Mai mult de 1.800 de companii internationale de diamante sunt concentrate pe doua strazi din Anvers, imediat ce iesi din Gara Centrala. Magazine, bursa, Centrul Mondial al Diamantelor unde sunt pregatiti cei care lucreaza in certificarea pietrelor, laboratoare unde se emit certificatele, banci dedicate exclusiv industriei, firme de asigurari si transport formeaza inima acestei industrii. Cum resimte aceast sector criza, am incercat sa aflam de la un diamantaire, adica un broker si trader de diamante, si de la secretarul general al Federatiei Mondiale a Burselor de Diamante.

O incursiune in districtul diamantelor este fascintant pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie care este furata de stralucirea pietrelor din vitrinele magazinelor. Dar atunci cand ai acces in industrie, lucrurile devin si mai interesante. Treci printr-o scurta initiere inainte de a ajunge sa vorbesti cu oamenii din domeniu si am fost printre norocosii carora li s-a aranjat o vizita in laboratorul de evaluare si certificare a diamantelor. Opt din zece diamante neslefuite si una din doua pietre slefuite trec prin Anvers.

Scaderi de preturi, concedieri si falimente

In 2007 sectorul de diamante din Anvers a fost un business de 42,3 miliarde de dolari: 21,5 miliarde din pietre neslefuite, 20,7 miliarde din pietre slefuite. Cum va fi afectata piata de criza financiara, in conditiile in care, potrivit estimarilor celor din industrie, la comercializare, cererea va scadea cu 10% anul viitor? Nimeni nu poate da un raspuns sau sunt prea discreti sa isi faca publice estimarile. Este, in fond, o industrie a discretiei.

- 8 din 10 diamante neslefuite trec prin Anvers

- 1 din 2 diamante slefuite trec prin Anvers

- 1.800 de companii internationale de diamante sunt concentrate pe 2 strazi din Anvers

- 34.000 de oameni lucreaza, direct sau indirect, in sectorul belgian de diamante

- Diamantele reprezinta 5% din exporturile belgiene si 8% din exporturile regiunii flamande

Anvers este centrul diamantelor

Deja primele semne au aparut si situatia se schimba de pe o zi pe alta. In urma cu doua saptamani cand am vizitat Anversul, nu avusesera loc concedieri in industrie. Saptamana trecuta a aparut informatia ca Antwerp World Diamond Center (AWDC) a anuntat 24 de concedieri din cauza "incetinirii pietei". Potrivit presei belgiene, alti angajati ai filialei comerciale a Consiliului Superior al Diamantului ar trebui sa se astepte la o perioada programata de somaj economic.

Christophe de Borrekens de la IGC Group NV este diamantaire, adica se ocupa cu comercializarea de diamante neslefuite si slefuite, este un broker de diamante. El spune ca, spre deosebire de perioade similare din anii trecuti, in piata este liniste, adica nu se prea cumpara, nu se prea vinde. Si este si un fel de nesiguranta: "Intotdeauna suntem atenti cui vindem, asta nu s-a schimbat, sau nu s-a accentuat, insa situatia unei companii acum se poate schimba peste noapte. Au existat deja falimente, stiu despre doua situatii, o companie din Turcia si una din America, si vor mai fi. Unele companii nu vor putea trece peste criza", spune el.

In timp ce vorbeste, se vede ca este precaut si isi cantareste cuvintele, asa cum sunt cantarite pretioasele pietre pe care le comercializeaza. In ciuda discretiei care caracterizeaza aceasta industrie, am perceput totusi ingrijorarea, nesiguranta si precautia suscitate de criza economica.

Nu poate anticipa care vor fi pierderile industriei din cauza crizei si a scaderii cererii si nici macar nu incearca sa faca estimari referitor la perioada in care sectorul se va redresa.

Spune ca pretul pietrelor mari - peste 5 carate, care sunt si foarte scumpe - a scazut cu 30-40%, ceea ce nu este totusi cazul pietrelor de 1-2 carate. La pietrele mari, este si o corectie pe care o sufera preturile. "In ultimii ani au existat uriase cresteri de preturi, in ultimii 5 ani pretul la pietrele mari au crescut cu 300%, iar acum merg in jos. Probabil ca este o corectie a pretului, asa cum este in cazul multor produse", crede de Borrekens.

Inceputul anului a fost promitator. Pretul diamantelor neslefuite a crescut in ultimul an si toata lumea se astepta ca pretul pietrelor slefuite sa urmeze acest curs, ceea ce s-a si intamplat. De fapt, pietrele neslefuite dau tonul in ceea ce priveste pretul. Numai ca, in ultima vreme, producatorii independenti au redus drastic aceste preturi. Doar marii producatori de pietre neslefuite din lume - De Beers si Alrosa - sunt "mult mai grijulii cu scaderea preturilor". Ei au decis o reducere a productiei pentru ca preturile sa nu scada dramatic, in conditiile in care cererea a scazut foarte mult.

Pretul diamantelor a scazut
din cauza crizei
Foto: HotNews.ro

Secretarul general al Federatiei Mondiale a Burselor de Diamante (World Federation of Diamond Bourses - WFDB), Michael Vaughn, pune lucrurile in perspectiva: "Potrivit estimarilor, pana in 2029, la nivelul actual al zacamintelor de diamante, productia de diamante se va termina, daca nu sunt descoperite noi rezerve. Prin urmare, nu este nicio graba, nu vrei sa produci la maxim sau sa vinzi la maxim".

Vaughn explica faptul ca pretul diamantelor slefuite nu a scazut foarte mult pentru ca "manufacturierii au decis sa nu vanda, decat sa vanda ieftin".

Pe de alta parte, pretul diamantelor colorate intens - cele mai scumpe si cele mai rare, un diamant roz de un carat poate ajunge chiar la un milion de dolari - nu a scazut.

Industria diamantelor este foarte veche si a mai trecut prin crize, insa "toti cred acum ca este foarte, foarte rau". In trecut, creditul nu isi avea locul in acest sector, insa in ultimii 15 ani, spune diamantaire-ul, creditul a patruns foarte mult si aici. "Daca nu exista credit, nu este o problema, oamenii nu cumpara, tu nu vinzi, nu exista un risc sa pierzi banii. Dar daca ai dat pe credit, iar oamenii nu mai au acum lichiditati, pierzi. In ultimii 15 ani vanzatorii au dat pe credit foarte mult", spune de Borrekens.

El este contrazis insa de Michael Vaughn. Acesta spune ca bancile specializate din acesta industrie - ABN Bank si Antwerpen Diamond Bank - au anuntat ca isi vor sustine clientii, dar "vor ca ei sa se comporte cu responsabilitate".

Diamantele sunt vazute de secretarul general al WFDB ca o buna investitie daca nu astepti un profit imediat. Valoarea lor nu scade, chiar daca pretul este redus de astfel de situatii de criza, dar "diamantele sunt vesnice". Asa ca daca ai rabdare sa astepti 10 ani, diamantele pot fi o solutie de plasament al banilor, daca ii ai, in aceasta situatie de criza.

"Unicitatea diamantelor nu dispare in timp, pot sa le consideri o marfa, dar partea de lux reprezentata de ele nu va disparea niciodata", explica Vaughn.

Christophe de Borrekens spune ca a avut clienti care au cumparat diamante ca investitie. "Dar numarul lor nu este mare, nu au cumparat in mod semnificativ astfel incat sa influenteze piata", zice el.

Afacerile cu diamante pecetluite cu o strangere de mana, rostind "mazal"

Michael Vaughn spune ca Federatia Mondiala a Burselor de Diamante ii reprezinta pe toti cei din industrie, o industrie multiculturala, desi este perceputa ca dominata de evrei. Dimpotriva, actualmente indienii au intrat foarte puternic si sunt numerosi in aceasta afacere.

Michael Vaughn, secretatul general
al WFDB
Foto: Hotnews

Aceasta industrie este unica si foarte ciudata, crede Vaughn. In niciun alt sector competitorii nu cumpara marfa unii de la ceilalti, in nicio industrie reputatia nu joaca un rol atat de important, iar increderea este vitala in conditiile in care o afacere se incheie printr-o strangere de mana, rostind cuvantul "mazal", care in ebraica inseamna noroc.

"Daca un client imi cere 400 de carate si eu nu am aceasta cantitate, merg si cumpar diamantele de la un altul din industria mea. In alte sectoare nu se intampla asta, nu are cum, cei de la BMW nu merg sa cumpere motoare de la o alta firma constructoare de masini", explica Vaughn. Tocmai de aceea increderea joaca un rol esential, pentru ca acel client se bazeaza ca ii aduci cea mai buna marfa, intrucat este reputatia ta in joc. "In ziua de astazi nici macar nu mai vezi marfa inainte, o vezi cand iti ajunge coletul. Si, daca se intampla sa fie trei-patru pietre care nu corespund criteriilor tale, le trimiti inapoi si ti se schimba", spune el.

Afacerea insa se incheie printr-o strangere de mana si cuvantul "mazal", iar apoi se fac actele. Chitantele, cursul de schimb sunt ajustate in functie de ziua strangerii de mana, chiar daca o astfel de conditie nu a fost niciunde consemnata in scris. Este o lege nescrisa.

My name is my bond

In aceasta industrie, reputatia inseamna totul. "My name is my bond", spune Vaughn. "E dictonul de la Bursa din Londra, dar se potriveste atat de bine aici", completeaza el, care a intrat in business in 1981.

Ca sa fii trader pe bursa, este nevoie de recomandarea a doi-trei membri existenti, care garanteaza pentru tine, de un cazier de la politie, daca ai firma, de un certificat de la registrul comertului si de un act de identitate. Acesta este dosarul, insa cel mai important este ceea ce se stie despre tine.

La intrarea in bursa, pe un avizier se afiseaza fotografia si CV-ul aplicantului, ale celor care garanteaza pentru el si timp de o luna de zile membrii bursei care il cunosc si stiu ca ceva nu este in ordine cu el pot spune asta Consiliului Director. Daca totul este in regula, atunci aplicantul devine membru al bursei, dar timp de doi ani are acest statut provizoriu.

Oricine poate fi evaluator de diamante

"Oricine poate fi evaluator (grader) de diamante, totul e sa faci unul dinte cursurile pe care noi le organizam", spune Katrien de Corte, sefa departamentului de educatie din cadrul Centrului Mondial al Diamantelor (HDR) din Anvers.

Ea mi-a tinut un scurt curs despre diamante inainte de a ma conduce in laboratorul unde sunt ele evaluate si unde primesc certificatul care le atesta calitatile. Diamantele sunt evaluate in functie de cele patru calitati, carora li se spune 4C - carat (greutate), cut (forma), colour (culoare), clarity (claritate).

Daca vrei sa fii initiat in evaluarea diamantelor, poti urma un curs de o saptamana, care costa 825 de euro, in timp ce un curs de o luna costa 2.280 de euro. Exista la Anvers o serie de cursuri pentru specialistii din industrie, de diferite perioade, dar exista si posibilitatea ca ele sa fie organizate in tari care isi exprima interesul.

Am vizitat o sala de curs, unde cinci persoane tocmai intrasera in a doua saptamna de initiere si evaluau diamante. Intotdeauna lucreaza cu pietre naturale, iar unii cercetau claritatea, altii culoarea. Un tanar de vreo 24-25 de ani a spus ca este foarte usor ceea ce are de facut. Tatal sau avea o afacere in Isreael si si-a trimis fiul la scoala, in perspectiva in care acesta ar decide sa ii calce pe urme. Si asta este foarte probabil, intrucat el vrea sa faca bani. Intrebandu-l de ce urmeaza cursul, el a zis simplu: "sa fac bani". Altii, insa vroiau sa se perfectioneze.

In prezent, nu erau si cursanti romani, iar Katrien de Corte a spus ca anul trecut a avut doi romani la cursurile de la Anvers.

Cursurile nu sunt numai pentru cei care evalueaza diamante, ci exista si cursuri de design de bijuterii sau cursuri pentru retaileri. Acestia invata si cum sa isi convinga clientii sa cumpere bijuterii cu diamante, notiuni de marketing.

In laboratorul de certificare a diamantelor
Foto: HotNews.ro
Cea mai interesanta parte a vizitei la HDR a fost in laboratorul in care sunt evaluate diamantele. Ochiul uman este esential, chiar daca tehnologia este exterm de avansata si ajuta. M-as fi asteptat ca decizia sa fie luata pe baza a ceea ce arata computerul, dar mi s-a spus ca, in evaluarea culorii de exemplu, ochiul uman este decisiv. O piatra este evaluata de 4 specialisti, iar la sfarsit ideal este ca evaluarile sa fie identice. Si asa se si intampla, spune de Corte, intrucat au cei mai buni evaluatori din lume in Anvers.

O piatra este evaluata in maxim 8 zile, iar pretul obtinerii unui certificat depinde de ceea ce vrei. Poti chiar cere ca diamantul sa fie gravat, in schimbul a 15-30 de euro, in functie de ce vrei sa scrie pe el. Este incredibil sa vezi printr-un microscop, pe o piatra mica, o emblema complicata.

"Te uiti la o comoara aici", mi-a spus Katrien indicand spre o vitrina in care erau mai putin de 10 pietre, dar unele erau de 5 carate. Adevarul este ca in intreg laboratorul se afla o comoara. Tocmai de aceea nu poti intra neinsotit si inainte de a ti se da drumul inauntru esti fotografiat de o camera amplasata deasupra usii. "O fotografie pentru eternitate", glumeste insotitoarea mea, asa cum diamantele sunt pentru o eternitate.