Inceputul anului 2008 nu anunta necazuri pentru metalurgie: preturile la otel cresteau, astfel ca spre sfarsitul primului semestru isi adaugasera 70-80%. In acelasi ritm s-a scumpit si carbunele: undeva la mijlocul anului, tona de carbune s-a vandut cu 300 dolari, triplu fata de primele zile din 2008. Dar catre sfarsitul verii, consumatorii au tras semnalul de alarma. Guvernul chiar se gandea sa introduca taxe de export la carbune si otel, dar a ales o varianta alternativa, propunand furnizorilor si clientilor sa incheie contracte pe termen lung, scrie Vedomosti. Toamna, toate au deveni inutile.

Metalurgistii au fost primii care au simtit influenta crizei si chiar in septembrie au trecut la reduceri de productie. In noiembrie, productia mondiala scazuse deja cu 19%, pana la 89 milioane tone – cel mai coborat nivel din 1982. ArcelorMittal si-a redus productia cu 30% la nivel mondial, in timp ce combinatele rusesti functioneaza cu numai 30-60% din capacitate.

Serghei Donskoi, de la Troika dialog precizeaza ca in Rusia cererea la otel a cazut cu 20-40%, in timp ce preturile au pierdut 40%, fata de nivelul lor din vara. Potrivit analistului Aleksandr Makarin, de la Standard Bank Russia, in 2009, tarifele la otel vor fi mai mici cu aproximativ 40% fata de cele din prezent. Metalurgistii spera ca lucrurile vor incepe sa se remedieze in a doua jumatate a anului viitor.