Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea sa sprijine financiar companiile din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale. Astfel, AVAS a intocmit un proiect de ordonanta de urgenta care sa permita acordarea de ajutoare financiare companiilor care se confrunta cu lipsa lichiditatilor.

"Din analizele efectuate de AVAS a rezultat faptul ca o serie de agenti economici se confruntã deja cu lipsa de lichiditãti si cu imposibilitatea accesarii creditelor atat pentru activitatea curenta cat si pentru finalizarea programelor de investitii necesare imbunatatirii productivitatii muncii", se arata in proiectul de ordonanta.

In urma acestor analize, AVAS isi propune instituirea unor masuri de sprijin financiar, rambursabil, pe termen scurt care sa asigure agentilor economici ragazul depasirii situatiei temporare de criza.

Masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, ce vor respecta procedurile si regulamentele comunitare in materie. Sumele necesare sustinerii masurilor de sprijin financiar vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerul Economiei si Finantelor.

AVAS va monitoriza stadiul implementarii acestor masuri si va raporta semestrial Comisiei Europene, cu respectarea procedurilor nationale in domeniul ajutorului de stat, angajandu-se sa stopeze implementarea masurilor de sprijin in cazul in care situatia economico-financiara a companiei respective se stabilizeaza.

In situatia in care planurile de restructurare nu se dovedesc viabile sau in situatia in care ajutorul de stat nu este recuperat, AVAS va intocmi planurilor de lichidare a firmelor respective.