Ericsson AB, cel mai mare producator de retele de telecomunicatii mobile din lume, a raportat luni un profit de 2,84 miliarde coroane suedeze (384 milioane de dolari) in cel de-al treilea trimestru, in scadere cu 28% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul diminuarii vanzarilor in America de Nord, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Analistii chestionati de Bloomberg estimau ca Ericsson va obtine un profit de 2,21 miliarde coroane suedeze.

Profitul net al companiei a scazut la 0,89 coroane suedeze pe actiune, fata de 1,24 coroane suedeze, sau 3,97 miliarde coroane suedeze, in aceeasi perioada a anului trecut, au anuntat oficialii Ericsson.

In schimb, vanzarile companiei suedeze au crescut cu 13%, la 49,2 miliarde coroane suedeze.

Profitul Ericsson a scazut pentru a cincea luna consecutiv, in contextul in care cheltuielile pe piata europeana si cererea de telefoane marca Sony Ericsson au scazut. Compania a operat reduceri de personal si a concediat mai mult de jumatate dintre angajati intre 2000 si 2004, planuind anul acesta sa disponibilizeze inca 4.000 de angajati si sa reduca cheltuielile anuale cu patru miliarde coroane suedeze, pana la finalul lui 2009.

Presedintele executiv al companiei, Carl-Henric Svanberg, a declarat ca "este dificil de estimat" modul in care clientii Ericsson vor reactiona la criza financiara globala.

Ericsson a pierdut, anul acesta, 34% din valoarea sa de piata, mai putin decat competitorul sau francez, Alcatel-Lucent SA, care a pierdut 62% in 2008.