Reprezentantii patronatelor din industria alimentara si cei ai marilor magazine au convenit transpunerea Codului de bune practici intr-o ordonanta de urgenta ce ar putea fi gata in maximum doua saptamani. Potrivit patronatelor, noul act normativ ar urma sa puna pe picior de egalitate retailerii si furnizorii, anunta Antena 3. Codul va include sanctiuni si penalitati foarte clare pentru cei care nu il vor aplica, a precizat presedintele Romalimenta, Sorin Minea. El a adaugat, insa, ca aparitia acestei legi nu va duce, automat, si la o scadere a preturilor.

Sorin Minea, presedinte Romalimenta, a declarat, pentru Radio Romania, ca "Penalizarile si sanctiunile au fost cerute in mod expres. Singurul lucru bagat pentru prima data intr-o lege este acel cuantum al penalitatilor. Nu il pot spune acum, pentru ca legea va aparea abia saptamana vitoare. Ca propunere a fost ca cel care intarzie plata, in prima zi dupa intarziere, nu mai trebuie notificare, nu mai trebuie nimic, este obligat sa plateasca contravaloarea marfii si o penalitate - propunerea a fost de doua ori dobanda aplicata de banci, pe zi. Cumparatorul nu poate sa fie decat avantajat."

Sorin Minea sustine ca, in cazul in care conditiile de livrare si conditiile de vanzare vor fi strict legiferate, "vor disparea din practicile curente acele practici care contorsioneaza piata. Daca asteptati sa dau o declaratie de scadere a preturilor datorita acestui cod, este imposibil, pentru ca in clipa in care vor creste preturile la materiile prime eu nu pot sa-i pun pe cei de la supermarketuri sa ieftineasca, chiar daca noi am merge pe un adaos comercial zero", a afirmat presedintele Romalimenta.