Aproximativ 3.000 de angajati ai combinatului Mechel Targoviste sunt, de la inceputul lunii, in somaj tehnic, iar productia de la Erdemir Targoviste a scazut cu aproape 2.000 de tone pe fondul crizei economice care se face resimtita la nivel mondial.

Liderului de sindicat de la Mechel Targoviste, Mihai Toma, a declarat, marti, ca nu exista disponibilizari de personal, dar aproape toti angajatii au fost trimisi acasa, in somaj tehnic, fiind platiti cu 75% din salariu, relateaza NewsIn.

"Noi avem oprita activitatea pana pe data de 10 noiembrie, in principiu. Inca nu ni s-au comunicat toate deciziile pentru toate sectiile. Activitatea a mers foarte bine in primele noua luni ale acestui an si si-au atins cifrele de plan prognozate, iar acum batalia este pentru pastrarea acestor rezultate", a declarat Toma.

Si Erdemir Targoviste si-a redus productia cu aproximativ 2.000 de tone, ca urmare a scaderii cererii la export. Liderul sindical de la aceasta societate, Nicolae Dragodanescu, a declarat ca masura nu va duce nici la disponibilizari si nici la trimiterea omenilor in somaj tehnic .

"Singurul mod in care suntem afectati este diminuarea comenzilor pentru export. Faceam aproape 8.000 de tone, acum facem 6.000 de tone pe luna. Asta nu inseamna ca ne afecteaza personalul. Avem pentru 6.000 de tone personal suficient. Chiar aveam probleme cu personalul la 8.000 de tone. Asta timp de doua luni. Dupa, nu stim ce va urma", a incheiat Dragodanescu.

Erdemir Targoviste produce tabla electrotehnica si are aproximativ 350 de angajati.

Mechel Targoviste produce oteluri aliate si nealiate, dar si otel beton si are aproximativ 3.700 de angajati. Principalii actionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care detine 86,60% din capitalul social si SIF Oltenia (SIF5), cu o participatie de 8,92%. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 4,05% din actiunile companiei.

In luna august, Mechel Targoviste a anuntat ca a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 65,71 milioane lei (17,9 milioane euro), in crestere de 4,6 ori fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul avansului cifrei de afaceri cu 52%.

Uzina Mecanica Plopeni: 800 de salariati trimisi in somaj

Aproape 800 de salariati de la Uzina Mecanica Plopeni au fost trimisi, marti, in somaj, dupa ce liderii de sindicat s-au intalnit cu conducerea fabricii si s-au lovit de refuzul acesteia de a pastra in uzina 250 de angajati, si nu aproximativ 100, cum se decisese anterior.

"In aceasta dimineata, ne-am intalnit cu conducerea societatii, intr-o ultima incercare de a-i convinge sa mai pastreze in uzina 250 de salariati, si nu 100 cum se decisese anterior", a precizat liderul Sindicatului Siteco Plopeni, Mircea Voinea.

Astfel, in fabrica vor mai ramane 130 de angajati la paza si la inventarierea bunurilor fabricii. Cei 778 de muncitori care au fost disponibilizati vor beneficia de 36 de salarii compensatorii.

"In schimb, unii dintre cei aproximativ 100 de angajati care vor ramane inca in structura UM Plopeni au mers astazi la administratia uzinei pentru a cere desfacerea contractului de munca, de teama ca la anul nu mai vor beneficia nici de plati compensatorii", sustine Voinea.

Potrivit liderului de sindicat Siteco Plopeni, desi motivul principal al disponibilizarilor in masa il constituie lipsa de comenzi, la Uzina Mecanica Plopeni ar fi fost primite comenzi inclusiv saptamana trecuta. "Noi aveam comenzi si au venit altele, inclusiv saptamana trecuta pentru forja, pentru piese turnate, pentru galvanizare si pentru orice facea uzina. Nu stiu cine va plati penalitati pentru contracte neonorate", a tinut sa precizeze Mircea Voinea.

Societatea de la Plopeni, care fabrica produse de armament, se afla de mai multi ani in portofoliul AVAS. In 1989, Uzina Mecanica Plopeni avea peste 18.000 de angajati. Conducerea societatii a depus la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si la Inspectoratul Teritorial de Munca Prahova proiectele de concediere colectiva in termenul legal, de 30 de zile.