Luni am scris despre Oltchim si despre cat de incompetent este managementul AVAS-ului la acea firma. Am criticat si alte firme unde statul este actionar, de exemplu CEC.

Cativa cititori m-au criticat aratand catre profitul CEC.

Argumentul multor cititori a fost ca daca o firma are profit, atunci inseamna ca managementul este performant.

Raspunsul meu este ca, intr-adevar, este bine ca o firma este pe profit, dar care este rata profitabilitatii?

Sa presupunem ca statul ar putea vinde o firma, sa-i zicem CEC, cu 580 milioane de euro. Si nu o face, in speranta ca o poate vinde mai tarziu pe bani mai frumosi. Sau ca o poate mentine ca firma de stat.

In acelasi timp, statul se imprumuta cu 10%. Adica, statul nu vinde CEC-ul cu 580 de milioane de euro, dar se imprumuta cu 10%. Asta inseamna ca CEC-ul ar trebui sa obtina pentru actionar - adica pentru stat - un profit anual de minimum 58 de milioane de euro. Deocamdata, CEC se afla la mai putin de 30% din aceasta tinta de profitabilitate. Iar asta inseamna in cele din urma un cost pentru bugetul de stat, cost ce va fi acoperit din taxe mai mari sau din cheltuieli bugetare - de exemplu pentru salariile medicilor - mai mici.

Si atunci ma intreb: ce rost are ca statul sa detina aceste active din care nu poate scoate decat 30% profit din cat ar trebui? Ce rost are ca statul sa mentina firme precum Oltchim? Este rolul statului sa concureze, neloial, cu alte firme din industrie? Este corect ca statul sa ajute anumite firme - cele de stat - in timp ce firme private au dificultati de finantare? Nu se incalca principiul concurentei? Si, si mai important: iese contribuabilul in castig? Raspunsul la aceste intrebari este: nu, nu si nu.

Contribuabilul - in anul 2008 in Romania - plateste impozite pentru a acoperi incompetenta unor manageri numiti in general pe criterii politice. Si, din pacate, niciun partid politic nu vorbeste in mod direct de aceste pierderi pentru fiecare platitor de taxe sau pentru fiecare bugetar (al carui salariu este mai mic din aceasta cauza). Si niciun partid politic nu vorbeste despre numirea politca a dlui. Vacaroiu la Curtea de Conturi, adica fix la acea institutie care se ocupa cu controlarea cheltuielilor bugetare.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.