Directorii executivi ai companiilor auto americane au solicitat, joi, un ajutor federal de 50 de miliarde de dolari pentru depasirea crizei financiare, ce a dus la deteriorarea mediului economic si la declinul cererii de autoturisme, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Directorii executivi ai companiilor General Motors, Ford Motor si Chrysler au purtat negocieri in acest sens cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.

Oficialii GM si Ford au anuntat in comunicate separate ca intrunirile avute cu Reid si Pelosi au fost constructive. Producatorul auto General Motors a solicitat o "finantare imediata", in timp ce sindicatul auto UAW a anuntat "nevoia urgenta" de ajutor guvernamental.

Nancy Pelosi anuntase inaintea reuniunii ca guvernul trebuie sa "asigure viabilitatea" sectorului auto american, dupa ce vanzarile auto au scazut cu 30% in octombrie, iar pierderile lunare se ridica la cateva miliarde de dolari.

Surse avizate au precizat ca producatorii auto si sindicatele au solicitat doua credite de cate 25 de miliarde de dolari, pentru cresterea nivelului lichiditatilor si pentru acoperirea asigurarilor medicale a peste 780.000 de fosti angajati.

Oficialii companiilor auto americane spera ca Barack Obama, presedintele ales al Statelor Unite, se va implica in salvarea sectorului auto, deoarece acesta si-a exprimat in timpul campaniei electorale intentia de a sprijini industria, fiind puternic sustinut de sindicate.