Romania nu a transpus in legislatie directiva de modificare a regimului de constituire, mentinere si modificare a capitalului societatilor comerciale, ceea ce a atras decizia Comisiei Europene de a incepe procedura de incalcare a tratatelor (infringement) impotriva Romaniei. CE va trimite aviz motivat Romaniei, adica se intra in a doua etapa a procedurii, informeaza un comunicat al CE. Daca Romania nu da un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazul Curtii Europene de Justitie.

Directiva de modificare a regimului de constituire, mentinere si modificare a capitalului societatilor comerciale a fost adoptata in 2006. Scopul acesteia este de a facilita majorarea de capital si de a simplifica restructurarea actionariatului in cadrul societatilor cu raspundere limitata. Ea trebuia transpusa in legislatia interna a tarilor membre pana in luna aprilie 2008.

Directiva da statelor membre posibilitatea, in anumite conditii, de a exonera societatile comerciale de la cerintele specifice de raportare si de a facilita restructurarea proprietatii asupra capitalului.

De asemenea, documentul mai prevede garantii armonizate pentru creditori in contextul reducerii capitalului.

Aceasta directiva modifica cea de-a doua directiva in materie de drept al societatilor comerciale din 1976 care coordoneaza dispozitiile nationale referitoare la constituirea societatilor cu raspundere limitata, cerintele minime de capital, distribuirile catre actionari, precum majorarile si reducerile de capital.

Cea de-a doua directiva privind dreptul societatilor comerciale din 1976 stabileste conditiile pentru a garanta mentinerea capitalului societatilor comerciale in interesul creditorilor. Mai mult, aceasta protejeaza actionarii minoritari si stabilette principiul conform caruia toti actionarii care ocupa aceeasi pozitie beneficiaza de un tratament egal.

Alaturi de Romania, Comisia a mai trimis aviz motivat pentru aceeasi cauza si Belgiei, Luxemburgului, Spaniei si Portugaliei.

Stirea se actualizeaza.