Agentia de evaluare financiara Fitch ar putea continua retrogradarea companiilor europene in 2009, a declarat luni directorul administrativ al agentiei de rating, John Hatton, citat de NewsIn.

"Luand in considerare si ultimul val al crizei financiare ce se manifesta din vara, aproape o treime din calificativele pe care le-am acordat companiilor europene au fost afectate de retrogradari si de perspective negative", a spus Hatton, sef al diviziei de evaluare a companiilor de la Fitch.

"Estimam ca cele mai multe actiuni negative de rating vor fi realizate anul viitor", a adaugat Hatton, dupa ce a prezentat estimarile Fitch pentru anul viitor.

Deciziile negative ale Fitch nu inseamna neparat coborarea ratingului pentru credite al companiilor, ci pot reprezenta trecerea calificativului unei anumite companii sub monitorizare cu perspectiva negativa.

Luand in calcul si scaderea perspectivei de rating la "stabil", circa 35% dintre companiile monitorizate au fost afectate de modificari negative ale calificativelor in 2008.

Analistii agentiei Fitch anticipeaza deteriorarea ratingului si activelor unor companii din sectorul de vanzare cu amanuntul, din media si din divertisment, dar si din domeniile chimic si de constructii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Telecomunicatiile, sectorul petrolier si de gaze naturale si industria alimentara vor fi printre cele mai putin afectate din Europa, estimeaza, totusi, analistii agentiei de rating. Fitch Ratings mai estimeaza, totodata, ca economia mondiala va creste cu 0,9% in 2009, in timp ce economiile din zona euro si Statele Unite se vor comprima cu 0,6%, respectiv 1,2%.