Consiliul de administratie al constructorului american de automobile General Motors ar putea solicita protectie sub legea falimentului, pe fondul lipsei acute de lichiditati, in ciuda opozitiei vehemente a presedintelui-director general, Rick Wagoner, transmite AFP.

Consiliul director al celui mai mare producator auto american "va analiza toate optiunile" pe care le are pentru continuarea activitatii, inclusiv declararea falimentului, a anuntat vineri seara cotidianul Wall Street Journal, citand surse avizate, potrivit NewsIn.

Decizia ar afecta grupul General Motors, care ar pierde pozitia de lider mondial in industria auto, in fata producatorului japonez Toyota.

Liderii industriei auto din Statele Unite - General Motors, Ford si Chrysler - au solocitat Congresului american un ajutor financiar de 25 miliarde dolari pentru depasirea crizei de lichiditati, cu care se confrunta in special compania General Motors.

Congresul american a aprobat, in septembrie, o prima finantare de 25 miliarde dolari, dar fondurile nu au fost inca alocate.

Potrivit cotidianului american, consiliul de administratie al GM, care a sustinut demersurile lui Wagoner din ultimile luni, recunoaste ca "deblocarea fondurilor suplimentare reprezinta o prioritate", dar propune de asemenea analizarea variantei de a solicita protectie sub legea falimentului, care presupune restructurarea companiei sub supravegherea unui judecator.

Neintelegerile din cadrul conducerii GM au aparut in contextul in care compania nu dispune de mijloacele necesare continuarii activitatii in urmatoarele doua luni, din cauza lipsei de lichiditati si a declinului vanzarilor din ultimele trimestre. In timpul mandatului lui Wagoner, care a inceput in 2003, General Motors a inregistrat pierderi de peste 72 miliarde dolari, din 2005 pana in prezent.