Conducerea gigantului Arcelor Mittal a convocat sindicatele pentru o reuniune de urgenta care va avea loc joi, la sediul luxemburghez al grupului, au declarat, pentru AFP, surse sindicale.

"In momentul in care o astfel de reuniune extraordinara este convocata atat de rapid, nu trebuie sa ne asteptam la vesti bune", afirma Edouard Martin, delegat al federatiei muncitorilor din mine si metalurgie CFDT.

Pe ordinea de zi a reuniunii figureaza doua puncte: importurile de otel in Europa si planul de economii anuntat de Arcelor Mitall.

"Situatia grupului s-a agravat, pe fondul exporturilor masive de otel efectuate de economiile emergente, in special din China, care isi vand produsele la preturi foarte scazute", afirma Edouard Martin.

Delegatia CFDT se teme de noi masuri de reducere a costurilor, dupa ce Mittal a anuntat recent concedierea a 2.500 de oameni in Statele Unite.

Pentru a face fata reducerii cererilor de otel, generate de incetinirea economiei mondiale, Arcelor Mittal a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, o scadere de 35% a productiei aferente trimestrului IV 2008.

In Europa, aceste reduceri "temporare" de productie vor atinge 50% in uzinele franceze si belgiene de inox.

Acestea se adauga unei liste de alte 12 uzine europene, unde productia destinata industriei automobilistice, in special, se va reduce cu 30%.