Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingurilor The Rompetrol Group, controlat de firma KazMunaiGaz din Kazahstan, de la "stabil" la "negativ", argumentand ca sprijinul acordat de actionarul majoritar ar putea scadea, ca urmare a scaderii preturilor la titei, potrivit unui comunicat al agentiei de rating. Totodata, agentia a confirmat ratingul "B plus" acordat companiei petroliere pentru credite pe termen lung.

Revizuirea perspectivei ratingului tine cont de faptul ca flexibilitatea si disponibilitatea actionarului majoritar, grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, de a sustine Rompetrol ar putea scadea, pe fondul ieftinirii petrolului, diminuarii creditarii si a profitabilitatii reduse a Rompetrol.

"Calificativul Rompetrol continua sa fie sustinut de catre KMG. Acest sprijin include imprumuturile acordate grupului si livrari de titei cu posibilitatea de amanare a platii", a declarat Per Karlsson, analist la S&P.

Ratingul individual de credit al Rompetrol, CCC plus, este vulnerabil, avand in vedere ca generarea de numerar a grupului este foarte slaba, se mai arata in comunicatul Standard & Poor's.

In data de 20 noiembrie, agentia de evaluare financiara Fitch a coborit de la "stabila" la "negativa" perspectiva ratingului The Rompetrol Group argumentind decizia prin lichiditatea slaba generata de activitatea de baza si profitabilitatea scazuta din primele noua luni.