Amenda-record pentru activitati de cartel: Saint-Gobain si alti trei producatori de sticla vor plati 1,38 miliarde de euro
Amenda pentru grupul francez a fost majorata cu 60% pentru recidiva, in conditiile in care Sain-Gobain a mai fost condamnata de trei ori sub aceeasi acuzatie. Compania a anuntat ca va face recurs, considerand pedeapsa "excesiva si disproportionata".
Aceasta amenda este cea mai mare stabilita vreodata de Comisia Europeana in astfel de cazuri, a precizat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Precedentul record revenea industriei ascensoarelor, unde mai multe firme au trebuit sa achite, anul trecut, o amenda totala de 992 milioane euro, dintre care 480 milioane de euro au fost suportati de germanii de la ThyssenKrupp.
Saint-Gobain a fost acuzata ca a negociat intelegeri, timp de cinci ani, in perioada 1998-2003, impreuna cu trei alti producatori, pentru fixarea preturilor si impartirea pietei sticlei destinate industriei automobilistice.
Piata parbrizelor, a geamurilor pentru usi, lunetelor si a altor suprafete vitrate a depasit 2 miliarde de euro in ultimul an de functionare al cartelului. Saint-Gobain, britanicii Pilkington, japonezii Asahi si belgienii Soliver controlau 90% din aceasta piata.
La intervale regulate, cele patru societati organizau intalniri secrete, in aeroporturi sau in hoteluri din mai multe orase europene, precum Paris, Bruxelles sau Frankfurt, in incercarea de a-si mentine cotele de piata.
Comisia a deschis o ancheta asupra acestui cartel in urma unui denunt anonim, organizand mai multe perchezitii la producatori in 2005.
Asahi s-a dovedit cooperanta in timpul anchetei, furnizand informatii suplimentare, ceea ce a dus la reducerea amenzii la jumatate: 113,5 milioane de euro. Pilkington va achita 370 milioane euro iar Soliver 4,4 milioane euro.
De la inceputul anului, Comisia a stabilit amenzi in valoare totala de 2,3 miliarde euro pentru incercarile de controlare a pietelor.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi