Petrom si-a sporit profitul pe noua luni cu 48%, in ciuda crizei financiare. OMV anunta rezultate bune pentru aceeasi perioada
In primele trei trimestre din 2007, Petrom obtinuse un castig net de 1,548 miliarde lei.
Pentru Arpechim, Petrom a constituit un provizion de 559 milioane lei, reprezentand intreaga valoare contabila neta a activelor rafinariei.
"In T3/08 am inregistrat din nou rezultate pozitive, in pofida mediului macroeconomic care a inceput sa se deterioreze. Am continuat programul de investitii menit sa sporeasca eficienta companiei, am mentinut productia de titei la nivelul la care a fost stabilizata in cursul anului trecut si am inregistrat o crestere constanta la vanzarile de produse petroliere", a spus Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom.
Petrom a raportat pentru al treilea trimestru un profit net de 626 milioane lei (174,86 milioane euro), cu doar 5% mai mic decat cel consemnat in intervalul echivalent din 2007, ridicandu-se astfel peste asteptarile analistilor. In trimestrul III al anului trecut, compania raportase un castig net de 661 milioane lei.
Mai multi analisti chestionati de Reuters preconizau o scadere cu aproape 21% a profitului net al Petrom in al treilea trimestru, ca urmare a ieftinirii petrolului si a reducerii valorii contabile a activelor rafinariei Arpechim. Astfel, estimarile analistilor pentru profitul net din al treilea trimestru au fost cuprinse intre 600 milioane lei si 950 milioane lei, media fiind de 524 milioane lei.
Profitul operational (EBIT) a crescut cu 54% in primele noua luni, la 2,509 miliarde lei (689 milioane euro), dupa ce in intervalul similar din 2007 se cifrase la 1,633 miliarde lei. De asemenea, si profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare (EBITDA) a avansat cu 80% in intervalul ianuarie - septembrie 2008, la 4,230 miliarde lei (1,16 miliarde euro), fata de nivelul EBITDA din aceeasi perioada de anul trecut, de 2,356 miliarde lei.
Afaceri in crestere cu 50%, pe fondul vanzarilor mai mari de combustibili
Afacerile celei mai mari companii din Romania, dupa valoarea de piata, au sporit in primele noua luni din acest an cu 50%, la 13 miliarde lei (3,57 miliarde euro), fata de nivelul cifrei de afaceri din intervalul similar din 2007, de 8,67 miliarde lei. Petrom mentioneaza ca avansul puternic al cifrei de afaceri se datoreaza vanzarilor mai mari de combustibili, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
Petrom a atras in intervalul ianuarie - septembrie venituri totale de 15,08 miliarde lei (4,14 miliarde euro), cu 62% mai mari comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand incasarile au insumat 9,27 miliarde lei. In schimb, cheltuielile la noua luni s-au majorat in acelasi ritm - cu 63% - la 12,233 miliarde lei (3,36 miliarde euro) fata de costurile din acelasi interval din 2007, de 7,47 miliarde lei.
Totodata, Petrom si-a majorat semnificativ investitiile in primele noua luni, de aproape doua ori, pana la 4,638 miliarde lei (1,274 miliarde euro), dupa ce in perioada ianuarie - septembrie 2008 investise 2,376 miliarde lei.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si potrivit cotatiei de miercuri, de 0,19 lei/actiune, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 10,76 miliarde lei (2,92 miliarde euro).
OMV: profit in crestere cu 26% pe primele 9 luni, recul in trimestrul III
Si actionarul majoritar al Petrom, grupul OMV, a anuntat o crestere a profitului pe primele noua luni de 26%, la 1,58 miliarde de euro. Principalele cauze au fost cursurile ridicate ale petrolului si evolutia buna a filialei din Romania, Petrom, explica AFP.
Profitul depaseste asteptarile analistilor, care estimau o crestere de doar 22,9% .
In schimb, rezultatele pe trimestrul III 2008 au marcat un recul de 12% al profitului net, care a inregistrat o valoare de 453 milioane euro, dupa scaderea inregistrata de cursul petrolului in ultima perioada.
"Situatia financiara solida a gruplui ne permite sa facem fata tuturor provocarilor, intr-o piata slabita", a afirmat presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
traiasca romania si oficiul concurentei...
Voi daca vindeti un produs/serviciu si aveti 10 posibili cumparatori pentru el, il acordati celui care ofera cel mai putin? Veti incerca sa castigati cat mai mult din situatia asta.
In schimb, daca aveti un amarat interesat de acel produs/serviciu, veti fi mult mai maleabili in privinta pretului cerut. Sau poate nici macar acel amarat.
Daca traiam intr-o societate bazata pe acte caritabile si "ratiuni firesti", da, probabil pretul probabil scadea direct proportional. Sunt lucruri elementare.
Nici macar statul nu are interesul de a scadea pretul la pompa, din ratiuni de accize si bani ce intra la bugetul de stat.
Singurul lucru pe care il puteti face, il putem face, e sa nu mai cumparam aceste produse. In clipa in care nu va mai exista cerere, pretul va scadea. Sau e atat de greu de priceput?
Dar sa revenim la Maslow. Lucrurile nu sunt atat de simple precum le faceti voi sa para.
M-as bucura foarte mult sa raman cu mai multi bani in buzunar dupa un plin de benzina, dar sunteti cel putin redundanti cu afirmatiile acestea demne de Radio Erevan. Doare, dar asta este adevarul.
Daca eu am masina si deci am nevoie de benzina nu inseamna ca cel ce o vinde imi poate cere oricat doar pt ca eu trebuie sa cumpar benzina.
Doar atat spun: MOL, Petrom, Rompetrol, Agip, OMV etc.
Ai dreptate in felul tau, si te inteleg perfect. La randul meu sunt sofer.
Atitudinea lor, a dinozaurilor petrolieri, o putem cataloga cel mult imorala. Din pacate.
Lucrurile acestea se intampla si in afara granitelor Romaniei.
Eu m-as bucura sa sporeasca accesul la tehnologiile alternative. Suficient cat sa observe mogulii ca nu mai exista cerere atat de mare pentru petrol.
Nu esti obligat sa le cumperi produsele. Prin simplul fapt ca tu consideri acest produs ca fiindu-ti necesar, cresti cererea pentru el. Si tu ai fi facut absolut acelasi lucru in locul lor. Ca oricine a scris comentariile de mai sus. Ca nu recunoastem lucrul asta, o dam in ipocrizie.
Intreb si eu ca prostul: cum poa sa iasa media sub cea mai pesimista estimare?
Poate sa imi zica si mie de ce rafinariile , mai ales in strainatate sint atit de luminate?