Nationalizarile anuntate in Venezuela, Bolivia si in Argentina, vor mai intarzia putin, pe fondul crizei financiare si al pretului inca ridicat pe care guvernele trebuie sa il plateasca proprietarilor, anunta AFP.

Socialistul Hugo Chavez, care conduce Venezuela (principala tara exportatoare de petrol din regiune) e nevoita sa incetineasca ritmul nationalizarilor. Desi anuntase pentru 2008 un plan ambitios de nationalizare a grupului siderurgic Sidor, al producatorilor de ciment Lafarge, Holcin si Cemex, ca si preluarea la stat a spaniolilor de la banca Santander, Chavez nu a nationalizat inca nimic.

"Fiecare proiect va continua in ritmul lui", a dat seful Venezuelei asigurari, desi tot mai multi analisti se intreaba daca aceste preluari la stat au sustinerea financiara necesara. Potrivit ultimelor calcule, programul de nationalizari avansat de Chavez ar costa intre 4 si 5 mld de dolari. In Argentina, Parlamentul a aprobat la finele lunii noiembrie proiectul de nationalizare a fondurilor de pensii, elaborat de guvernul social-democrat condus de Cristina Kirchner.

In Bolivia, preluarea sub controlul statului a sectoarelor economice cheie cum ar fi carburantii si telecomul a demarat deja, ca parte a unei politici de renationalizare impusa de presedintele Evo Morales. Acesta a anuntat nationalizarea Companiei Nationale de Telecomunicatii (ENTEL), detinuta de italienii de la Telecom. Numai ca statul se afla acum in litigiu cu fostii proprietari, pentru o datorie mai veche, de 25,6 milioane d dolari.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.