Mircea Ursache, membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, a anuntat aminarea probabila a numirii unui administrator al Fondului, fapt ce ar duce, inevitabil, la aminarea listarii la bursa a Fondului. Anuntul lui Ursache vine pe fondul unei cereri a trei dintre actionarii Fondului Proprietatea de schimbare a comisiei care stabileste administratorul privat. Reamintim ca printre actionari se numara 2.024 de persoane private care ar trebui sa primeasca actiuni ale Fondului drept despagubire pentru proprietatile nationalizate.

Aminari fara termen

"In faza actuala, in care nici o mare banca nu poate sa spuna ca nu are probleme, mi se pare imprudent sa se dea un portofoliu de patru miliarde de euro pe mana unui manager de fond. Este precaut sa nu ne jucam in aceasta perioada cu un asemenea portofoliu", a mai Ursache, citat de NewsIn.

Pana in prezent, termenul avansat pentru alegerea administratorului era 10-20 decembrie 2008, iar listarea la Bursa - in iunie 2009.

Desi Mircea Ursache considera ca "este indicat ca listarea Fondului sa se faca dupa programul anuntat, chiar si fara un administrator, pentru ca actionarii sa isi vanda actiunile pe piata bursiera", Daniela Lulache, directorul general al Fondului, sustinea cu citeva zile in urma exact contrariul: "in cazul in care se prelungeste alegerea administratorului, va exista o intarziere si in calendarul listarii, care presupunea definitivarea procedurilor pana la jumatatea anului viitor. In acest caz va trebui sa ne reevaluam intreaga activitate legata de listare“.

Fostii proprietari - disperati de asteptare

Trei dintre actionarii la Fondul Proprietatea, care detin 10,62% din capitalul social al Fondului Proprietatea, vor sa se adopte in AGA o hotarare prin care sa se solicite Primului ministru revocarea membrilor Comisiei pentru selectarea administratorului si inlocuirea lor cu membri ai Consiliului de Supraveghere.

"Georgia Palade Van Dusen, in calitate de actionar al Fondului Proprietatea si de unic reprezentant al actiunilor pe care le detine impreuna cu Philip Palade si Loreen Ellen Malaxa (1.080.578.003 actiuni reprezentand 7,588% din capitalul social al societatii), Grantelast Limited (care detine 2,7721% din capitalul social al FP) si Steven Ausnit (care desine 0,2647% din capitalul social al Fondului cer sa se includa pe ordinea de zi a AGA convocate pentru data de 15 decembrie 2008 adoptarea unei hotarari prin care adunarea generala ordinara a actionarilor sa solicite primului ministru revocarea membrilor Comisiei pentru selectarea managerului de fond si inlocuirea acestora cu membri ai Consiliului de supraveghere", a anuntat, citat de NewsIn, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit.

Aceasta solicitare urmeaza sa fie supusa votului adunarii generale ordinare a actionarilor in cazul in care documentatia necesara desfasurarii procedurii de selectare a managerului de fond nu va fi publicata in Monitorul Oficial cel tarziu pana pe 15 decembrie.

Fondul Proprietatea - un instrument controversat inca de la infiintare

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Statul, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al Fondului. Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea este de 2.024, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a este de 25,30%. Unii dintre cei mai mari actionari privati ai Fondului sunt mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, care detin aproximativ 8% din totalul titlurilor fondului. Un alt actionar important este firma Grantelast Limited, care detine 2,7721% din capitalul social al Fondului Proprietatea.