Finantele vand certificate de trezorerie pentru pensii

Ministerul Finantelor a vandut ieri certificate de trezorerie, cu discount la 6 luni, in valoare de 1,3 miliarde lei. Randamentul mediu oferit a fost de 14,22%, cel mai mare din acest an. Finantele incearca astfel sa faca rost de bani pentru a acoperi cheltuielile curente precum si platile de salarii si pensii, in conditiile in care tot mai multe companii intarzie plata datoriilor catre stat. In lunile octombrie si noiembrie s-a inregistrat o scadere drastica a veniturilor, iar ultimele date publicate ieri arata ca bugetul general consolidat a inregistrat, in primele 10 luni, un deficit de 1,61% din PIB. Adica, cheltuielile au fost mai mari decat veniturile cu peste 8 miliarde de lei. Ministerul si-a propus sa atraga luna acesta prin certificate de trezorerie, finatari de 3,4 miliarde. Pana acum, a obtinut aproape doua miliarde.

Bechtel inchide autostrada Transilvania

Bechtel a anuntat, ieri, reducerea substantiala a activitatii la autostrada Transilvania si, in consecinta, concedierea a peste 2.300 din 2.600 de angajati. Compania sustine ca ia aceste masuri din cauza unei datorii a statului de 27 milioane de euro. Concedierile colective vor incepe din 12 ianuarie, iar sindicalistii ameninta cu proteste. Ei spun ca, daca vor fi dati afara atat de multi oameni, asta inseamna ca activitatea va fi oprita in totalitate. Concedieri masive si la compania European Drinks. Fratii Micula au spus ca iau in calcul disponibilizarea catorva mii de angajati din cei 8.400 de salariati. Si la filiala de servicii si mentenanta a companiei Electrica ar urma sa fie disponibilizati peste 1.700 de oameni, adica 10% din angajati. Ministerul Muncii estimeaza ca pana in luna aprilie anul viitor, circa 43.000 de persoane isi vor pierde locul de munca, majoritatea din constructii si agricultura.

Declaratii Isarescu

Guvernatorul BNR apreciaza ca orice majorare a TVA sau a cotei unice este problematica. Mugur Isarescu considera ca ar fi mai bine sa se reduca cheltuielile bugetare in functie de prioritati. El a avertizat ca, fara masuri de corectie, deficitul bugetar va depasi nivelul de 3% - maxim atins in Uniune - atat anul acesta cat si in 2009. Deja, dupa primele 11 luni, deficitul este aproape de 3 procente. Guvernatorul nu este insa ingrijorat de cresterea somajului anul viitor care, spune el, nu va deveni o problema critica avand in vedere nivelul scazut din prezent. Cresterea somajului va ajuta in 2009 la calmarea cererilor salariale excesive.

Propuneri BNR

Bancile comerciale vor prezenta, saptamana viitoare, Bancii Nationale propunerile de modificare a normelor de creditare. Acestea urmeaza sa fie discutate in ianuarie, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Bancherii vor norme si conditii separate la creditele de consum fata de cele garantate ipotecar. Se asteapta ca noile masuri sa relanseze creditul ipotecar ce a contribuit la blocarea pietei imobiliare. In plus, pentru bancile care se finanteaza din afara au inceput sa se simta efectele reducerii succesive a dobanzii de referinta de catre Banca Centra Europeana, acum de 2,5%. Deja doua banci au redus dobanzile cu cel putin un procent la creditele in euro.

CE - propuneri pentru ieftinirea alimentelor

Comisia Europeana propune mai multe masuri pentru ieftinirea alimentelor in spatiul comunitar, dupa o scumpire rapida a acestora in ultimul timp. Executivul comunitar urmareste, intre altele, analiza taxelor impuse de retaileri producatorilor pentru oferte promotionale si intarzierea platilor.

Evolutia burselor

Bursa americana a incheiat aseara pe plus. Indicii principali s-au apreciat in jur de un procent, dupa ce parlamentarii democrati si Casa Alba au ajuns la un acord de principiu privind acordarea unui ajutor de urgenta de 14 miliarde de dolari pentru constructorii auto. Si marile burse europene au inchis ieri in crestere usoara, cu pana la 0,7%, cu exceptia celei din Marea Britanie. Bursa de Valori de la Bucuresti a inchis in scadere usoara, pe o stare latenta a pietei.

Si, din agenda economica la zilei:

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc, la Bruxelles, pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra planului de relansare economica.

Tot astazi va fi publicat anuntul privind licitatia pentru desemnarea administratorului Fondului Proprietatea.