Pwc: In Romania companiile platesc taxe de 113 ori pe an - cel mai mult din lume

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 10 noiembrie 2008, 11:15 Economie | Companii


 documente
(11 Nov 2008) PDF, 575KB
Romania ocupa locul 27 in UE si locul 146 din  181 de tari in ce priveste usurinta cu care companiile pot plati taxele. In schimb, ocupam locul 181 din 181 de tari in ce priveste numarul platilor pentru achitarea taxelor.

Cele mai populare reforme in privinta taxelor si impozitelor au fost cele de reducere a cotelor de impozit pe profit, in economia a 21 de tari, arata raportul "Paying Taxes 2009", prezentat de PricewaterhouseCoopers si care se bazeaza pe studiul "Doing Business 2009" realizat de Banca Mondiala.

Principalele idei prezentate la lansarea raportului:

Peter de Ruiter, sef departament consultanta fiscala si juridica PwC:
 • Ceea ce dorim noi este o reducere a impozitelor. O tara trebuie sa stimuleze activitatea economica prin usurinta platii impozitelor.
 • Criterii utilizate: companie de productie, circa 60 angajati, activitatea: circa 2 ani in urma, sa functioneze in unul din cele mai mari orase ale tarii.
 • Ne axam pe 3 indicatori: numarul de impozite (la care, Romania nu se descurca prea bine), timpul necesar pentru plata impozitelor, (la care Romania se descurca relativ bine), procentul de impozit din profit - in Romania 16% este destul de scazuta, dar exista si alte taxe - salarii, asigurari sociale, care o imping in jos, in clasament, iar situatia nu este foarte favarabila, comparativ cu alte tari.
 • In Romania, numarul de plati acrescut in 2007-2008, tara voastra a facut niste pasi in spate.
 • In Romania, o companie plateste 113 plati in fiecare an. Anul trecut scorul era de 96.
 • Timpul necesar pt a respecta obligatiile - nu a crescut: 202 ore/an
 • Rata totala a taxelor din profit: 48% (46,9 anul trecut)
 • Romania se situeaza pe locul 146, fata de 134 anul trecut. Acest lucru se datoreaza numarului mare de plati pe an.
 • Daca analizam masurile luate in 2008 probabil vom vedea o imbunatatire a situatiei in Romania. Acestea sunt vestile bune, iar efectul se va simti in viitor:
- platile care se fac intr-un cont unic
- sistemul de transmitere electronica a documentelor
 • In comparatie cu alte state, Romania este pe ultimul loc in UE. probabil ca vor exista imbunatatiri pe viitor.
 • In Europa Centrala si de Est si fostele state comuniste, se afla pe locul 8. Cu siguranta se mai pot imbunatati.

 • Concluziile studiului:
- un sistem fiscal trebuie sa aiba un scop foarte clar: sa se obtina venituri care sa finanteze cheltuielile publice, lucru care nu este foarte clar in Romania
- sa ajute la echilibrarea unui buget national
- sistemul trebuie sa fie stabil si consecvent, sa ajute si nu sa impiedice activitatea internatioanala, sa fie flexibil. Spre exemplu, atractivitatea Irlandei  a crescut datorita sistemului fiscal.
- trebuie sa existe si posibilitatea de consultare cu actorii economici.
- trebuie sa fie accesibil utilizatorilor, aplicat intr-un mod consecvent.
 • Cu siguranta, criza financiara va afecta Romania si intreaga lume, fiscalitatea trebuie sa se adapteze.
Arabela Aprahamian, senior operations officer Banca Mondiala, si-a inceput prezentarea cu cateva citate din cartea Arta Razboiului (de Sun Tzu).

"Principiile de aici se pot aplica si in business."As vrea sa explic de de suntem in razboi. Romania a avt o crestere importanta in ultimii ani. Toate au avut loc intr-un context foarte favorabil. Efectele situatiei financiare internationale se vad si in Romania. Tara noastra trebuie sa se concentreze pe reformele structurale. Lectia din 1997 din tarile asiatice ne arata ca cel mai bine au rezistat firmele mici si mijlocii. Cele din Romania au un comportament asemanator", a spus reprezentantul Bancii Mondiale.

Aceasta a detaliat pentru HotNews.ro: "Asemanarea se refera la faptul ca IMM-urile se indatoreaza mai putin la banci decat firmele mari si folosesc mai multe resurse proprii. Diferenta, insa, ar putea fi data de faptul ca firmele mici si mijlocii din tarile asiatice sunt extrem de competitive; nu stiu daca situatia este la fel in Romania", a spus Arabela Aprahamian.

Intrebarea raporterului HotNews.ro: In ce masura criza financiara va afecta platile efectuate de companii la bugetul de stat?
Arabela Aprahamian: Cash flow-ul va fi afectat, ceea ce va pune cu siguranta o presiune si o noua provocare pt autoritatile centrale si locale. Cred ca cresterea eficientei acestei autoritati este foarte importanta.

Trebuie inteleasa situatia unor firme care, poate, nu-si vor mai putea plati taxele. Insa, disciplina financiara trebuie intarita, fiindca a le lasa sa aiba un astfel de comportament nu va ajuta economia Romaniei, trebuie luate masuri - ajungand chiar la executari silite.

Cred ca este importanta colaborarea cu sectorul provat fiindca aceste lucruri trebuie intelese. Comunicarea cu sectorul privat este foarte importanta. Ei trebuie sa inteleaga ca taxele sunt foarte necesare. Tot de la ei pot veni si recomandari: ce taxe pot fi platite, care este intervalul cel mai optim.

Peter de Ruiter: Impactul crizei financiare asupra capacitatii companiilor de a plati taxe va fi unul mare. Un motiv este acela ca profiturile scad, al doilea este ca nu mai ai acces la credite. Criza lichiditatilor in sine va avea, in mod cert, impact asupra platii taxelor la stat.

Rep: Puteti estima procentul cu care va scadea colectarea taxelor?
Peter de Ruiter: Nu, este prea dificil sa prezinti un procent. Dar sa abordam dintr-o alta perspectiva. In Romania, o crestere economica de 4-5% este o performanta buna in acest an.  Nu suntem intr-o recesiune.

Rep: Dar anul viitor?
Peter de Ruiter: Anul viitor este anul viitor, nu stiu. Poate economia americana va avea un "boom" si totul va merge mai bine. Sa nu fim exagerat de pesimisti.

Dar Romania o duce destul de bine. Orice tara din Europa de Vest ar fi fericita sa prezinte aceste procente, de 4-5%.

Va fi o criza de lichiditati in Romania? Pe termen scurt, desigur, fiindca sistemul bancar este in stand-by. Dar din momentul in care bancile vor reincepe sa lucreze, companiile isi vor putea plati taxele si economia va merge mai departe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3119 vizualizari

 • -8 (12 voturi)    
  Sa plece la el! (Luni, 10 noiembrie 2008, 11:40)

  AndreiSe [utilizator]

  Ba, sa ne mai lase astia de dau raitinguri si calificative pentru noi. Mie 48% nu mi s epare deloc mult! De unde draq sa mai ia si statul bani pentru salarii daca nu de la privatii astia care invart banii cu lopata (ba ii mai suspectez pe uni ca fabrica bani falsi ca prea au multi!)
  • +8 (8 voturi)    
   De ce (Luni, 10 noiembrie 2008, 11:50)

   lsm [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   nu-ti faci si tu o firma si sa te vad dupa aceea daca "invarti banii cu lopata"! Nu confunda cativa baieti smecheri cu marea masa a intreprinzatorilor care nu se pot capitaliza din cauza fiscalitatii care ii impovareaza!!!
  • 0 (2 voturi)    
   Romani botanisti, omul a postat la misto! (Luni, 10 noiembrie 2008, 13:18)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Mi-e groaza cand ma gandesc ca cei care i-au dat voturi negative au drept de vot si la alegeri!
  • +1 (1 vot)    
   . (Luni, 10 noiembrie 2008, 13:22)

   Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

   taica-miu are o mica firma si lunar trebuie sa isi rezerve timp important doar pt a plati darile la stat care nu sunt deloc mici. daca nu ai firma nu vb doar ca sa te afli in treaba
 • +3 (5 voturi)    
  esti cumva dus cu capul? (Luni, 10 noiembrie 2008, 11:48)

  florin [anonim]

  statul plateste salariile bugetarilor care in general nu sunt buni de nimic (cu unele exceptii la sanatate, invatamant si armata)
  • +3 (5 voturi)    
   v-am prins! (Luni, 10 noiembrie 2008, 11:55)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Nu, nu sunt dus cu capul. Lucrez in domeniul particular, am mari probleme cu asigurarea salarilor angajatilor mei si faceam haz de necaz. ce poti sa faci decat haz de necaz?
   • 0 (0 voturi)    
    :-) (Luni, 10 noiembrie 2008, 14:00)

    lsm [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

    Data viitoare fa si tu un semn, ceva, sa ne dam seama cand faci haz de necaz :-)
 • +4 (4 voturi)    
  Statul... ce nume bun... (Luni, 10 noiembrie 2008, 12:17)

  Wasile [utilizator]

  Statul... degeaba! În loc să facă tot ce poate pentru a lua cât mai ușor banii oamenilor, ca să aibă cât mai puțini funcționari, ăștia îmi pun piedici cât mai multe când vreau să le dau bani!
  Cine nu a intrat la ANAF să vadă câte doamne sunt acolo ca să învârtă hârtii nu a trăit.
  La noi încă se ține contabilitate nu pentru beneficiul firmei, ci de frica statului, într-un format de te doare capul. Și plătim un milion de funcționari care să arunce pisica de la unu la altul...
 • +2 (2 voturi)    
  Astia 2 abereaza (Luni, 10 noiembrie 2008, 13:55)

  un roman [utilizator]

  Citez:

  "Rep: Puteti estima procentul cu care va scadea colectarea taxelor?
  Peter de Ruiter: Nu, este prea dificil sa prezinti un procent. Dar sa abordam dintr-o alta perspectiva. In Romania, o crestere economica de 4-5% este o performanta buna in acest an. Nu suntem intr-o recesiune."

  Din cate tin eu minte Comisia Europeana a spu in urma cu o saptamana ca Romania are o crestere economica de 8,5% anul asta!
  Domnul de Ruiter sa-si faca temele mai bine data viitoare, deocamdata e bun de repetent.

  Alte prostii:
  "Arabela Abrahamian:
  Trebuie inteleasa situatia unor firme care, poate, nu-si vor mai putea plati taxele. Insa, disciplina financiara trebuie intarita, fiindca a le lasa sa aiba un astfel de comportament nu va ajuta economia Romaniei, trebuie luate masuri - ajungand chiar la executari silite."

  Trebuie inteleasa situatia unor firme in contextul crizei mondiale sau "rebuie luate masuri - ajungand chiar la executari silite"?!
  Da si ea cu stangu' in dreptu', ca deh tre sa zica ceva, dar in nici un caz ceva concret, mai bine ceva complicat si contradictoriu.

  Concluzia: asa numitii "experti" sa ne lase sa ne vedem de treaba noastra.
 • -1 (1 vot)    
  Crash (Luni, 10 noiembrie 2008, 14:12)

  Ce se intampla? [anonim]

  Inceracti-va contul de la raiffeisen. aplicatia nu merge din dimineata asta! Dealtfel nici site-ul lor nu merge...
  • +2 (2 voturi)    
   Nu merge, normal, (Luni, 10 noiembrie 2008, 14:39)

   lsm [anonim] i-a raspuns lui Ce se intampla?

   pentru ca nu are picioare. In schimb, functioneaza foarte bine.
 • 0 (2 voturi)    
  Hai sa gandim un pic... (Luni, 10 noiembrie 2008, 16:55)

  Tyr [anonim]

  ...cum e mai bine: sa platim acelasi nivel al taxelor in mai multe transe sau in mai putine? Dupa mintea mea, in conditiile in care volumul de munca pentru completarea documentatiei este acelasi, e mult mai bine sa platesc in mai multe transe, restul banilor putandu-i rula fara a plati dobanzi... Din ce am vazut in articol, Romania se descurca "relativ bine" la timpul necesar completarii obligatiilor fiscale, la fel la rata de impozitare a profitului (16%). Nu stam bine la numarul de plati, dar, dupa cum am mai spus, acest aspect este discutabil, cu atat mai mult cu cat exista posibilitatea platilor in contul unic si transmiterii documentelor in format electronic. Cate IMM le folosesc??

  Sa-si faca mai bine temele si sa nu piarda esenta...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu am citit articolul (Luni, 10 noiembrie 2008, 23:04)

  releu [anonim]

  si nu era nevoie. Cred ca cel ce l-a scris a luat o bucata dintr-un stiu amplu, tot de Prive Waterhouse:
  Paying Taxes 2008. se gaseste pe net. Cititi acolo si o sa vedeti ca Romanai este in general la pe la mijloc spre in sus...
  • 0 (0 voturi)    
   studiu (Marţi, 11 noiembrie 2008, 15:11)

   Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro] i-a raspuns lui releu

   In articol, asa cum am mentionat, este vorba despre studiul Paying Taxes 2009, adica ulterior celui precizat de dv. Paying Taxes 2008 este de anul trecut. Nu am luat "o bucata" din niciunul, sunt informatii prezentate la evenimentul de lansare. Am atasat si studiul, integral. Oricum, Romania este "pe la mijlocul clasamentului" la evaluarea generala a sistemului de taxe (locul 146) insa la numarul de plati, asa cum am spus, ste pe locul 181.
 • 0 (0 voturi)    
  Republica Birocratica Romana (RBR) (Marţi, 11 noiembrie 2008, 10:06)

  Alin [anonim]

  Si la rosu galben albastru ar trebui adaugat un birou in centru.
  Daca stai si te gandesti, totusi statul birocratic trebuie sa-si asigure rersursele cumva. Prin urmare aplica taxe si impozite cu nemiluita.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by