Rusia analizeaza posibilitatea crearii unui grup metalurgic global, prin participarea companiilor Nornikel, Metalloinvest, Evraz, Mechel si Uralkali, dar fara UC Rusal, deocamdata. Statul ar putea primi pachetul de blocare, informeaza Vedomosti.

Planul va fi trimis luni spre analiza vicepremierului Igor Secin. In linii mari, ideea a fost analizata recent de proprietarii marilor companii industriale cu presedintele Dmitri Medvedev.

Noutatea proiectului gandit de miliardarii rusi Vladimir Potanin si Oleg Deripaska consta in faptul ca, alaturi de Nornikel si Metalloinvest, se doreste atragerea marilor holdinguri, al caror grad de indatorare a devenit pe durata crizei de nesuportat. Este vorba de Evraz si Mechel.

Statul ar putea converti datoriile lor in actiuni si ar putea sa ajute respectivele intreprinderi sa treaca de criza. Totusi, pentru a nu incarca prea mult greutatea datoriei viitorului gigant, UC Rusal (care are de restituit 17 miliarde de dolari), nu intra in schema.

In schimb, grupul castiga de pe urma acestei afaceri, pentru ca isi va reduce datoria prin stergearea creditului de 4,5 miliarde dolari acordat de VnesEkonomBank sub garantia a 25% din actiunile Nornikel.

Tratativele cu actionarii companiei – Igor Ziuzin (Mechel), Roman Abramovici si Aleksandr Abramov (Evraz), Dmitri Rybolovlev (Uralkali) - au inceput deja, dar nu au avansat prea mult pana in prezent.