Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat vineri de la 'BB+' la 'BB-' ratingul de credite pe termen lung si ratingul creditelor fara garantie pentru compania germana HeidelbergCement AG si i-a plasat ratingurile sub supraveghere cu perspectiva negativa, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Ratingul creditelor pe termen scurt a fost confirmat la 'B'.

Fitch a coborat, totodata, de la 'BB+' la 'BB-' ratingul creditelor fara garantii al subsidiarei Hanson plc, si a plasat ratingul sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Coborarea ratingului vine in contextul in care, avand in vedere vestile recente potrivit carora actionarul majoritar al HeidelbergCement (HC), familia Merckle, se confrunta cu probleme financiare, Fitch considera ca situatia ar putea avea un impact negativ asupra capacitatii grupului de a refinanta un credit de 5 miliarde euro contractat pentru achizitia Hanson.

Fitch mai considera ca problemele fara precedent cu care se confrunta piata creditelor, combinate cu continuarea conditiilor dificile din piata americana a constructiilor si cu declinul din anumite tari europene, vor ingreuna capacitatea HC de a intruni conditiile acordurilor de creditare existente si ar putea duce chiar la incalcari ale acestora.

Ratingul continua sa reflecte profilul operational puternic al companiei si pozitia de lider pe piata cimentului si a agregatilor. Grupul beneficiaza de diversificarea georgafica, fiind prezent in 50 de tari, si de piata de desfacere.

HeidelbergCement produce o gama variata de materiale de constructii si deruleaza operatiuni in Europa, America de Nord, Africa si Asia. Compania HeidelbergCement este prezenta si pe piata romaneasca, unde are activitati in domeniul productiei de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.

Agentia de evaluare financiara Fitch ar putea continua retrogradarea companiilor europene in 2009, a declarat in urma cu 5 zile directorul administrativ al agentiei de rating, John Hatton.

"Luand in considerare si ultimul val al crizei financiare ce se manifesta din vara, aproape o treime din calificativele pe care le-am acordat companiilor europene au fost afectate de retrogradari si de perspective negative", a spus Hatton, sef al diviziei de evaluare a companiilor de la Fitch.

"Estimam ca cele mai multe actiuni negative de rating vor fi realizate anul viitor", a adaugat Hatton, dupa ce a prezentat estimarile Fitch pentru anul viitor.

Deciziile negative ale Fitch nu inseamna neparat coborarea ratingului pentru credite al companiilor, ci pot reprezenta trecerea calificativului unei anumite companii sub monitorizare cu perspectiva negativa.