Interviu cu George Iacobescu, CEO Canary Wharf: Criza e ca o masina de tocat in care au intrat toate bancile

de Crina Boros     HotNews.ro
Vineri, 28 noiembrie 2008, 13:02 Economie | Companii


George Iacobescu, CEO Canary Wharf
Foto: Hotnews
George Iacobescu, CEO al dezvoltatorului Canary Wharf, detine titlul neoficial de cel mai bine platit roman din lume. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Iacobescu vorbeste despre cit de nepregatit a fost sistemul financiar global pentru criza care va dura "cel putin trei-patru ani", dar si despre muncitorii romani de pe santierele britanice. Spargerea bulei imobiliare din Romania? "Aceasta speculatie isi creeaza propria prabusire", spune George Iacobescu.


Crina Boros: Sunt inca lucruri de spus despre criza economica
George Iacobescu: S-au taiat paduri sa scrie de criza economica. Cred ca e o criza cum nu s-a mai intamplat. Toata omenirea traieste in frica si in mirarea acestei crize economice. O sa treaca foarte mult pana se va reface economia. Practic, este o criza care va tine cel putin trei sau patru ani. De abia in 2011 va ajunge inapoi nivelul si valorile care erau la inceputul anului 2008.  

 
- S-a nascut in Romania, in 1945. A absolvit Facultatea de Constructii din Bucuresti, iar in 1975 a emigrat in Canada
- A detinut pozitii de top management in mari companii de constructii din Canada si SUA
- In 1997 a devenit CEO al Canary Wharf, unul dintre cei mai mari developeri imobiliari din lume
 
 
Carte de vizita George Iacobescu
CB: De ce atat de tarziu?
George Iacobescu: Pentru ca este o criza foarte puternica a sistemului. Omenirea nu era pregatita pentru asemenea criza si, practic, institutiilor financiare si sistemelor le-a trebuit cam un an si jumatate sa descopere aceasta criza si sa vada ce se intampla. Am ajuns acum cateva zile in punctul in care cea mai mare banca din lume, sau care a fost cea mai mare banca din lume, Citi, era pe marginea prabusirii vinerea trecuta.  

NU EXISTA ATATIA BANI PE LUME CAT IMPRUMUTA BANCILE

CB: De ce a aparut criza?
George Iacobescu: Sistemul de imprumuturi subprime este una dintre cauze. A pornit in America si Gordon Brown se consuma pentru a se asigura ca toata lumea stie asta. S-a raspandit la sistemul financiar, care s-a blocat. A fost o greseala extraordinara ca s-a permis ca Lehman Brothers - fosti chiriasi in Canary Wharf - sa se prabuseasca.

Fed (sistemul bancilor centrale americane) a crezut ca aceasta prabusire va opri raspandirea problemei, dar a gripat intreg sistemul financiar, si este ca o masina de tocat care a intrat in tot sistemul bancar. Bancile sunt ca masinile de tocat, unde intra carne pe o parte si iese produsul pe partea cealalta. Au ramas cu niste cantitati enorme de imprumuturi.

CB: In termeni simpli, ce inseamna criza?
George Iacobescu: Practic, bancile nu fac profit din imprumuturi, ci din comisioane. Dau un imprumut, dupa care vand imediat imprumutul unei societati de asigurari, la un fond de pensii, sau la o alta companie care cumpara dobanzile imprumuturilor. Bancile nu tin imprumuturile fiindca nu exista atatia bani pe lume cat imprumuta bancile. Din cauza ca bancile au dat imprumuturi prea multe si prea mari, la dobanzi extrem de mici, aceste imprumuturi n-au mai putut fi vandute, pentru ca bancile au calculat eronat riscul. Adica n-au incarcat dobanzi suficient de mari.

Au imprumutat masiv, din cauza competitiei si din cauza ca dobanzile erau extrem de jos. Si bineinteles ca si Fed, si Banca Angliei, si Banca Centrala Europeana (BCE) au o mare vina in asta pentru ca au tinut dobanzile prea jos. Bancile au imprumutat la dobanzi anemice, iar in momentul in care a inceput aceasta criza, bancile au ramas cu toate aceste imprumuturi.

Ca exemplu, guvernul american a trebuit sa ia 306 miliarde de dolari de imprumuturi de la City Group si sa le garanteze. Si imprumuturi care nu au fost date la 8 sau la 9% dobanda din cauza riscului ca oamenii sau companiile sa nu si le poata achita, ci au fost date la jumatate din aceasta dobinda.

Acestea sunt toate imprumuturi pe care City Group le-a dat la dobanzi atat de reduse si pe termen atat de bun, ca nimeni n-a mai vrut sa le rascumpere, pentru ca au spus: "Daca ai imprumutat la 3% sau la 4% sau la 5% la companii sau la oameni care nu-si mai pot plati datoriile, de ce sa cumparam noi aceste probleme?".

Bancile au ramas cu aceste imprumuturi, cu obligatia de a acorda imprumuturi, si cu imprumuturi pe foaia de bilant, inghetand tot sistemul. Cand Lehman a dat faliment, bancile n-au mai avut curaj sa imprumute oameni sau companii, n-au putut sa vanda imprumuturile si nici n-au mai avut curaj sa se imprumuta intre ele, de frica sa nu dea partenerul de afaceri faliment peste noapte si sa piarda sute de milioane sau miliarde.

CB: Atunci au intervenit guvernele...
George Iacobescu: Da, si au recapitalizat bancile, cum s-a intamplat in America si aici. Dar sistemul este blocat in continuare, pentru ca bancile au luat banii de la guvern, insa nu au transformat acesti bani in imprumuturi. E o explicatie foarte simpla.

Exemplu: o banca are capital, sa zicem, de un milion. Pentru fiecare milion de capital au imprumutat 20 de milioane. Bineinteles ca aceste imprumuturi nu sunt garantate de banii bancii. Si atunci aceste 20 de milioane le vand. Neputand sa le vanda acum, au ramas cu ele. Deci bancile datorau, pentru fiecare milion bani in banca, 20 de milioane imprumuturi promise. Guvernul a venit si le-a dat inca - sa zicem - trei sau patru milioane. Dar, in continuare, cantitatea de imprumuturi este mult mai mare decat capitalul bancii. Atunci bancile folosesc banii de la guvern, dar au oprit imprumuturile.

INFRASTRUCTURA: CEA MAI PROFITABILA SI CRITICA INVESTITIE IN ROMANIA

CB: Un ziar britanic scria ca ati petrecut ultimii 20 de ani convingand guverne sa investeasca in constructii si infrastuctura. In Romania nu s-a construit nici un kilometru de autostrada in ultimul an. Cine ar avea influenta dvs in Romania?
George Iacobescu: Habar n-am. Am avut discutia aceasta cu Mircea Geoana, care mi-e prieten, si intr-adevar iti sta mintea in loc. Romania e o tara cu perspective foarte bune. Dar, desi crede ca traieste izolata, criza exista deja in Romania si va avea acelasi efect ca in Ungaria, Polonia s.a.m.d. Dar, odata economia restabilita, Romania are sanse foarte bune, pentru ca este o economie tanara, de foarte mare consum, din cauza anilor de comunism.

Oamenii vor si sunt toti foarte grabiti sa capete, sa adune si sa-si construiasca. Exista generatia matura, care a inceput sa aiba putere in economie. Sperantele pentru Romania sunt extraordinar de bune. Dar, in acelasi timp, te uiti si vezi ca nu s-a construit. Pentru ca, din nou, pierzania si succesul lui Canary Wharf a fost infrastructura: drumuri, servicii, transport, strazi etc.

Nici guvernul englez nu a fost prea bun la planificare. Dar e diferenta ca de la zi la noapte sa nu construiesti 1 km de autostrada. Si cred ca infrastructura, mai ales in aceste timpuri, este ceea ce Romania are nevoie. Este absolut critica: creeaza locuri de munca, fabrici, case, iar banii investiti de Guvern sau de organizatii internationale vor fi platiti inzecit inapoi. Deschizand drumuri, cresti economia. Impozitele de la tot ce ai creat vor veni inapoi la stat. Este probabil cea mai profitabila investitie.

CB: Aveti vreo intentie de colaborare cu Romania?
George Iacobescu: In momentul acesta, nu. Niciodata nu trebuie sa spui niciodata, dar acum am serviciu de zi. E foarte mult de lucru si sunt multumit daca reusesc una din zilele week-end-ului sa nu lucrez.

M-am uitat la doua proiecte din Romania, pur si simplu ca prieten, pentru ca sa ofer cateva idei, dar n-am facut business acolo.  

CB: Care sunt acele proiecte?
George Iacobescu: Singurul proiect despre care pot sa spun este Smart City, care e interesant, facut de oameni foarte destepti, la nord de fosta Casa a Scanteii. M-a interesat pentru ca este bine gandit, cred ca va avea succes si este ceva bun pentru Bucuresti.  

CAND AGENTII IMOBILIARI ISI TAIE SINGURI CRACA

CB: Romania se afla in plina spargere a bulei imobiliare. La iesirea din criza financiara, care credeti ca va fi corectia pentru apartamentele vechi, apartamente noi si terenuri?
George Iacobescu: Greu de spus, dar cred ca va fi o corectie serioasa. Lucrurile de calitate buna isi vor pastra pretul. Vorbind de apartamente vechi, cred ca vor fi cautate in continuare, pentru ca sunt mult mai ieftine decat apartamentele noi si ofera o solutie. Majoritatea romanilor traiesc in apartamente vechi.

Cat priveste apartamentele noi si terenurile, va trebui sa existe o corectie in pretul lor. Trebuie sa scada, pentru ca aceasta speculatie nu poate sa mearga la infinit. Aceasta speculatie isi creeaza propria prabusire. Pretul de constructie a inceput sa creasca si in Romania. Dar lumea nu poate sa-si permita sa plateasca sume atat de mari.

Exista doar doua lucruri care pot sa intre in declin: valoarea terenului si marja de profit a companiilor. Si atunci s-ar putea ca profiturile care se fac in Romania sa ajunga sa fie egale cu profiturile care se fac in UK, sau in Franta. Adica profituri mai decente.

DOMINOUL IMOBILIARELOR

CB: De ce s-a resimtit criza atat de puternic pe piata imobiliara?
George Iacobescu: O sa va dau un exemplu: cea mai mare afacere de vanzare a unei cladiri a fost facuta aici, in Canary Wharf, cand HSBC - a treia banca din lume - si-a vandut sediul. Noi am construit-o si am vandut-o lui HSBC in urma cu sapte – opt ani. Acum un an, HSBC a vandut cladirea unei companii spaniole – Metrovacesa, cu un beneficiu de 3,8%.

A fost pretul cel mai mare platit pentru o cladire in lume. Metrovacesa a pus un depozit de 250 de milioane de lire sterline, urmand sa vina cu restul de 800 de milioane. Intre timp, piata a cazut si firma spaniola n-a reusit sa vina cu restul banilor. Au pierdut 250 de milioane.

Piata imobiliara este o reflexie buna a ceea ce s-a intamplat in sistemul bancar. In urma prabusirii sistemului bancar s-a prabusit si sistemul de imobiliare, deoarece dobanzile au crescut foarte mult; bancile nu mai imprumuta; din cauza crizei economice companiile nu mai au nevoie de spatiu; si au crescut enorm preturile de constructie in ultimii ani.

CB: Care este explicatia cresterii preturilor de constructie?
George Iacobescu: Din cauza dezvoltarii Indiei, Chinei si a Rusiei: toata mana de lucru, materiile prime si echipamentul au devenit foarte scumpe. Iar in ultimii patru ani, costurile s-au dublat, cererile au scazut, banii au devenit foarte scumpi, ceea ce se cheama the perfect storm. Si atunci piata de imobiliare a cazut si valorile au ajuns undeva la 50% din cat erau acum doi ani de zile.  

CB: Cum a afectat criza compania Canary Wharf?
George Iacobescu: Nu ne-a afectat asa de mult, intrucat chiriile si toate contractele de inchiriere in Anglia se fac pe durate foarte lungi. In general, se fac pe 20 sau 25 de ani. Media contractelor in Canary Wharf este de 18 ani. Companiile continua sa plateasca chiriile.  

CB: In cazul in care ca vreti sa vindeti cladiri?
George Iacobescu: Valoarea cladirilor se va reduce la 50% sau 60%. Dar n-avem nevoie sa vindem.

Rosteste foarte des cuvantul practic, dandu-ti, fara intentie, masura felului in care a reusit. In biroul sau de la etajul 30, printre machetele regiunii pe care a dezvoltat-o, explica evolutia zonei din ultimii 20 de ani. In camera urmatoare asteapta o alta macheta a inovatiei urbanistice, unde zgarie-norul HSBC este cu foarte putin mai inalt decat noi. Imi arata The Crossrail, un proiect care va lega estul Londrei de aeroportul Heathrow, mentionand ca au oferit guvernului un buget mai mic decat cel propus initial de stat. In Romania, proiectul ar fi mers, probabil, la guvern. Zambeste: "Este o alta lume".

CHIRIILE NU POT FI IEFTINITE

CB: Ati  fost nevoit sa modificati chiriile?
George Iacobescu: In Anglia, chiriile sunt stabilite pe 5 ani de zile. Apoi se renegociaza, in functie de valoarea pietei. Dar renegocierea, conform sistemului din UK, se face astfel: daca piata a crescut, se renegociaza la o valoare mai mare, dar daca piata a scazut, chiriile nu pot sa scada. Este un sistem care se cheama upwards only (doar in sus). Asta este sistemul englez.   

CB: Care este explicatia acestui sistem?
George Iacobescu: In mod traditional, pana in ultimii 30 – 40 de ani, majoritatea cladirilor de birouri din Londra erau proprietatea companiilor de asigurare care plateau pensii. O astfel de companie trebuia sa stie in mod sigur ca va putea plati celor care au contribuit cu bani pentru pensiile lor. Si atunci ei niciodata nu acceptau o cadere a chiriilor, care ar fi redus valoarea pensiilor. Nu cred ca exista in alta parte sistemul acesta. Cand am lucrat in America, chiriile erau pe 5 sau pe 10 ani. Acum incep sa devina ceva mai lungi. Ai nevoie de chirii de lunga durata ca sa poti sa finantezi chiriile, fiindca nimeni nu-ti va imprumuta bani stiind ca poti ramane fara chiriasi in cinci ani de zile.  

CB: Referitor la chirii, The Daily Telegraph a criticat faptul ca aveti printre cele mai lungi contracte de inchiriere.
George Iacobescu: Contractele de inchiriere sunt la fel. Pe de o parte, asta este un merit al traditiei engleze. In registrul de tranzactii din ultimii 10 ani, exista tranzactii de 25, 30, 35, si de 60 de ani! Trebuie sa privesti din mai multe puncte de vedere. O companie de genul CitiGroup are in Canary Wharf 140.000 de metri patrati. Noi construim cladirea, dar toate costurile din interiorul cladirii le plateste CitiGroup.

Te costa mai mult tehnologia si dotarea cladirii decat constructia ei. Si un chirias de marimea lui CitiGroup, sau Swiss Group, sau Barclays, in momentul cand ia o cladire de asemenea marime, vrea sa aiba siguranta ca va fi acolo pentru urmatorii 20-25 de ani. Daca le-ai oferi un contract pe cinci sau zece ani, n-ar lua. Sa pleci peste 10 ani si sa faci din nou aceleasi cheltuieli, este un cost enorm.

In acelasi timp, nici o banca engleza nu da un imprumut pentru o cladire pe care o inchiriezi cinci ani sau zece. Trebuie un minimum de 15-20 de ani. Si cu cat cladirea e mai mare, cu atat perioada de inchiriere trebuie sa fie mai mare.  

SERVICII PENTRU 100 DE ANI

CB: Ce este deosebit la Canary Wharf?
George Iacobescu: Am investit un miliard si jumatate in infrastructura: lasand la o parte banii platiti pentru transport, parcurile si stazile, ma refer la serviciile pe care le ai sub strada, pe care le-am gandit pentru urmatorii 100 de ani. In 1987, cand am inceput design-ul la Canary Wharf, am acoperit si serviciile necesare pentru companiile care urmau sa fie chiriasi. Am construit o statie electrica numai pentru Canary Wharf.

Apoi am mai construit una la distanta, dar am conectat-o la aceasta zona. Canary Wharf este singurul proiect din Londra care ofera toate serviciile in strada, dublate. Fiecare cladire primeste electricitate si din Est, si din Vest, de la statii independente. La fel si telecomunicatiile. Daca explodeaza o strada la stanga cladirii, cladirea nici nu stie. Continua sa functioneze cu toate serviciile care vin din dreapta.

CB: Cat v-a costat acesta infrastructura?
George Iacobescu: A inghitit un milliard jumatate. Este o investitie foarte mare, de care bancile si companiile de aici au nevoie. Pentru o firma care face comert cu petrol, daca pierde un minut sau zece secunde e un dezastru, fiindca rateaza zeci de milioane de lire in tranzactii.

CEA MAI MARE TRANZACTIE IMOBILIARA DIN EUROPA

CB: Ati fost nevoit sa faceti reduceri de personal la Canary Wharf?
George Iacobescu: Inca nu, dar s-ar putea. Avem practic o mie de oameni care lucreaza pentru companie si 1% spatii neinchiriate. Avem patru cladiri in constructie. Una din ele este sediul central al KPMG. Una este Fitch, una dintre cele trei mari companii de rating. O cladire este pentru JP Morgan, si o cladire pentru State Street, o banca din Boston. Avem de lucru.

Acum doua saptamani, am anuntat probabil cea mai mare tranzactie din Europa pentru JP Morgan: au cumparat 170.000 de metri patrati. Un orasel. Vom construi practic cele mai mari cladiri din Europa.

CB: La ce valoare se ridica o asemenea cladire?
George Iacobescu: Cand va fi terminata, va costa cam un milliard si jumate de lire. Vom lucra la ea aproximativ patru ani jumatate si vom avea nevoie de imprumuturi de la banca. 

CB: V-a afectat criza economica agenda pe care ati avut-o inainte ca acest fenomen sa inceapa?
George Iacobescu: Pentru moment, nu. Canary Wharf acum are un milion si jumatate de metri patrati. Si mai avem inca un milion de metri patrati sa dezvoltam, care vor fi realizati in urmatorii zece ani.  

GESTIONAREA COLECTIVA A UNUI PROIECT DE ARHITECTURA SAU CONSTRUCTII NU MERGE

CB: Zona estica a Londrei se va dezvolta in asteptarea anului 2012. Mergeti la Olimpiada?
George Iacobescu: Nu cred. Am fost prea prinsi ca sa incercam sa ne oferim serviciile pentru Olimpiada. Este un proiect fantastic pentru Londra, dar, in general, acest tip de proiecte sunt cu probleme.  

CB: De ce?
George Iacobescu: Avantajul lui Canary Wharf este existenta unui singur management. Este o companie condusa de un singur bhoard, si, practic, de o singura persoana. In momentul cand te duci la Olimpiada, proiectele sunt conduse de 10 – 15 entitati: guvern, autoritati locale, autoritati olimpice. Toti vor sa faca bine, dar gestionarea colectiva a unui proiect de arhitectura sau de constructii nu merge. Prea multe idei, prea multe autoritati. Fiecare crede ca ei sunt cei care conduc. Si bugetele nu sunt niciodata precise. La inceput, bugetul olimpic era de 2,5 miliarde de lire. Acum a crescut la 9 miliarde. Ori esti in control, ori nu te apuci de lucru. Prea multi bucatari.

CB: Sa intelegem ca nu intrati de obicei in parteneriate?
George Iacobescu: Nu prea. Cand iti asumi un proiect de asemenea proportii, ai nevoie de un plan cu o viziune. Si acesta trebuie sa fie o singura entitate. Nu spun ca trebuie sa fie neaparat o singura persoana, dar o singura esenta care decide felul in care proiectul se va desfasura. In cazul Olimpiadei, sunt prea multi parteneri la un singur proiect si nu va functiona.  

PREDICTII POST-CRIZA

CB: Ca developer, ati creat numeroase locuri de munca. Referitor la acest aspect, ati afirmat in urma cu un an ca numarul job-urilor in serviciile financiare din Londra va creste, pana in 2026, de la 300.000 la 400.000. Mai este viabila predictia in conditiile crizei economice?
George Iacobescu: Sunt doua raspunsuri la aceasta intrebare. Predictia pe care am facut-o a fost in serviciile financiare nu doar in City (traditionalul centru financiar al Londrei), ci si in West End si Canary Wharf. Canary Wharf are 100.000 de oameni si The City are 300.000, The West End mai are inca 60-70 000. Probabil ca va fi o scadere.

Predictia mea este ca aceasta criza financiara va dura inca cel putin doi ani. Din 2011 va creste economia mondiala, pentru ca inca nu s-a terminat lumea. Este o criza extraordinar de puternica. Lumea se cutremura, dar nu intra in colaps. Situatia se va restabili pentru ca va continua cresterea populatiei. Tarile mari – Brazilia, Rusia, China si India – vor continua sa se dezvolte. Londra ramane un centru care trece printr-un cutremur, dar odata terminat, in trei – patru ani, toate fundamentele Londrei vor ramane. Capitala Marii Britanii are cea mai buna infrastructura din lume din punct de vedere al avocatilor, contabililor si expertilor financiari.  

CB: Al doilea raspuns priveste slujbele din constructii?
George Iacobescu: Majoritatea romanilor care se intorc in tara pleaca din constructii. Din pacate, sunt primele victime: cand economia incetineste, primul domeniu afectat este cel al constructiilor. Pretul cladirilor a scazut in jur de 20% si vor mai scadea cu inca 15%. Si din punct de vedere politic, cea mai usoara reactie este impotriva emigrantilor. Est-europenii sunt buni lucratori, dar guvernul britanic sprijina reducerea fortei de munca venita din Est.

CB: Daca zona Canary Wharf ar fi un stat in stat, ce politica ar avea fata de imigranti?
George Iacobescu: Cred ca nu exista zi sa merg pe santier si sa nu aud zece oameni vorbind romaneste. Atat timp cat muncesc legal, nu avem nici cea mai mica restrictie. Partea cealalta este ca lipseste mana de lucru calificata in Romania.

CB: Cum se pot traduce in locuri de munca proiectele dvs. viitoare?
George Iacobescu: In jur de 2000-3000 in constructii si 14.000-15.000 de job-uri in cladiri.

MAREA BRITANIE – LA CURA DE STEROIZI ECONOMICI

CB: La Conferinta Industriilor Britanice s-a spus ca guvernul britanic a depins prea mult de unele sectoare, precum piata de imobiliare si servicii financiare.
George Iacobescu: Si in UK trebuie investit foarte mult in infrastructura. Produsul de baza al Marii Britanii acum sunt serviciile financiare. Ele sunt acum pe marginea prabusirii, si nu vor mai plati taxe. Oamenii care lucrau in aceste servicii o duceau atat de bine, incat ei plateau taxe foarte mari.

O parte importanta a sectorului manufacturier a disparut din Anglia. Pentru a-l revigora, trebuie sa inceapa cu cresterea eficientei. Rover si Jaguar au devenit prea scumpe si ineficiente: numarul de ore necesare pentru crearea unui model este de doua ori mai mare decat pentru crearea unui BMW. Anglia produce lucruri de o calitate exceptionala, dar preturile trebuie reduse, si asta se poate doar printr-o eficientizare. Guvernul britanic trebuie sa puna tara pe steroizi.

CB: Exista o propunere pentru industrii si orase ‘verzi’. Sunt ele realizabile si profitabile?
George Iacobescu: Sunt profitabile pe termen lung, si este un aspect de care omenirea trebuie sa se ocupe in mod serios. Poate ca unul din efectele crizei este ca va reduce putin poluarea. Toate cladirile pe care le facem sunt environmentally conscious. Probabil cheltui cam 5% din costul cladirilor pentru produse care nu dauneaza mediului. Pentru sediul JP Morgan vom folosi sase turbine si vom produce noi energia electrica, bazata pe gaze naturale. Este o revolutie tehnica, fiindca lumea foloseste fie petrol, fie benzina.  

DESPRE 'MR. DEVELOPER'

CB: In cariera dvs, care au fost cele mai dificile momente si cele mai mari scrificii pe care le-ati facut sa fiti astazi aici?
George Iacobescu: In aproximativ 20 de ani am creat in Canary Wharf ceea ce in City a durat 500 de ani, si nu accidental. Douazeci de ani de lucru, zilnic 14 – 16 ore. Ai doua familli: una aici, alta acasa. Dan Franc este seful constructiilor din Canary Wharf. Impreuna cu echipa noastra, nu am fost atat de drastici ca si mesterul Manole, dar nici departe.

CB: Care a fost cel mai bun sfat si din partea cui l-ati primit?
George Iacobescu: Cel mai bun sfat a venit din partea bunicului meu. Acesta spunea ca, de cand te nasti si pana mori, sa-ti pastrezi onoarea si caracterul.  

CB: Daca maine ar fi sa dati faliment, cum ati lua-o de la capat?
George Iacobescu: Este o chestie prea teoretica sa pot da raspuns. Nu stiu. Dar a da faliment nu inseamna ca-ti pierzi viata. E dureros, dar valorile intrinseci ale vietii raman. Exista o gluma despre un bogatas care se duce pe malul marii si vede un cersetor care sta la soare cu o cana de bere si-i cere pomana. Bogatasul ii spune: „De ce nu faci ce am facut eu? Mi-am cumparat o barca si am muncit cinci ani si am strans bani si mi-am luat un vapor. Dupa inca cinci ani de munca, mi-am cumparat inca un vapor, si dupa aia am muncit in fiecare zi din viata mea si acum am 50 de vapoare si am atatia bani si acum pot sa ma plimb pe plaja si sa nu fac nimic.” Si cersetorul zice: „Asta fac si eu.” Daca dai faliment, traiesti ca si restul de doua miliarde de oameni de pe lumea asta.  

CB: O ultima intrebare, din partea unui amic englez: Cum difera crearea unui spatiu utopic pentru lumea business-ului, in care angajatii sa aiba in acelasi loc biroul si restul serviciilor necesare, de utopia comunista a lui Ceausescu?
George Iacobescu: (Rade) Canary Wharf nu e utopie. S-a facut, intr-adevar pe taram virgin, si este o combinatie de lucruri noi. In mod clar, nu e prieten american. Daca te duci in New York in centrul financiar, sau in Paris, ai sa vezi acelasi lucu. Intr-o utopie s-ar fi realizat totul deodata. Aici s-a facut o cladire, si inca o cladire, si toate ca rezultat al nevoilor unor banci sau al unor institutii, cum e, de exemplu, British Petroleum.

Ce s-a suprapus in ultimii 25 de ani a fost problema terorismului, care nu se va rezolva in timpul vietii noastre. In momentul in care am gasit cardul de la escort services in cabinele telefonice, am stiut ca am devenit parte din Londra si nu mai e utopie aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15212 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  profesionisti (Vineri, 28 noiembrie 2008, 13:26)

  zen [anonim]

  Din cand in cand, mai publicati cate un interviu cu oameni cu adevarat profesionisti. Tipul asta are o viziune extrem de pragmatica, treaba cu lantul de comanda e foarte bine punctata. Eu ma intreb doar cand o sa fim condusi de asemenea oameni, ca si natie, nu de pacalicii nostri becalizati.
  • +2 (2 voturi)    
   cand... (Vineri, 28 noiembrie 2008, 13:55)

   alex [anonim] i-a raspuns lui zen

   Vom fi condusi de asemenea oameni cand se vor intoarce in Romania...
   • 0 (0 voturi)    
    Adica niciodata (Vineri, 28 noiembrie 2008, 18:58)

    realwahl [anonim] i-a raspuns lui alex

    Pentru ca nu mai au mentalitatea romaneasca, de a "te capatui" fara sa muncesti, fara sa dezvolti. Pune in balanta "infrastructura pe care o dezvolta el" si "marirea pensiilor sau alte gogosi electorale".
   • -3 (3 voturi)    
    te (va) implor (Vineri, 28 noiembrie 2008, 20:48)

    Gabor [anonim] i-a raspuns lui alex

    Nu toti cei nascuti pe teritoriul Romaniei sunt romani. Pot fi evrei, maghiari, sasi, lipoveni, etc. Iti dau o explicatie simpla: Sarkozy e francez sau maghiar? Pt ca e nascut in Ungaria ...
    • 0 (0 voturi)    
     No bine tu Rozy (Vineri, 28 noiembrie 2008, 23:29)

     raulpop [utilizator] i-a raspuns lui Gabor

     http://fr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Origines_familiales
    • +1 (1 vot)    
     te implor... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 7:25)

     adi [anonim] i-a raspuns lui Gabor

     scrie pe hartie daca ai de comentat complet pe linga subiect! si nu te mai plange atata pentru ca e foarte corecta gramatical/morfologic si ortoepic :-) afirmatia ca: oamenii din Romania se numesc GENERIC- romani/ la fel cum cei din Ungaria - maghiari/ Franta - francezi etc. - da pentru tine astea-s finesuri.
 • +1 (1 vot)    
  e greu cand toti oamenii de felul asta pleaca (Vineri, 28 noiembrie 2008, 13:44)

  ClaudiuMusat [utilizator]

  Si e si mai greu cand gunoiul imobiliar, ceea ce ramane in tara, observa lipsa de alternative si apar sute de proiecte prost gandite, prost construite, dar bine vandute. Cine se gandeste sa inchirieze pe 60 de ani nu vrea sa traga tzepe.
  Imi pare rau ca vad aceasta seriozitate la un om care se fereste indirect de Romania. Imi pare rau ca n-am plecat inca. Si noi putem face ceva, dar se misca prea greu lucrurile.
  Avem nevoie de entuziasti - www.consumredus.ro
  Ne trebuie oameni care sa ne spuna cum sa construim bine, fara costuri enorme ulterioare.
 • +8 (8 voturi)    
  exista si la noi (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:09)

  zen [anonim]

  Oameni care gandesc asa sunt si la noi. Problema noastra e una simpla, enuntata de un neamt: la noi, 10 prosti sunt condusi de un destept, care face directia si implementarea. La voi, o natie de destepti ,sunteti condusi de o mana de prosti. Nu om fi noi o natie de destepti, dar sigur politicienii sunt catastrofali. Ar fi foarte simplu , pt fiecare proiect, sa se aduca manager de proiect apolitizati, care sa aiba mana libera.
  Pana atunci, drumurile nostre toate, pusculitele electorale.
  • +2 (2 voturi)    
   Natie de destepti? ... (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:58)

   Neuronul singur dar puternic! [anonim] i-a raspuns lui zen

   Neamtul ala ori este roman verde ori a vrut sa se distreze de miturile romanesti gen: vitejie, dreptate, desteptaciune...

   Iesi in oras si in 2 minute acestea se naruiesc (daca vrei sa vezi ca "regele este gol"...).

   Felicitari pentru articol. Citind printre randuri este usor de observat lehamitea si dezgustul domnului George Iacobescu fata de realitatea romaneasca.

   Un lucru nu inteleg: prietenia cu Geoana.
   Daca nu este o greseala de tipar, cred ca se datoreste unui sentimentalism cu radacinile in copilarie sau unor lingusiri bine tintite pentru ca pur si simplu nu se leaga.

   Dar, orice om are dreptul sa greseasca nu-i asa?

   Sa speram ca va fi un timp cand domnul Iacobescu si alti oameni care au ceva de spus sa lucreze pentru Romania.
   Dar, cu atatia oameni gen Geoana...cred ca este o utopie!
   • 0 (0 voturi)    
    Prietenia cu Geoana (Duminică, 30 noiembrie 2008, 18:47)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Neuronul singur dar puternic!

    S-a adaptat bine la britishi, si face politica. La gabaritul firmei pe care o conduce, si dat fiind ca recunoaste potentialul de dezvoltare al Romaniei, nu-l costa pe moment nimic sa cultive o relatie politica cu un prost, care eventual sa-i aduca beneficii pe termen lung, cand investitiile in RO o sa fie rentabile. L-ar costa insa ceva sa cultive aceeasi relatie cu un destept, fie el galben sau portocaliu.

    D'aia nu-mi plac mie britishii. Cre' ca buna-su care l-a invatat ceva util nu prea ar fi multumit sa auda cu cine si din ce motive se insoteste ditamai CEO-ul Canary Wharf.
 • 0 (0 voturi)    
  a gentleman (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:35)

  sarkoji [anonim]

  profesionistii. ei nu prea au loc in ro.

  un motiv ar fi si urmatorul :
  cum poate lucra 14-16 ore/zi un CEO de talia lui GI intr-un birou de exemplu in "city"ul bucurestean.
  stress, ore suplimentare pierdute in trafic, oamenii dificili, duplicitate, un sistem politic si social de ...
  sunt plecati multi ca el. un stat ca Israelul ar fi stiut sa-i aduca inapoi.
  • +2 (2 voturi)    
   De curiozitate! (Vineri, 28 noiembrie 2008, 15:21)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui sarkoji

   "stress, ore suplimentare pierdute in trafic, oamenii dificili, duplicitate"
   Te-ai gandit care este si contributia ta la aceste "binefaceri" sau numai altii sunt de vina!
   • 0 (0 voturi)    
    yes man (Vineri, 28 noiembrie 2008, 17:14)

    sarkozzi [anonim] i-a raspuns lui Ducu

    nu altii. toti suntem de vina. si asum.
    asum si eroarea unei intoarceri tardive , inutile in tara cu contracte outsourcing dinvest..dar v-as intreba : de ce sa merite un stat atit de debil, onoarea platilor mele online, la timp pentru a sustine 3-4someri??
    sa obtin injuraturi pentru orice comportament curtoaz in traficul de junbgla din Buc? sa obtin aceleasi injuraturi,dar de mai indeaproape, in transportul in comun dezastruos din bucuresti?
 • 0 (6 voturi)    
  ANGLIA..fsss (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:55)

  EccE [utilizator]

  Ascultati aici de la unul care pricepe. Am toata admiratia pentru Anglia si cred ca Londra este unul daca nu cel mai frumos oras din lume. Dar dupa aceasta criza, Anglia nu va mai fi ce a fost. Motivul e super-simpul. S-au specializat pe servicii financiare ignorand restul. Nu sunt competitivi la nimic. Iar in financiare, nu va mai fi ce a fost. Super-eficienta super-productivitate si implicit profituri mici, sau rezonabile. Vom trai si vom vedea.
  • +1 (1 vot)    
   nu intelegi prea mult (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:00)

   alex [anonim] i-a raspuns lui EccE

   Sincer nu stiu daca pricepi prea mult despre modul de viata anglo-american, desi este acelasi de aproape doua sute de ani.

   Expansionism capitalist, cu urcusuri si coborasuri, dar trendul a fost si este clar de "invaluire" a intregii lumi (inca de la imperiul in care soarele nu apune niciodata).

   Daca firul se rupe si nu mai se poate sustine expansionismul prin metode pasnice (democratie, capitalism liberal etc), atunci se apeleaza la forta armata, la provocarea de conflicte, la atentate, la inlaturarea conducatorilor unor tari etc.

   Masinaria functioneaza si azi la fel ca acum o suta de ani... si nu iti face iluzii ca o sa se opreasca acum. Oamenii astia stiu ca exista suisuri si coborasuri si fiind mult mai flexibili exploateaza la maxim fiecare faza a ciclului economic. Cum s-ar zice pe romaneste...nu mor caii cand vor cainii.
   • 0 (0 voturi)    
    Da ma, da' restu' lumii nu sta pe loc (Duminică, 30 noiembrie 2008, 18:55)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui alex

    Anglia insulara a avut noroc, fata de Europa continentala, mai ales fata de Europa de Est - includ aici si Rusia. In timp ce Franta si Spania erau macinate de razboaie (printre altele cu britishii, dar duse pe continent), ei au avut vreme sa se dezvolte.

    Intre timp nu mai se bune problema unor migratori asa de eficienti in a eroda si distruge sistemele pe care le gasesc (well, daca facem abstractie de rromii plecati din RO in occident), si mai toata lumea - din extremul orient pana in america de sud, s-a trezit. Is suparati britishii ca si-au permis rusii sa asasineze un ex-agent al lor refugiat in Anglia, cam ca vacaru' pe sat. Eu cred ca chestia asta e cat de cat ilustrativa pt. modul in care se schimba echilibrul global. Chinezii stau deoparte si nu fac nimic, ca nici n-au de ce, cata vreme ei cresc din inertie. America de sud pare cumva self-sufficient, si eu cre' ca in cativa zeci de ani Maldivele o sa treaca la Argentina pe cale pasnica doar ca sa nu treaca pe cale armata.

    Daca tot vrei sa vezi un trend: dupa al doilea razboi mondial imperiul britanic s-a facut praf, cu buna stiinta si cu sprijinul britishilor, doar ca sa nu se faca fara sprijinul lor. De unde americanii faceau muzica la arabi pana acu' cateva decenii, intre timp arabii cam le fac zile fripte americanilor. Asta pe langa faptul ca proprietatile arabe din SUA sunt suficient de multe si mari incat arabii sa aibe un cuvant greu de spus in SUA, chiar daca din cauza influentei evreiesti il spun in mod discret.
  • 0 (0 voturi)    
   Anglia ramine U.K., intotdeauna (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 22:07)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui EccE

   Atita timp cit va exista comert si finante, U.K. va fi virful.
   Este tara unde s-a inventat conducerea colectiva, parlamentul pe intelesul tau.
   Din moment ce la noi in tara, in 2008, exista lachei care contesta parlamentul, ne meritam soarta. Bun sau rau, un parlament este necesar pentru a impiedeca aparitia unei puteri unice.

   Dar mai bine pune mina si citeste - nu vei gasi amanunte pe net - legatura dintre parlamentul englez si aparitia pietei financiare si comerciale britanice.
 • 0 (2 voturi)    
  as (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:55)

  cir [anonim]

  Oamenii aceea exista, sunt in Romania, am intalnit cativa dintre ei. Din pacate s-au nascut prea devreme, si care s-a bagat in "tocatorul" de acum au parul alb la 35 ani.
  Trebuie sa re-invatam capitalismul cu toate fazele sale si trebuie sa fim constienti ca nimic nu e pe gratis, si pentru un ac pe care-l gasesti pe jos cineva plateste.
  Odata acceptat acest lucru va fi mai simplu. Totul.
  • +1 (1 vot)    
   :) (Vineri, 28 noiembrie 2008, 15:18)

   alex [anonim] i-a raspuns lui cir

   Eu lucrez in "tocator" (chiar in mijlocul lui) si nu am parul alb. Doar cei lacomi au parul alb acum pentru ca s-au lacomit cand trebuia sa fie prudenti. Era clar ca avem o bula financiara a imprumuturilor scapate de sub control.

   Oricum ai dreptate ca aceasta criza e foarte buna pt Romania deoarece ne invata ca in capitalism exista atat profit cat si faliment. Exista veselie dar si intristare, daca nu esti atent.
   • 0 (0 voturi)    
    Era vorba de alt fel de par alb (Duminică, 30 noiembrie 2008, 18:57)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui alex

    Incearca sa te muti din banci in politica. Sa vezi daca nu albesti. Nu e usor sa te lupti cu oameni care controleaza tot, si sa ai rabdare sa le erodezi putin cate putin pozitiile, in minoritate fiind. Parul iti albeste repede.
 • +1 (1 vot)    
  EXCELENT INTERVIU! FELICITARI (Vineri, 28 noiembrie 2008, 16:14)

  Catalin [anonim]

  EXCELENT INTERVIU

  Extrem de interesant, acum o luna am fost in Canary Warf si am vazut cum s a schimbat Londra.

  Astfel de oameni avem nevoie si in Romania!
 • +2 (2 voturi)    
  GEoana ????? (Vineri, 28 noiembrie 2008, 17:03)

  sddfsa [anonim]

  "Am avut discutia aceasta cu Mircea Geoana, care mi-e prieten, si intr-adevar iti sta mintea in loc"


  preiten cu geoana - Enough !!!!! more then Enough !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Pacaliciul Geoana (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 22:09)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui sddfsa

   Prieten cu Geoana, ciudat.

   In momentul asta mi-a trecut prin cap daca cineva de talia lui Iacobescu va spune vreodata ca este prieten cu Basescu. Ciudat, nu ?
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari HotNews (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:04)

  realwahl [anonim]

  Pentru unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in 2008.
 • +2 (2 voturi)    
  Asa da... (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:43)

  Radovick [anonim]

  Felicitari hotnews pentru articol. Vedeti ca se poate sa cereti pareri autorizate in locul "prevestirilor" diversilor "guru" de cartier?
  Sunt si oameni care inteleg originea crizei si modul in care poate fi depasita... Si e cu atat mai bine ca printre acestia sunt si romani.
  Sper sa insistati pe linia asta in ceea ce priveste viitoarele articole
  Numai bine!
 • -1 (3 voturi)    
  Emigrat in '75, prieten cu Geoana... (Vineri, 28 noiembrie 2008, 22:23)

  nevermind [anonim]

  Poate tatal prietenului Geoana i-o fi facilitat plecarea...
  In aceste circumstante, interviul si parerile individului sunt egale cu 0 pentru mine.
  • +3 (3 voturi)    
   politizare (Vineri, 28 noiembrie 2008, 23:24)

   zen [anonim] i-a raspuns lui nevermind

   Fix de aia suntem unde suntem , politizam inclusiv comentariile unui articol de economie. Mi se rupe in 14 daca e amic cu Geoana, un dobitoc fara continut dupa mine, ideea e ca e bun in meseria lui si ca vorbeste exact cat trebuie despre lucrurile la care se pricepe.
   Noi am facut ca italienii, am politizat inclusiv sportul, de aia intai facem jde mii de sali de sport ca sa dea bine, apoi descoperim ca am creat in, sat , sala de nunti ideala. .In timpul asta, nu mai face nimeni sport, ca cine munceste e un prost si banii trebuie facuti repede si luand de la fraieri.
   • -2 (2 voturi)    
    Suspectul de serviciu... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 0:20)

    nevermind [anonim] i-a raspuns lui zen

    zen, ori esti spalat pe creier, ori ai sarit in apararea lui iacobescu, ca intre firtatii cu stele pe umar :)...
    In primul caz, n-am ce-ti face.
    In al doilea caz, it spun doar ca totul e politizat in lumea asta, mai ales economicul. Individul are acoperire buna acolo unde e, sper doar sa lucreze pentru tara si nu pentru privati sau pentru "prietenii" de la rasarit...
    Asa suntem noi, romanii. Orice vine din Vest e bun si noi trebuie sa aplaudam ca zombie orice idee. Mai bine intra in amanunte gen cum a ajuns in pozitia aia...ca despre cauzele adevarate ale crizei actuale a debitat doar banalitati.
   • +1 (1 vot)    
    Orice ai spune, Geoana e fiu de securist (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 8:55)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui zen

    ...deci cumva second hand...

    ...mult mai multa incredere mi-ar fi inspirat acest domn Iacobescu daca spunea ca e prieten cu un om de DREAPTA ...Stolo...sau si mai clar Talpes...
    • 0 (0 voturi)    
     Prietenie (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 22:13)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

     Sau daca este prieten cu proprietarul petrolist al lui Smart City.
  • +1 (1 vot)    
   ai un obraz si-o minte, traznet! (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 10:28)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui nevermind

   deci nu CE spune si cu ce argumente conteaza, ci daca e sau nu amic cu prostanacul! banuiesc ca daca s-ar fi declarat amic cu Basescu i-ai fi declarat vesnica admiratie, nu? e gretoasa propaganda asta pedelista,pe cuvant!
   • 0 (0 voturi)    
    Ai facut de ris Clujul... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 17:47)

    nevermind [anonim] i-a raspuns lui clujean

    Clujene, nu-i propaganda pedelista. Mi-am pus doar niste intrebari de bun simt.
    Am pomenit ceva de PDL,Basescu, sau chiar PSD?
    Pe creierul tau patineaza pina si musca, ardelene!
   • 0 (0 voturi)    
    Sa nu uitam sa fim destepti (Duminică, 30 noiembrie 2008, 19:03)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui clujean

    Cine a avut noroc sa fie crescut de familie, nu de sistemul comunist, a invatat si ceva proverbe. Printre altele: zi-mi cu cine te insotesti ca sa-ti zic cine esti.

    Ca e sau nu tare in meserie nu zice nimic despre el ca om. Tonul foarte moderat, calm si calculat pe care a raspuns la intrebari e doar o dovada a unei foarte bune adaptari la societatea britanica. Da' ca se declara prieten cu un cap sec gen Geoana, oricum ai lua-o, e un fapt. Si e o atitudine cel putin idioata sa ignori faptele. Tre' doar sa le vezi in context.

    Intrebare de zece puncte: de ce se declara prieten cu Geoana? Noi nu stim daca e sau nu prieten pe bune cu Geoana, sau daca doar isi bate gura cu vreun interes anume.
  • 0 (0 voturi)    
   intradevar (Joi, 23 iunie 2011, 11:47)

   blabla [anonim] i-a raspuns lui nevermind

   tiopul nu explica cum a reusit sa emigreze din Romania anilor 1975. Ar fi interesant de stiut....
 • 0 (2 voturi)    
  Canary Warf a fost o tzeapa colosala (Vineri, 28 noiembrie 2008, 23:56)

  SkyPower [anonim]

  Firma Olympia York din Canada, din intamplare evrei care se considerau trimisii lui Dumnezeu, a construit complexul. Dupa ce l-a terminat au dat faliment si multe banci au incasat-o, adica au primiti centi pentru fiecare dolar imprumutat. Nu mai stiu continuarea dar e posibil ca complexul sa aibe o frauda de proportii ca si cauza primordiala. Am fost in 2004 si mi s-a parut un loc sinistru, nefunctional si fara mari servicii. In generalLondra mi s-a parut sinistra, cu tube-ul lor, cu multimea de oameni care vorbesc singuri pe strada, cu preturi de rup pentru servicii indoilenice. Nu contest calitatile d-lui Iacobescu, e un om realizat, dar dupa cum vorbeste si intelege fenomenele nu a sapat suficinet de mult. Probabil ca e si foarte diplomat. All is ok with Canary Warf, don not worry! Faliment maine? Auch ! sorry.
  • +1 (1 vot)    
   asa, vasazica? (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 10:26)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui SkyPower

   eu am fost in Londra si mi s-a parut un oras minunat, muuuuult deasupra orasului bucale, stimabile!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu comparam cu Bucurestiul (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 19:55)

    SkyPower [anonim] i-a raspuns lui clujean

    scuze. comparam mere cu mere.
  • 0 (0 voturi)    
   Esti destept foc ! (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 22:19)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui SkyPower

   Pai orice firma care se incumeta sa faca asemenea proiecte da faliment. Intotdeauna.
   Asta daca nu stii si nu ai de unde sa afli.
   Apoi constructia este cumparata de entitati care au profituri enorme si trebuie diminuate. Pretul de cumparare este cel putin dublu fata de valoarea investitiei, care este si ea minim dublata fata de realitate.
   Intrebare pentru tine:
   Cine pierde din aceste afaceri ?
   Informatie ajutatoare:
   In nici un caz cel care a construit-o si da faliment si nici cumparatorii finali.
  • 0 (0 voturi)    
   D'aia nu-mi plac mie britishii! (Duminică, 30 noiembrie 2008, 19:11)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui SkyPower

   Ca is atat de diplomati incat daca nu-i stii nici dupa zece ani de discutii nu-ti dai seama ce gandesc de fapt. E foarte dificil sa te apropii de un british in plan personal. Total altfel decat la noi.

   Ca e bine sau rau, cred ca e o problema de preferinte personale. Eu insa m-as simiti puternic traumatizat daca ar trebui sa traiesc in asa o societate.

   In general, despre americani si britishi, numai de rau. Am avut ocazia (n-as zice norocul) sa vizitez putintel de tot ambele tari. Evident, la ce ma uit eu in fiecare loc sunt oamenii. Spre ambele destinatii am plecat cu prejudecati, si am venit cu ele confirmate experimental. Degeaba construiesc newyorkezii gramada de zgarie nori, orasul ala e o masina de tocat oameni. Degeaba e peisajul englez extrem de finisat si placut, oamenii sunt de plastic. Prefer o tara unde nu dureaza o viata sa ajungi sa discuti deschis cu un coleg de lucru sau vecin (if ever). Chiar daca casa scarii e nezugravita si nu e portar la poarta.
   • 0 (0 voturi)    
    sinceritatea rece a englezului fata de ipocrizia c (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:03)

    cetateanul suspendat [utilizator] i-a raspuns lui Eu

    / Prefer sinceritatea rece a englezului fata de ipocrizia calda a romanului.
 • +1 (1 vot)    
  pe cand profit mai mic, decent si la noi (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 2:34)

  aaman [anonim]

  Omu a afirmat referitor la scaderea pretului la imobiliare "Exista doar doua lucruri care pot sa intre in declin: valoarea terenului si marja de profit a companiilor."

  In completare as adauga ca in Romania pretul materialelor de contructii ar trebuii sa scada bine.
  Aici ma refer direct la pretul cimentului si al fierului.
  Si la celelalte materiale este loc suficient ca preturiile sa sufere corectii importante.

  Astfel sunt de parere ca afaceriile care au prosperat in Romania prin suprataxare si megamarje de profit ar trebui sa sufere o corectie in toate directiile atat comerciantii sa reduca preturiile de comercalizare dar mai ales producatorii.

  Imobiliarele au sa scada enorm, pentru ca accesul la credite nu mai este cum o fost odata ...
  Ii invit pe cei care vor sa vanda imobiliare sa vanda prin reducerea pretului acum si sa deblocheze piata. Daca nu reduc acum au sa reduca peste cateva luni dar in timpul asta o sa inregistreza pierderi. Daca ei se afla inca in perioada de negare, ca pretul pe metru patrat nou construit nu are motive sa scada, atunci eu le recomand sa se mai gandeasca mai bine!

  Ca sa inchei vreau doar sa comentez ca engelzii nu mai fac lucruri de calitate cum faceau odata. Oricum asa-zis-a calitate englezeasca nu a fost niciodata ieftina, cum sa spunem a fost calitatea produselor nemtesti (calitate corecta, la pret crect).
  Engelzii ar trebui sa mai cada cu picioarele pe pamant, ca nu mai sunt imperiul care au fost odata. Ei sunt cine sunt in peisajul financiar al lumii in momentul de fata pentru ca sunt prieteni buni cu SUA.
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews, ce incerci sa faci? (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 8:41)

  Nicu [anonim]

  "................Cine ar avea influenta dvs in Romania?
  George Iacobescu: ......... Am avut discutia aceasta cu Mircea Geoana, care mi-e prieten, ............"
  Am citat din interviu.Foarte interesant ca publicati acest interviu tocmai acum!!! De ce nu l-ati programat pentru luni sau marti?
 • 0 (0 voturi)    
  continuare:"hotnews,ce faci?" (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 8:48)

  Nicu [anonim]

  Citam din nou din declaratiile lui George Iacobescu:
  "Singurul proiect despre care pot sa spun este Smart City, care e interesant, facut de oameni foarte destepti, la nord de fosta Casa a Scanteii. M-a interesat pentru ca este bine gandit, cred ca va avea succes si este ceva bun pentru Bucuresti. "
  Sa vedem al cui este Smart City:
  Erste Grup, Grup Rompetrol si familia Patriciu!!!!
  Aceeasi intrebare: de ce nu ati pastrat publicarea acestui interviu, realizat de Crina Boros,pentru luni sau marti, adica dupa alegeri?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 10:31)

  mihai vlad [anonim]

  Ce-a vrut sa spuna cu : In momentul in care am gasit cardul de la escort services in cabinele telefonice, am stiut ca am devenit parte din Londra si nu mai e utopie aici. ??? In rest, e inteligent. Dar mai inteligent a fost cand a sters-o. Numai ca nu ne spune cum a sters-o, cum nu ne spune nici un bogat cum face primul milion... Eu, ca mare specialist n-am putut ajunge nici la bulgari, desi am facut facultatea odata cu el. Alta facultate, tot tehnica,la care eram 12 pe un loc. Cine se uita in arhive poate descoperi la care facultate se intra atunci cu concurs de 12 pe un loc.
 • 0 (0 voturi)    
  o rectificare (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 20:01)

  cristi [anonim]

  Pe forum, se gandeste si se vorbeste romaneste. Adica prost, superficial, cu convingerea ca adevarul este proprietatea particulara a
  fiecaruia dintre semnatari. Fiecare stie ca numai el are dreptate si nu-l mai intereseaza opinia celorlalti.
  Intamplator il cunosc pe George Iacobescu. Nici securist, nici kgbist, nici agent Mossad, nici agent CIA. Un om care, da! a avut noroc, dar care a stiut sa-l fructifice. A avut noroc cand a plecat, altii nu aveau prin '75 sansa asta, a avut noroc cand s-a angajat la unul dintre cei mai mari dezvoltatori si a ajuns sa lucreze la Londra. Dar din acest moment, norocul si l-a facut singur: printr-o munca de o tenacitate greu de inchipuit, zilnic de la 9,00 la 20,00, prin inteligenta, diplomatie si bun simt. A devenit repede -printre americani, canadieni,englezi si alte natii, stalpul unei super-investitii.Pe un mega-santier, stie oricine, se intampla multe. G Iacobescu a fost de o cinste ireprosabila. I s-au incredintat sume uriase si le-a folosit cu rigoare. A facut milioane, dar nu asa cum isi inchipuie amatorii de "lovituri financiare " de la noi. Pur si simplu, a avut salarii foarte bune, rasplata increderii pe care a castigat-o prin munca. Nu uitati ca a lucrat la Canary Wharf de 21 de ani. O viata ! Cati oameni plecati din Romania reusesc sa fie asimilati si acceptati de o societate traditionalista, sofisticata si circumspecta cum este cea engleza? Dl Iacobescu a reusit aceasta performanta tocmai pentru superioritatea sa in toate. I se imputa ca a spus ca este prieten cu Geona. Secretul acestei prietenii este urmatorul: toti politicienii romani in trecere prin Londra il cauta. Asa a facut si Vosganian, si Tariceanu, si Geoana, si Patriciu. Este doar romanul cel mai bine realizat cu care se mandresc toti si care poate sa le deschida usi la care domniile lor nu prea ajung Nu-l intereseaza politica romaneasca, cred ca nici nu stie care sunt optiunile electorale ale romanilor si a pomenit de Geona din intamplare.
  • 0 (0 voturi)    
   Moncher, te contrazici singur (Duminică, 30 noiembrie 2008, 19:28)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Adicatelea faci exact ce le reprosezi alorlalti: vorbesti prost, superficial, cu convingerea ca adevarul este proprietatea particulara a
   ta.

   Sa ma explic: n-am vazut vreun comentariu care sa afirme ca nenea Iacobescu a furat sau a primit bani cadou pt. servicii oneroase fata de CIA, KGB, securitate sau Mossad, asta ai implicat matale. Oricum, dat fiind ca fara foc nu iese fum, ar fi interesant de aflat cum de a reusit sa emigreze in '75 in CA. Eu stiu cateva variante cinstite si moral acceptabile, da' nici una nu se impaca cu cariera pe care a ajuns sa o aibe nenea Iacobescu.

   Da' ca n-a dat tzepe nu inseamna ca musai tot ce a facut a fost cumsecade. Poti foarte bine sa fii extrem de corect si de cinstit, dar in acelasi timp o lepra de om. Eventual reciteste cartulia aia in care scapa unu' din puscarie dupa ce a furat pita pt. foamea altuia si e urmarit vreme de zeci de ani de acelasi zelos inspector de politie, scrisa de un frantuz pe numele de familie Hugo.

   Plus ca, din ce am reusit eu sa-mi dau seama (inca un motiv pentru care nu-mi plac britishii), acolo e socially acceptable sa faci afaceri care pe tine te imbogatesc si pe altii ii saracesc, cu conditia sa fie legale. E chiar respectabil. Ceea ce e o diferenta culturala remarcabila fata de orice alta cultura europeana. Poate de-aia De Gaulle nu le vedea locul british-ilor un EU.

   Cat despre pomenirea lu' Geoana din intamplare: asta e o gogoasa cat sa se sature toata Marea Britanie din ea daca incepe sa o manance. Daca atat de controlat si calculat era nenea Iacobescu, cat sa-si permita asemenea erori intr-un interview ce stia ca va ajunge public, n-ajunea el unde a ajuns la britishi.
 • 0 (0 voturi)    
  o rectificare (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 20:02)

  cristi [anonim]

  Pe forum, se gandeste si se vorbeste romaneste. Adica prost, superficial, cu convingerea ca adevarul este proprietatea particulara a
  fiecaruia dintre semnatari. Fiecare stie ca numai el are dreptate si nu-l mai intereseaza opinia celorlalti.
  Intamplator il cunosc pe George Iacobescu. Nici securist, nici kgbist, nici agent Mossad, nici agent CIA. Un om care, da! a avut noroc, dar care a stiut sa-l fructifice. A avut noroc cand a plecat, altii nu aveau prin '75 sansa asta, a avut noroc cand s-a angajat la unul dintre cei mai mari dezvoltatori si a ajuns sa lucreze la Londra. Dar din acest moment, norocul si l-a facut singur: printr-o munca de o tenacitate greu de inchipuit, zilnic de la 9,00 la 20,00, prin inteligenta, diplomatie si bun simt. A devenit repede -printre americani, canadieni,englezi si alte natii, stalpul unei super-investitii.Pe un mega-santier, stie oricine, se intampla multe. G Iacobescu a fost de o cinste ireprosabila. I s-au incredintat sume uriase si le-a folosit cu rigoare. A facut milioane, dar nu asa cum isi inchipuie amatorii de "lovituri financiare " de la noi. Pur si simplu, a avut salarii foarte bune, rasplata increderii pe care a castigat-o prin munca. Nu uitati ca a lucrat la Canary Wharf de 21 de ani. O viata ! Cati oameni plecati din Romania reusesc sa fie asimilati si acceptati de o societate traditionalista, sofisticata si circumspecta cum este cea engleza? Dl Iacobescu a reusit aceasta performanta tocmai pentru superioritatea sa in toate. I se imputa ca a spus ca este prieten cu Geona. Secretul acestei prietenii este urmatorul: toti politicienii romani in trecere prin Londra il cauta. Asa a facut si Vosganian, si Tariceanu, si Geoana, si Patriciu. Este doar romanul cel mai bine realizat cu care se mandresc toti si care poate sa le deschida usi la care domniile lor nu prea ajung Nu-l intereseaza politica romaneasca, cred ca nici nu stie care sunt optiunile electorale ale romanilor si a pomenit de Geona din intamplare.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce nu se citeste printre randuri....... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 20:02)

  anna [anonim]

  Remarcabil interviu si, desigur, felicitari Crinei Boros pentru intrebarile puse si documentare. Dar, oameni buni, George Iacobescu a spus asa la un moment dat :"prea multi parteneri la un singur proiect " si " Toti vor sa faca bine, dar gestionarea colectiva a unui proiect de arhitectura sau de constructii nu merge. Prea multe idei, prea multe autoritati. Fiecare crede ca ei sunt cei care conduc. Si bugetele nu sunt niciodata precise. La inceput, bugetul olimpic era de 2,5 miliarde de lire. Acum a crescut la 9 miliarde. Ori esti in control, ori nu te apuci de lucru. Prea multi bucatari. " Nu vi se pare, ca seamana suspect de mult cu situatia economica si politica din Romania? Coalitiile astea de conjunctura "gestionarea colectiva a unui proiect "si unde " Fiecare crede ca ei sunt cei care conduc" si ne spun ca" vor sa faca bine" !?!. Si mai apoi, tu biet alegator naiv vezi ca"bugetele nu sunt niciodata precise" si ca "sunt prea multi bucatari" !?! Eu, de fapt, am inteles ca mesajul interviului a fost altul: dl.Iacobescu, daruit de natura cu o inteligenta a banului, deosebita, prefera autocratia sau, de ce nu , dictatura, mai ales in afaceri. Mai pe romaneste spus, ori eu ( domine pater) ori nimeni, ori ca mine ori de loc (Ori esti in control, ori nu te apuci de lucru)
  Pentru cine s-a saturat de simulacrul asta de democratie de la noi, interviul e o capcana, pentru ca poate trezi in multi, nevoia conducerii unice a partidului unic, cum vreti s-oluati. In final, as spune, ca a fost postat de redactia HOTNEWZ chiar la momentul potrivit. Cu alte cuv
  • 0 (0 voturi)    
   apropo de autocratie (Luni, 1 decembrie 2008, 19:03)

   zen [anonim] i-a raspuns lui anna

   @anna
   cred ca faci confuzie intre cum se conduce o afacere si cum se conduce o tara. las la o parte faptul ca, desi in america e ales democratic, presedintele poate schimba toata casa alba dupa bunul lui plac. in afaceri exista o regula simpla: un om stableste directia, ceilalti o urmeaza. daca nu se ajunge unde trebuie, i se ia gatul. la noi ,conducere colectiva inseamna pasarea vinei de la unul la altul, in timp ce la ei inseamna doar dezbateri inutile. as zice ca pe dl iacobescu il doare in cot de politica romaneasca, il poate interesa doar daca vrea afaceri in romania. ceea ce, din cate am idee, nu e cazul.
   asa ca lasati poliitizarea excesiva si judecati pragmatic ceea ce spune : daca vrem sa avem strazi, e bine sa avem si vinovati sau merituosi ai realizarii/nerealizarii lor. sunt curios cata lume nu i-ar vota pe alde mitrea si berceanu, doar din cauza ca nu au facut nimic din ce au promis.
 • 0 (0 voturi)    
  Canary Wharf (Marţi, 2 decembrie 2008, 15:04)

  Lucian [anonim]

  Ma bucur sa aflu ca exista si astfel de oameni in Canary Wharf.
  Sincer nu prea cred ca lucrurile se rezolva in 2-3 ani. Am fost acum 2 sapt in Canary Wharf , si lucrurile nu sunt chiar asa de proaste pe cum se spun. Lumea este vesela , plina de viata si cumparaturi se fac in continuare. Pentru ei este o singura problema, nu au profiturile din trecut, dar daca au auzit de" ciclul corectiei", trebuia sa apara criza in 2008 ori 2010.
  In 2009 ma astept la o criza mult mai mare ca in 1929, iar un investitor bun trebuie sa profite de acest moment. Cand o investitie pe GM iti aduce 200% profit in 2 sapt , cand majoritatea companiilor au ajuns la pierderi de 70%, trebuie sa faci cel mai bun lucru("sa depui bani la banci" :))) )
  Este un lucru bun sa actionezi prost si sa te lasi atras de depozitele de 10%-11% anual, pe cand bancile vor face un randament de 200% din sumele clientilor.
  Multa sanatate si sarbatori fericite!!!
 • 0 (0 voturi)    
  O valoare... (Duminică, 1 ianuarie 2012, 17:48)

  john bilco [anonim]

  Dl G. Iacobescu este evident una din putinele "valori" romanesti care au reusit sa se afirme in Occident ! Print-un singur lucru : MUNCA CINSTITA !!
  Nu cred ca Romanii inteleg acest concept : ca in Occident nu se poate fara MUNCA !! Toti viseaza la tariceni (politici) sau patricieni (o combinatie intre politici si agenti economici isteti...). Acest Domn, intimplator coleg de Facultate, a pornit de jos, a avut sansa de a lucra pe un drum extrem de intortochiat (!!??) de care nu prea pomeneste, proiectul Canary Warf ( cca 6 Miliarde $ investitie initiala.. pornita tot de o familie Est Europena : Fratii Reichman din Toronto, pomenit aici sub Olympia & York, fosta cea mai mare co de Real Estate din lume ( care controleaza cca 90% din spatiile Wall Street in NY si cam toate centrele financiare din lume...). La aceasta combinatie explosiva s-a alaturat si celebrul George Soros," combinatia" a avut o istorie up & down multi ani si a iesit cistigatoare tot geniului evreiesc chiar inainte de criza din 2008 ! Dl Iacobescu este un exemplu stralucit de supravietuire si determinare, daca a reusit sa stea pe o pozitie extrem de importanta cei 21 ani !.. Ar fi interesant sa povesteasca CUM a reusit aceasta supravietuire ?/ care nu este vesnica, acum C Warf este amenintat din nou de disocierea britanica de euro !??
  Este nu exemplu extrem de pozitiv..chiar daca "este prieten cu M Geoana" ( cu care sint si eu prieten mai mult dela tennis..). Orice sar spune despre M Geoana, a fost un ambasador f reusit al R ( chiar daca comunist..!) si si-a modelat o aparitie placuta chiar daca face parte dintr-un partid fara sanse ...
  Felicitari Dle Iacobescu..probabil ca a-ti intrat la Facultate in anii 1963/64 si ati absolvit in 68/69. A-ti prins ultimul tren de profesori straluciti : Beles,Hanganu,V Popescu, Mazilu...SUPER PROFESORI !! Se vede din cariera Dvs ! Felicitari !
  j bilco Miami.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by