Investitiile straine directe atrase de Romania in primele opt luni ale anului curent au inregistrat o crestere de 32% comparativ cu perioada similara a anului 2007, pana la aproximativ 6,4 miliarde de euro, potrivit NewsIn care citeaza un comunicat de al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Datele BNR arata ca din totalul investitiilor straine, 53,3% au reprezentat participatii la capital si profitul reinvestit, restul reprezentand imprumuturi acordate de companiile-mama subsidiarelor lor din Romania.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora in investitiile straine directe a scazut insa in primele opt luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 51,3%.

Doar in luna august, Romania a beneficiat de investitii straine directe in valoare de 733 milioane de euro, dupa ce volumul acestora a ajuns la 5,76 miliarde de euro dupa primele sapte luni.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3%, pana la 7,069 miliarde de euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.