Romania a primit mai multi bani de la UE decat a dat

Romania a iesit pe plus, anul acesta, cu peste un miliard de euro, in relatia cu Uniunea Europeana, a declarat pentru HotNews.ro, Eugen Teodorovici. El a fost, pana ieri, responsabil in Ministerul de Finante cu fondurile europene. Acesta a explicat ca Romania a cotizat la bugetul Uniunii cu 1,3 miliarde de euro, iar platile primite de la Bruxelles au insumat 2,2 miliarde pana in data de 21 noiembrie. Peste 600 de milioane de euro sunt plati pentru fondurile structurale unde au fost depuse aproape 6.000 de proiecte. Dintre acestea doar 300 au fost aprobate pana cum intrucat evaluarea dureaza foarte mult, a recunoscut Teodorovici.

Gazele si curentul nu se scumpesc

Gazele naturale si curentul electric pentru populatie vor ramane la acelasi pret si in primul trimestru al lui 2009. Decizia a fost luata ieri de Agentia Nationala in domeniu. Ultima majorare a pretului gazelor a fost in 1 iulie, cand acestea s-au scumpit cu circa 12%.

Taxa auto ar putea fi suspendata

Noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, va propune astazi suspendarea ordonantei de urgenta privind triplarea taxei auto si revenirea la valorile din vara. Se pare ca acesta si-a revizuit pozitia prezentata la audierile din Parlament unde afirmase ca taxa de poluare ar trebui modificata astfel incat sa fie platita in functie de gradul de poluare si nu numai la prima inmatriculare ci ori de cate ori se vinde masina. Taxa auto a fost triplata de guvernul Tariceanu incepand din 15 decembrie in incercarea de a bloca invazia de masini rulate din import si de a sustine industria auto din tara.

Dacia e sponsorul echipei Udinese

Dacia, marca "low cost" al grupului Renault, a devenit sponsorul principal al echipei italiene de fotbal Udinese. Tricourile inscriptionate cu marca „ Dacia” au aparut prima data la meciul din seria A, de duminica seara, impotriva echipei AC Milan. Contractul a fost incheiat pana in vara anului viitor. Udinese are la fiecare meci circa 30.000 de suporteri.

Imprumuturi de la Banca Nationala

BNR a imprumutat bancile comerciale, luna trecuta, cu aproape 28 de miliarde de lei pentru a sustine nevoia de lichiditati. Cifra este insa cu aproape 44% mai mica decat recordul atins in octombrie, potrivit datelor Bancii Centrale. Atunci, bancile comerciale au luat de la BNR, intr-o singura luna, credite de 28 de ori mai mari fata de suma pe care o imprumutasera in primele 9 luni ale anului.

In 2009, mai multi someri cu peste 20 de milioane

Numarul somerilor va creste anul viitor cu 20-25 de milioane in intreaga lume, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Organizatia a incurajat statele europene sa aloce mai multi bani pentru relansarea economica, in conditiile in care Statele Unite, Japonia sau China a prevazut fonduri sensibil mai mari decat Bruxelles-ul. Biroul International al Muncii anticipase ca, la sfarsitul lui 2009, numarul somerilor va atinge cifra record de 210 milioane de persoane.

Criza in Silicon Valley

Marile companii din Silicon Valley, intre care Hewllet Packard, Dell sau AMD, vor prelungi perioada vacantei de iarna pentru a reduce cheltuielile cu forta de munca. AMD va prelungi fortat cu 5 zile concediul de sarbatori al angajatilor, iar HP isi va suspenda activitatea pentru 12 zile. Criza economica a afectat si nume mari precum Google care a renuntat la o parte din activitatile auxiliare.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara pe rosu, influentata de scaderea pretului petrolului si a consumului. Indicele Dow Jones a pierdut 0,69%, iar Nasdaq 2,04%. Si cele mai importante burse europene au coborat cu peste doua procente, pe o lichiditate redusa. Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o scadere usoara, cu 0,25%.

Curs valutar

Moneda nationala incepe ziua la un curs de 3,92 fata de euro, dupa ce s-a apreciat usor ieri. Dolarul american este cotat, in scadere, la 2,80. Francul elvetian s-a depreciat usor pana la 2,56. Pe plan international euro a coborat sub pragul de 1,40 dolari in urma publicarii unor noi date privind incetinirea economiei in zona euro.

Si agenda economica a zilei:

Prima sedinta a guvernului Boc.

Moscova - Reuniune ministeriala a Forumului tarilor exportatoare de gaz.