Grupul siderurgic austriac Voestalpine ar putea intarzia, pe fondul actualei crize financiare, luarea unei decizii in privinta combinatului pe care vrea sa il construiasca la Marea Neagra si pentru care se bat mai multe state, printre care si Romania, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Wolfgang Eder, directorul executiv al grupului siderurgic, a spus joi ca Voestalpine trebuie sa analizeze atent finantarea otelariei si ca spera ca decizia sa fie luata pana la sfarsitul acestui an.

Tot joi, un purtator de cuvant al companiei a dezmintit ca Voestalpine ar avea probleme financiare sau de lichiditate, dupa ce cotidianul austriac Der Standard a relatat ca firma ar fi cerut un ajutor de 300 milioane de euro de la autoritatile landului Austria Superioara pentru a finanta achizitia concurentului Boehler Uddeholm.

Compania a mai anuntat ca isi mentine tintele pentru acest an.

Combinatul pe care grupului austriac vrea sa il construiasca la Marea Neagra ar putea produce 5,5 milioane de tone de otel pe an, iar tarile care se lupta pentru investitia in valoare de cinci miliarde de euro sunt Romania, Bulgaria, Ucraina si Turcia.

Guvernul Romaniei si reprezentantii Voestapine au semnat in data de 1 octombrie un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre, dupa ce si Bulgaria semnase un memorandum similar in 8 septembrie.

In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).

Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.

Vanzarile Voestalpine in anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde de euro, compania avand aproape 41.500 de angajati.