Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a decis sa suplimenteze oferta financiara pentru siderurgistii care sunt de acord sa se inscrie in noua schema de plecari voluntare, a declarat, vineri, Ilinca Diaconu, prim-vicepresedinte al sindicatului Solidaritatea.

Angajatii care vor dori sa plece pot primi cu pana la 13.000 de lei in plus fata de oferta precedenta. Conform Ilincai Diaconu, la intalnirea pe care au avut-o vineri la pranz reprezentantii sindicatelor cu conducerea combinatului a fost prezentat si noul pachet financiar. Acesta include o suma fixa, ce variaza intre 10.000 de lei si 25.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult decat maximul pus in discutie pana la aceasta data. De asemenea, salariatii vor primi lunar, timp de sase, noua, 12, 15, 18 sau 24 de luni, ultimul salariu brut individual realizat in luna anterioara plecarii din care se vor scadea contributiile individuale datorate. In oferta precedenta, numarul maxim de luni era de 12, transmite Mediafax.

"Noua schema de plecari voluntare intra in vigoare de astazi (vineri - n.r.)", a declarat Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati.

Acesta nu a dorit sa spuna cand anume va fi finalizata dar, conform sindicalistilor, cei care vor sa se inscrie o pot face pana in 31 martie 2009.

De asemenea, salariatii care dovedesc cu documente medicale ca sufera de boli grave si incurabile vor beneficia, pentru acoperirea unei parti din cheltuielile de tratament, de un ajutor banesc in valoare de 5.000 de lei.

Sindicalistii sustin ca mai bine de o mie de angajati ar fi dispusi sa paraseasca platforma siderurgica, incantati de compensatiile materiale care li se ofera.

In prezent, la ArcelorMittal Galati lucreaza aproximativ 13.700 de angajati, jumatate fata de cat numara combinatul in toamna lui 2001, cand a fost preluat de compania anglo-indiana Ispat. Pentru ca una din clauzele privatizarii prevedea ca nu se pot face concedieri timp de cinci ani de la preluarea Sidex Galati, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensatii financiare angajatilor care doreau sa plece de buna voie, in cadrul mai multor serii anuale de autodisponibilizari. Ultima a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand 640 de siderurgisti au decis sa plece de bunavoie din companie.

In aceasta toamna, combinatul a inchis mai multe sectii de productie, ca urmare a scaderii cererii de produse din otel de pe piata mondiala. Astfel, conform reprezentantilor sindicali, pana in prezent, au fost inchise Furnalele nr. 2 si 5. Pana in luna martie 2009, va inceta activitatea la Otelaria nr. 3 si Sectia Turnare Continua nr 3. In Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizata doar in proportie de 65-70%.