Conducerea Bechtel a decis la sfirsitul anului trecut sa concedieze 2.300 de angajati. Acum, compania se vede nevoita sa blocheze procedura de concediere colectiva pentru ca Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj a amenintat ca o va da in judecata pentru ca nu ar fi respectat legislatia muncii. Americanii de la Bechtel au inceput insa prin a trimite 2.000 de oameni in somaj tehnic.

Majoritatea muncitorilor de la Bechtel nu mai lucreaza in aceasta perioada la autostrada si primesc doar 75% din salariu. Potrivit liderului de sindicat, Mihai Lup, circa 1.200 de oameni au fost instiintati, inca inainte de sarbatori, ca nu se vor intoarce la lucru pina in 9 februarie. Restul angajatilor, pina la 2.000, au fost notificati in legatura cu aceasta decizie in 5 ianuarie. Asa se face ca, in prezent, pe santier mai sunt doar 200 de oameni, care se ocupa de conservarea lucrarilor.

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a cerut companiei sa participe la o discutie comuna cu sindicatele pentru a gasi solutii la situatia creata, dar Becthel nu s-a prezentat. Don a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca legea nu permite somajul tehnic decit in situatia in care se realizeaza lucrari de retehnologizare sau de modernizare a companiei.

Sindicalistii au reclamat si la Inspectoratul teritorial de Munca Cluj faptul ca legislatia muncii nu a fost respectata de catre Bechtel nici in ultimele sase luni ale anului trecut. Atunci, circa 600 de oameni au fost obligati sa isi depuna demisiile pe motiv ca nu mai corespund din punct de vedere profesional.

Directorul AJOFM Cluj sustine ca nu va accepta sub nici o forma concedieri colective la Bechtel, deoarece salariatii nu si-au pierdut in acest caz obiectul muncii si ca este obligatia companiei sa isi asigure finantarea pentru continuarea lucrarilor la autostrada.

In cazul in care, totusi, 2.300 de oameni vor ajunge in somaj, Agentia clujeana va trebui sa plateasca indemnizatii de circa un milion de lei lunar. Situatie in care Don avertizeaza ca va da firma Bechtel in judecata.

Vesti sumbre de la Cluj

Alte firme clujene au anuntat AJOFM Cluj ca isi reduc activitatea in lunile ianuarie-martie 2009. In cazul acesta,1.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca in perioada urmatoare.

Numai Sticla Turda va trimite in somaj, in luna ianuarie, 160 de persoane. De altfel, compania a concediat in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut alti 300 de angajati. Si Hidroconstructia, sucursala Ardeal, isi va reduce numarul de angajati cu circa 150 de persoane in urmatoarele 3 luni. O situatie deosebita se inregistreaza la combinatul de celuloza si hirtie Somes Dej, unde oamenii au fost trimisi in concediu de sarbatori pana in 15 ianuarie, iar din 15 ianuarie pana in 1 februrie intra in concediu fara salariu.

Bani mai multi pentru someri. De unde?

Bilantul de la Cluj este sumbru: numarul total al disponibilizatilor din ultimele luni se ridica la 6.000 de persoane. La acestia se adauga somerii cu domiciliu stabil in judetul Cluj, dar care si-au depus actele de somaj in alte tari membre ale Uniunii Europene.

Daca pina acum erau 15 cazuri pe luna, in prezent se inregistreaza zilnic 15 asemenea cereri, cu o crestere semnificativa in zona Italiei. AJOFM se confrunta astfel cu dublarea sumei necesare pentru plata indemnizatiilor de somaj, de la 900.000 de lei in decembrie 2007, la 1.800.000 de lei in decembrie 2008. Iar acest lucru se intimpla in situatia in care contributiile la bugetul asigurarilor de somaj s-au diminuat in luna decembrie fata de aceeasi luna a anului 2007.