Camera Reprezentantilor a adoptat, miecuri seara, un "Proiect de lege privind finantarea si restructurarea industriei auto" cu 237 de voturi pentru si 170 impotriva. Republicanii s-au opus masiv acestui proiect.

Proiectul prevede deblocarea unei sume pana la 15 miliarde de dolari pentru General Motors si Chrysler care au avertizat ca vor intra in faliment pana la sfarsitul anului daca nu vor primi ajutor federal de urgenta. Cele doua companii au cerut 34 de miliarde de dolari. Ford, al treilea gigant auto american, anuntase ca nu are probleme urgente cu lichiditatile.

Proiectul mai prevede numirea unui administrator insarcinat cu supravegherea aplicarii masurilor de restructurare a companiilor. Cei trei mari constructori trebuie sa depuna un plan de redresare durabila pana in 31 martie.

Textul are 40 de pagini si urmeaza sa fie supus votului Senatului, unde un mare numar de republicani refuza sa acorde bani publici pentru salvarea de la faliment a gigantilor de automobile. De altfel, in Senat, democratii nu au o majoritate solida, deci un compromis in privinta acestui text va fi greu de obtinut, comenteaza AFP.