Compania petroliera britanica BP a raportat o crestere a profitului cu 83% in cel de-al treilea trimestru al acestui an, pe fondul avansului pretului la petrol in perioada iulie-septembrie, potrivit AP. Cel de-al doilea mare grup petrolier european a obtinut astfel un profit net de 8,05 miliarde de dolari, fata de 4,41 miliarde de dolari in acceasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii companiei se asteapta in continuare sa obtina profituri substantiale, cu toate ca pretul titeiului a scazut la jumatate fata de nivelul din iulie, de 147 dolari pe baril. Marti, petrolul se tranzactiona la un pret de 64 dolari pe baril.

"Preturile inalte ale petrolului ne-au influentat in mod evident rezultatele din cel de-al treilea trimestru", a declarat Tony Hayward, directorul executiv al BP.

Veniturile BP au urcat in perioada iulie-septembrie cu 45%, la 103,2 miliarde de dolari de la 71,3 miliarde de dolari in anul anterior.

Divizia de retail a grupului petrolier, care opereaza 24.000 de statii de alimentare in toata lumea, a realizat un profit inainte de impozitare de 1,3 miliarde de dolari, cu 70% mai mult decat in cel de-al treilea trimestru din 2007.

Actiunile BP au crescut la Bursa din Londra cu 4,3% in primele ore ale sedintei de tranzactionare de luni.