ArcelorMittal Iasi isi va sista productia in perioada 19 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, oprirea activitatii in perioada sarbatorilor de iarna fiind in acest an prelungita cu o saptamana fata de anii trecuti, potrivit NewsIn.

"Am avut noua luni foarte bune si trei mai putin bune. In ultimele trei luni s-au diminuat veniturile, iar unitatea a produs la jumatate, circa 4.000 de tone, fata de primele noua luni ale anului, cand productia era de 9.000 - 10.000 tone pe luna", a declarat liderul de sindicat Constantin Rotaru.

Potrivit acestuia, unii angajati se tem ca ar putea fi efectuate disponibilizari la inceputul anului viitor, dar conducerea Arcelor Mittal Iasi nu a transmis nicio informare in acest sens.

"Doar cativa din cei 635 de angajati mai sunt acum trimisi acasa cu 75% din salariu. Nu stim ce va fi in 2009. Exista o vorba, trebuie sa fii nebun sa faci previziuni in perioada de criza. Dar, din datele pe care le avem pana acum, primul trimestru al anului 2009 va fi mai putin incarcat in comenzi", a mai spus Rotaru.

La mijlocul lunii octombrie, conducerea ArcelorMittal Iasi a inceput sa trimita in somaj tehnic angajatii unitatii, din lipsa de comenzi. In lunile octombrie, noiembrie si decembrie, din cele trei sectii au functionat doar doua, iar una dintre acestea partial. In luna noiembrie, conducerea companiei a trimis angajatilor scrisori prin care i-a asigurat ca situatia se va remedia, iar liderii de sindicat au anuntat ca ArcelorMittal Iasi va inregistra profit in 2008 datorita activitatii de productie din primele noua luni ale anului.

ArcelorMittal Iasi produce, in special, tevi sudate si tevi laminate la rece.