Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului companiei Transelectrica, de la "pozitiv" la "negativ", ca urmare a scaderii calificativelor de tara a Romaniei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In acelasi timp, Standard & Poor's a reafirmat calificativul "BB plus" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si in moneda nationala.

"Actiunea vine dupa degradarea ratingurilor Romaniei, si reflecta vulnerabilitatea Transelectrica la potentialele deteriorari ale conditiilor macroeconomice", a declarat Tania Tsoneva, analist la Standard & Poor's.

Evaluarea Transelectrica nu ia in considerare niciun fel de sustinere explicita a statului in acordarea calificativelor, care nu au o legatura directa cu ratingurile Romaniei, se mai arata in comunicatul S&P. Totusi, Standard & Poor's tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca, de importanta sa strategica pentru sectorul energetic si de faptul ca Romania a garantat deja multe din datoriile existente ale Transelectrica.

Analistul Standard & Poor's a mai declarat ca "o noua modificare in sens negativ a ratingului Romaniei va antrena, cel mai probabil, o revizuire a ratingului Transelectrica. In acelasi timp, perspectiva companiei va fi modificata la stabil daca ratingul sau perspectiva ratingului de tara se imbunatateste".

Ratingul Transgaz a fost coborat la "BB plus"

Tot joi, agentia de evaluare financiara a coborat ratingul Transgaz pentru creditele in valuta, de la "BBB minus" la "BB plus". Totodata, S&P a confirmat ratingul "BBB minus" pentru credite in lei, cu perspectiva negativa.

"Micsorarea ratingului Transgaz survine dupa retrogradarea Romaniei si in contextul accentuarii riscurilor cu care se confrunta economia reala a tarii, din cauza extinderii datoriilor din sectorul privat si a dependentei de finantare externa", explica Tania Toneva, analist al agentiei de rating.

Evaluarea Transgaz facuta de S&P nu include sustinerea explicita a statului in acordarea calificativelor, precizeaza S&P, care adauga ca tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca si de importanta strategica pentru sectorul energetic.

Ratingurile Transgaz sunt in continuare sustinute de fluxurile previzibile de lichiditate generate de activitati obisnuite si de profilul financiar solid al companiei. Elementele enumerate sunt, insa, contrabalansate de o baza de active invechita, care are nevoie de investitii constante, de caracteristicile persistente ale perioadei de tranzitie si de inrautatirea conditiilor macroeconomice din Romania.

Ratingul companiei ar putea fi afectat daca programele de investitii vor fi intarziate, daca statul nu reuseste sa sustina implicarea Transgaz in proiectul Nabucco sau odata contractata, finantarea va deveni o povara prea mare. Pentru a pastra calificativul, compania trebuie sa mentina un grad de indatorare scazut si venituri solide. O eventuala modificare a ratingului de tara sau a perspectivei calificativului Romaniei ar putea conduce la schimbarea evaluarii Transgaz.

Luni, agentia de evaluare financiara a coborat ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la "BB plus", de la "BBB minus", si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la "A-3" la "B", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscurilor legate de finantare.

Totodata, ca urmare a scaderii calificativului Romaniei, agentia a coborat, miercuri, ratingul pentru imprumuturile pe termen lung al BCR de la "BBB minus" la "BB plus", perspectiva continuand sa fie negativa.