Agentia de evaluare financiara Fitch a redus, vineri, perspectiva de rating a Rompetrol Group de la "pozitiv" la "stabil" si a mentinut calificativul pentru datoriile pe termen lung la "B plus", potrivit NewsIn. Coborarea perspectivei ratingului reflecta expunerea constanta a grupului la riscurile de refinantare, data fiind situatia creditelor pe termen scurt ale companiei petroliere.

Grupul Rompetrol are, in continuare, o lichiditate slaba, cu maturitati ale datoriilor pe termen scurt care depasesc numerarul si angajamente neclare de productie. Astfel, Rompetrol Group ramane dependent de reinnoirea capacitatilor sale de tranzactionare si de lucru sau de credite suplimentare din partea actionarilor, pentru a-si finanta obligatiile.

Aceste elemente, corelate cu creditarea ridicata a grupului si acoperirea foarte mica prin dobanzi, lasa compania cu un profil vulnerabil de creditare in contextul conditiilor dificile de creditare de pe piata. The Rompetrol Group vrea sa isi refinanteze o mare parte a datoriei sale pe termen scurt cu o facilitate bancara sindicalizata.

Ratingul Rompetrol Group reflecta legaturile sale strategice solide cu firma de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, companie integrata petroliera si de gaze naturale. Ratingul KazMunaiGaz pentru credite pe termen lung este "BBB", cu perspectiva negativa.

Ratingul Rompetrol ia in considerare si sustinerea financiara acordata de KazMunaiGaz grupului Rompetrol, prin credite subordonate.

De la achizitia unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol in 2007, KazMunaiGaz si actionarul minoritar al grupului petrolier, Rompetrol Holding, au acordat credite de 533 milioane de dolari companiei. Creditele au contribuit la finantarea nevoii in crestere de capital de lucru, generata de pretul ridicat al petrolului si al produselor rafinate in prima jumatate a lui 2008.

Fitch noteaza ca KazMunaiGaz nu garanteaza creditele Rompetrol, de unde analistii agentiei de rating trag concluzia ca actualmente nu exista planuri pentru consolidarea capitalului companiei petroliere, prin injectie de capital de la actionari, desi creditele acordate de actionarul kazah au o optiune de a se transforma in capital in 2011, cand imprumutul ajunge la maturitate.

Legaturile operationale ale TRG cu KazMunaiGaz s-au intensificat in prima jumatate din 2008, dupa ce firma-mama a inceput sa furnizeze cea mai mare parte din petrolul necesar pentru afacerile din domeniul rafinarii ale Rompetrol, in conditii de plata favorabile.