Ministrul de Finante vrea sa convinga Bruxelles-ul ca autoritatile vor scoate Romania din criza

Ministrul Finatelor Publice, Gheorghe Pogea, va prezenta, astazi, la Bruxelles principalele linii directoare ale bugetului pe 2009 si o informare privind exercitiul financiar pentru anul trecut. Intalnirea cu Joaquin Almunia, comisarul pentru Afaceri monetare, are loc dupa ce Comisia Europeana a revizuit in scadere previziunile privind evolutia economiei romanesti, anul acesta. Gheorghe Pogea sustine ca estimarile Bruxelles-ului nu sunt corecte si pot fi justificate doar prin prisma exercitiului bugetar pe 2008, incheiat cu un deficit de 5,2% din PIB. Datele Comisiei Europene publicate ieri arata ca, la noi in tara, cresterea economica va fi doar de 1,75% in 2009, fata de 4,7% cat estimase anul trecut. Pentru deficitul bugetar previziunile sunt mai sumbre si indica o crestere a acestuia pana la 7,5%.

OECD: recesiunea este mai grava

Recesiunea este mai grava decat se estimase la sfarsitul lui 2008, arata si un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Documentul prevede ca in 2009 contractia economiei mondiale va fi superioara celei de 0,3% prevazuta in decembrie.

Cresterea salariilor se va injumatati

Salariile vor creste mult mai putin anul acesta decat se prevazuse initial. Asa arata atat estimarile Comisiei Europene, cat si cele de la Bucuresti ale Comisei Nationale de Prognoza. Astfel, potrivit Comisiei Europene cresterea salariala medie va fi, anul acesta, de maximum 9% fata de o majorare medie anul trecut de 22,5 procente. Comisia Nationala de prognoza spune ca salariul mediu net pe acest an nu va depasi 1.352 lei. Institutia a revizuit in scadere si estimarile pentru urmatorii 4 ani, care arata, de exemplu, ca, in 2014, salariul mediu net va ajunge doar la 1.863 lei.

Chrysler vrea sa patrunda in Europa pe segmentul masinilor mici si medii

Fiat vrea sa formeze cu grupul Chrysler un parteneriat strategic inclusiv prin preluarea unei participatii la producatorul italian. Fiat ar putea acorda Chrysler acces la platformele si motoarele vehiculelor de dimensiuni mini, mici si medii. Astfel, Alianta ar putea fi benefica pentru compania americana intrucat i-ar permite sa construiasca rapid o gama complet noua de masini cu poluare redusa. Chrysler are dificultati financiare dupa ce vanzarile au scazut anul trecut cu 30%.

Barilul de petrol a ajuns la 34,25 dolari

Pretul petrolului a coborat ieri la Londra cu peste doi dolari, aproape de 34 dolari un baril. Evolutia are loc in contextul incheierii unui armistitiu intre Hamas si Israel si al semnarii unui acord dintre Rusia si Ucraina pentru reluarea furnizarii gazului in Europa.

Leul si-a reluat deprecierea

Leul s-a depreciat din nou ieri, cursul de referinta publicat de BNR fiind de 4,29 pentru un euro, cu aproape doi bani mai mult decat vineri. Pana la incheierea tranzactiilor, pe piata interbancara, cursul a mai urcat putin pana la 4,3 lei pentru un euro. Deprecierea leului a fost insa mai moderata decat cea a valutelor tarilor vecine care au suferit pierderi semnificative de peste un procent. Presedintele Bursei de Marfuri de la Sibiu considera ca acest context nefavorabil pentru moneda nationala se va mentine tot anul astfel ca, in decembrie, euro va valora in jur de 4,7 lei. Estimarile Comisiei nationale de prognoza sunt insa mai optimiste, anticipand pentru acest an un curs mediu de 4 lei pentru un euro.

Marile burse au inchis pe rosu

Estimarile Comisiei Europene de reducere a cresterii economice in tara noastra au amplificat scaderea Bursei de la Bucuresti. Actiunile au inregistrat pierderi de 1,8%. Si pe marile burse europene au fost scaderi importante in urma pierderilor masive inregistrate de banca britanica Royal Bank of Scotland. Cel mai mult a scazut bursa de la Frankfurt.

Si, din agenda economica a zilei:

Negocieri intre guvernul de la Bucuresti si Comisia europeana pentru modificarea legii achizitiilor publice in scopul unei mai bune absorbtii a fondurilor comunitare.

Intalnirea ministrilor de Finante europeni, la Bruxelles.

Cresterea salariilor se va injumatati anul acesta. Parteneriat Fiat-Chrysler
Asculta Jurnalul Economic
Radio France Internationale - HotNews.ro
de Marti, 20 Ianuarie 2009