Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, isi va reduce in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 cu aproximativ 55% productia de polimeri, ca urmare a influentelor crizei economice atat pe plan intern cat si international, potrivit unui comunicat al companiei. In urma acestei masuri, angajatii companiei din sectoarele de productie si mentenanta, aproximativ 24% din totalul acestora, vor intra in aceasta perioada in somaj tehnic.

“Este o masura temporara si vine pe fondul constrangerii pietelor de profil, fiind necesara atat pentru reechilibrarea productiei in acord cu cererea de polimeri, cat si pentru a evita cresterea stocurilor. In acest sens, am decis reducerea productiei de polimeri prin oprirea instalatiilor de LDPE (polietilena de joasa densitate) in perioada 10 decembrie 2008-31 ianuarie 2009 si de HDPE (polietilena de inalta densitate) intre 1 decembrie 2008-31 ianuarie 2009”, a declarat Dumitru Niculi, director general al Rompetrol Petrochemicals.

Desi compania si-a majorat in perioada ianuarie-septembrie 2008 cu aproximativ 40% vanzarile de produse finite (182.000 tone) si cu 61% cifra de afaceri (peste 300 milioane dolari), profitul operational (EBITDA) a fost direct influentat de conditiile de piata nefavorabile si de costurile ridicate ale materiei prime (propilena, etilena). Pe plan international, preturile de referinta pentru produsele petrochimice au consemnat in perioada august- noiembrie 2008 o scadere semnificativa, cu peste 41% pentru polipropilena, 26% pentru LDPE si 40% pentru HDPE, coroborate cu o diminuare a cererii.

“Masura va afecta si angajatii companiei din sectoarele de productie si mentenanta, aproximativ 24% din totalul acestora urmand sa intre in perioada decembrie-ianuarie in somaj tehnic, in conformitate cu Contractul Colectiv de Munca. Rompetrol Petrochemicals va continua sa depuna toate eforturile pentru a reduce impactul crizei economice asupra activitatilor sale si implicit a angajatilor, in acest sens fiind adoptat si un amplu program de monitorizare/reducere a costurilor”, a adaugat Dumitru Niculi.

In aceasta perioada, compania va asigura din stoc livrarile de polietilene de joasa si inalta densitate si va mentine in functiune instalatia de polipropilena, Rompetrol Petrochemicals fiind singurul producator de polipropilena din Romania. Pentru a nu afecta relatiile cu clientii, bancile si ceilalti colaboratori, angajatii din departamentele comercial, financiar si control al calitatii vor lucra in regim normal, iar o parte din personalul din productie va asigura siguranta si conservarea instalatiilor in vederea repornirii.

Rompetrol Petrochemicals va continua dezvoltarea planurilor de investitii, obiectul principal fiind repornirea instalatiei de piroliza care va asigura materia prima necesara instalatiilor de LDPE si HDPE. Nivelul investitiilor companiei in 2008 este estimat la 9,5 milioane dolari, in timp ce totalul acestora pentru perioada 2003-2007 se ridica la peste 67 milioane dolari.

In prezent, compania are 531 de angajati, iar in primele noua luni ale anului a avut o cifra de afaceri de aproximativ 300 milioane dolari, in crestere cu 61% fata de perioada similara din 2007.