Pansonic a inceput oficial discutiile cu Sanyo, in vederea preluarii companiei, pentru o suma care ar putea depasi opt miliarde dolari, noteaza CNN. Directorii celor doua companii s-au intalnit vineri, de acum vor incepe serii intense de discutii si evaluari, iar cele doua conglomerate ar ptea bate palma pana la finele anului.

"Panasonic si Sanyo vor crea echipe de proiect care vor incepe imediat discutii intense legate de alianta economica si de capital dintre cele doua companii, bazate pe premisa ca Sanyo sa devina o filiala a Panasonic, cu o serie de optiuni", mentioneaza o declaratie comuna a celor doua parti.

Panasonic e interesata de productia de celule solare si baterii litiu-ion, segment in care Sanyo controleaza 30% dintr-o piata globala de sase miliarde dolari. Si Panasonic produce baterii, dar entitatea creata de unirea cu Sanyo poate depasi Sony pe piata.

O problema ar fi ca Sanyo are si divizii care merg mai slab, cum ar fi cea de aparate electrocasnice, iar accentul va fi pus pe cresterea productiei de baterii litiu-ion, de la 70 milioane unitati/lunar in prezent, la 100 de milioane in 2010.

Presa scria acum cateva zile ca cele doua companii au ajuns deja la o intelegere, iar un analist citat de Reuters estima ca tranzactia ar putea fi de 8,8 miliarde dolari.

Pansonic a fost fondata de Konosuke Matsushita acum 90 de ani, iar Sanyo a fost infiintata dupa al doilea razboi mondial de cumnatul lui Matsushita.

Panasonic Corporation are peste 300.000 de angajati pe plan mondial, iar Sanyo are aproape 100.000 de angajati.