Piata asigurarilor din Romania va creste cu 10-15% in 2009, avansul acesteia urmand a fi afectat de turbulentele de pe piata internationala, estimeaza Radu Mustatea, director general al Astra Asigurari, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, anul viitor toate liniile de asigurari vor inregistra stagnari sau cresteri foarte mici si am putea asista chiar la disparitia unor produse de asigurari.

"Estimarile noastre in legatura cu evolutia pietei de asigurari in 2009 se cifreaza la o crestere cuprinsa intre 10-15%. Cu o valoare a subscrierilor ce va depasi 2,5 miliarde euro in 2008, industria de profil va avea multe de spus in economia nationala in anii care urmeaza", a declarat Radu Mustatea.

Acesta considera ca tendinta de crestere normala a pietei asigurarilor va fi influentata in mod negativ in 2009 de turbulentele de pe piata internationala, care se reflecta si in economia romaneasca.

"Vom asista, probabil, la afectarea unor nume mari in piata mondiala, la disparitia unor produse de asigurare, cum ar fi de exemplu asigurarea de risc financiar a creditelor bancare", a declarat Radu Mustatea.

Mustatea mai estimeaza ca toate liniile de asigurari vor inregistra stagnari sau cresteri foarte mici.

Astra asteapta afaceri in crestere cu 18% in 2009

Directorul general al Astra Asigurari estimeaza ca asiguratorul va inregistra prime brute subscrise de 200 milioane euro in 2009, in crestere cu circa 18% fata de finalul acestui an. La finalul lui 2008, Astra Asigurari estimeaza ca va ajunge la un volum de prime brute subscrise de peste 170 milioane euro.

Anul trecut, Astra Asigurari inregistrase o valoare a primelor brute subscrise de 374,054 milioane lei (circa 112 milioane euro), in special ca urmare a avansului asigurarilor de viata cu 333% fata de anul anterior.

La jumatatea acestui an, Astra Asigurari era al optulea jucator de pe piata romaneasca de asigurari, cu o cota de piata de 5,73%.

In prezent, grupul Nova Trade, controlat de Dan Adamescu, este actionarul principal al companiei Astra Asigurari, cu o detinere de 73% din actiuni, iar grupul austriac Uniqa are o participatie de 27%, pentru care a platit 10 milioane euro in 2005.