Directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, a anuntat, miercuri, dupa intalnirea cu administratia judeteana, cea locala, reprezentantii sindicatelor si parlamentari, ca societatea intentioneaza sa solicite ajutor de stat pentru a depasi efectele crizei economice, anunta NewsIn.

Conducerea executiva a societatii ALRO SA Slatina s-a intalnit, miercuri, la initiativa presedintelui CJ Olt, Paul Stanescu, cu conducerea administratiei judetene, cea locala, reprezentantii celor sapte sindicate si parlamentarii de Olt, pentru a stabili impreuna masurile care trebuie intreprinse astfel incat sa se renunte la reducerea cu 50% a productiei si a numarului de angajati.

  • Valoarea ajutorului de stat cerut de ALRO nu a fost stabilita

La finalul celor doua ore de discutii, directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat ca a fost decisa constituirea unei comisii de specialisti care sa faca o noua evaluare a situatiei de la societate si apoi, in functie de ce vor stabili acestia, sa intreprinda demersurile necesare pentru a solicita un ajutor de stat.

Dobra nu a putut preciza ce suma va fi solicitata Guvernului si nici daca in cazul obtinerii acestor bani administratia va renunta la decizia de a reducere productia si personalul. "Vom vedea, dupa o noua analiza, ce sprijin vom solicita si daca se va mai impune sau nu disponibilizarea de personal si reducerea productiei. Este prematur sa va dau o suma", a afirmat directorul general al ALRO Slatina.

El a precizat ca in scurt timp va fi constituita comisia de evaluare a situatiei societatii, pentru a se putea interveni cat mai repede. Din comisie vor face parte atat specialisti, cat si reprezentantii ai administratiei locale si parlamentari.

Potrivit acestuia, efectele crizei economice asupra societatii au fost anticipate inca din luna iunie, cand a fost demarat programul de restructurare a societatii, insa evolutia nefavorabila a pietei aluminiului a fost extrem de rapida. Dobra a negat ca patronatul intentioneaza sa isi mute afacerile in China, precizand ca interesul acestuia, urmarit prin masurile care vor fi luate, este acela de a-si mentine afacerea pe linia de plutire.

"Anul trecut am redus costurile cu peste 13 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 900 milioane de dolari. Ne-am miscat repede cu reducerea costurilor, dar piata s-a miscat si mai rapid", a sustinut directorul Alro.

Gheorghe Dobra a mai declarat ca, in ultimele luni, o parte dintre clientii societatii au solicitat rezilierea contractelor incheiate si ca s-a decis ca neintelegerile legate de nerespectarea acestora sa fie solutionate pe cale amiabila pentru a nu ii indeparta definitiv pe partenerii de afaceri.

  • Emil Boc, dispus sa sprijine ALRO

Prezent la intalnirea de miercuri cu conducerea ALRO, senatorul de Olt Ion Toma a afirmat ca premierul Emil Boc a fost informat in legatura cu situatia de la ALRO Slatina si repercursiunile pe care le-ar avea pentru economia Slatinei si a judetului Olt reducerea productiei si a angajatilor cu 50%.

Conform celor sustinute de senator, Emil Boc si-ar fi aratat disponibilitatea de a sprijini societatea, fiind posibila chiar o vizita a premierului la ALRO.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, marti, la Slatina, in fata sediului societatii ALRO, la un miting de protest, dupa ce conducerea combinatului si-a anuntat, saptamana trecuta, intentia de a reduce productia si numarul personalului la jumatate. Celor aproximativ 2.000 de sindicalisti participanti la miting li s-au alaturat si locuitori din Slatina, care au raspuns pozitiv apelurilor facute de cele sapte sindicate de pe platforma ALRO, de sefii administratiei locale - preseditele Consiliului Judetean Paul Stanescu si primarul Slatinei, Darius Valcov - de a fi solidari cu muncitorii de la Alro.

ALRO Slatina ar putea sa-si reduca productia cu pana la 50%, iar de anul viitor numarul angajatilor ar putea scadea cu 1.200, a anuntat compania in urma cu o saptamana.