Intalnire online

Expertii Pricewaterhouse Coopers: Din criza vom iesi peste doi ani

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:00 Economie | Companii


Speranta Munteanu si Ruxandra Bandila
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Speranta Munteanu, Senior Director, si Ruxandra Bandila, Marketing & Business Development Director la PricewaterhouseCoopers Romania, s-au aflat in redactia HotNews.ro si au discutat online cu cititorii pe teme legate de supravietuirea companiilor pe timpul crizei, deblocarea creditelor ipotecare, solutii de finantare si soarta investitiilor straine.
 • Intalnirea s-a incheiat
Cele mai importante idei expuse de invitati:

 • Reintrarea pe crestere a consumului depinde de revenirea increderii in sanatatea economica, concluzia fiind ca circuitul isi revine cand piata isi va recastiga increderea.
 • Criza financiara mondiala este lipsa de lichiditate care afecteaza sistemele financiare si care se datoareaza deprecierii valorii unor instrumente financiare care, inainte de declansarea crizei, valorau de zece ori cat PIB-ul mondial.
 • Probabil, criza se va resimti cu intensitate maxima in a doua parte a lui 2009 si prima parte a lui 2010.
 • Consumatorii ar trebui sa isi tina economiile intr-un cos balansat pe monede, care sa includa atat euro cat si dolarul, sa nu se opreasca din consum si sa consume cat mai mult produse frabricate in Romania. Sa aiba curajul inceperii unor mici afaceri de familie sau individuale.
 • Este foarte greu de prezis cursul leului. S.Munteanu: Cred ca leul va sta undeva intre 4,2-4,5. Astept ca media sa ajunga in jur de 4,3 si sa nu depaseasca 4,5. R.Bandila: Ma astept ca raportul euro/leu sa ajunga la 4,5 in vara, 4,7 septembrie, si iar sa ajunga la 4,5 in decembrie.
 • Toate companiile multinationale au venit cu o cultura de responsabilitate sociala pe care au implementat-o in Romania si, la ora actuala, exista si firme romanesti care au activitati de responsabilitate sociala.
 • O sa iesim probabil in circa 2 ani de acum incolo si asta va insemna ce economia va fi din nou pe crestere, ca va exista un anume nivel de stabilitate din perspectiva nivelului somajului.
 • Deci e clar ca vom fi inca o destinatie atractiva pentru cei care se relocheaza care totusi e in continuare la noi unul din cele mai scazute din Comunitatea Europeana.
 • Piata pe care concuram noi competitia e mult mai mare. E clar ca toate companiile locale sau straine isi regandesc programele de finantare datorita lipsei de lichiditati. E clar, deci, ca si anul acesta si anul viitor vom asista la o contractie a investitiilor straine in general.
 • Nu vad un real pericol de inchidere a centrelor comerciale, majoritarea covarsitoare sunt pe profituri mai mari decat media europeana, tocmai pentru ca suprafata la mia de locuitori este foarte redusa, de aceea, chiar in criza, o sa vedem construindu-se astfel de centre.
 • Noi credem ca politica de atragere a investitorilor straini practicata de un stat in general trebuie sa se desfasoare intr-un mediu concurential corect. Acordarea de subventii anumitor companii in primul rand nu este permisa de cadrul legislativ european.

Vezi intregul interviu mai jos.


Speranta Munteanu - scurta biografie
 • Functie: Senior Director, Business Recovery Services, Real Estate Leader - PricewaterhouseCoopers Romania
 • evaluator autorizat din 1994, Vicepresedinte a Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) si Presedinta a Comisiei de Etica si Disciplina a ANEVAR, precum si practician in insolventa, membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
 • in ultimii 12 ani a coordonat proiecte importante  de asistenta în tranzactii de real estate (asistenta pentru cumparare/vânzare, finantari din capital propriu si împrumutat), restructurari financiare si reorganizari de afaceri, precum si evaluari imobiliare si de echipamente apartinând companiilor dintr-o gama larga de sectoare industriale.

Ruxandra Bandila - scurta biografie
 • Functie: Directorul departamentului de Marketing & Business Development al PricewaterhouseCoopers Romania din februarie 2007
 • 2002-2007: Director Executiv al Consiliului Investitorilor Straini - Foreign Investors Council (FIC)
 • 1997-2002: a condus Sectia Socio-Economica a PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) unde a coordonat un numar semnificativ de proiecte.
 • 1997-1998: Directorul Proiectului de Reabilitare a Scolilor finantat de Banca Mondiala
 • Doctor in Energie, titlu obtinut la 'Ecole des Mines de Paris' si a lucrat in Franta in perioada 1991-1996.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 iul

  Credeti ca reducerea cheltuielilor bugetare este o solutie benefica pentru economie ? Unde credeti ca este concentrat cash-ul in aceasta perioada de criza si cine-l poate debloca pentru a-si relua circuitul sanatos in economie ?

  • Speranta Munteanu

   Pentru prima intrebare: din perspectiva macroeconomica, reducerea cheltuielilor bugetare are ca principala cauza intentia Guvernului de a reduce deficitul bugetar, lucru care ar duce la o potentiala imbunatatire a ratingului de tara, cu efect in cresterea increderii investitorilor straini si de reducere a costului finantarii.

  • Speranta Munteanu

   Blocajul economic este o consecinta a reducerii consumului. Reintrarea pe crestere a consumului depinde de revenirea increderii in sanatatea economica, concluzia fiind ca circuitul isi revine cand piata isi va recastiga increderea. Cash-ul este intotdeauna la consumator.

 • Întrebarea nr. 2 Ioan Lazaroaie

  Reabilitarea termica a blocurilor cu subventie de la buget, ca masura anticriza, descalifica guvernul intrucat este o masura discretionara in beneficiul numai a locatarilor din blocuri, iar cei cu case individuale devenind contributori. Ce fel de economie de piata este aceasta cand statul subventioneaza cetateni fara discernamant , o parte dintre acestia fiind bogati ? Se confirma, suntem un stat bananier cu politicieni incompetenti.

  • Ruxandra Bandila

   Orice masura de finantare de lucrari publice din partea statului e o masura bine venita.

   Programele alese depind de politica fiecarui guvern. Au existat programe care au finantat spre exemplu investitiile in energia verde, cum au fost panourile solare care se adresau locuitorilor de case in exclusivitate, si nu locuitorilor de blocuri.

   La niciun fel de program nu poti sa te asiguri ca targetezi exclusiv o anumita clasa sociala.

   Programul rezolva in acelasi timp atat o problema de consum excesiv de energie, care se pierde prin transfer termic, dar si scaderea costului intreatinerii si nu in ultimul rand ne asteptam ca principale contributoare la reiesirea din criza sa fie proiectele de infrastructura iar acesta este un proiect pe componenta de lucrari publice.

   Dar nu avem cum sa judecam in materie de prioritate a guvernului.

 • Întrebarea nr. 3 Andrei

  Puteti, va rog, ca persoane abilitate sa-mi definiti criza aceasta de care se tot aude in media ? O definitie simpla cum ar fi : " Criza financiara mondiala este .... " . Eu unul, cu toate ca am incercat sa aflu acest aparent simplu raspuns nu am gasit absolut nimic.Nu credeti ca, inainte sa aflam despre efectele crizei este extrem de important sa stim ce este de fapt ? Daca exista sau este doar iarasi o metoda de a controla populatia . Multumesc anticipat !

  • Ruxandra Bandila

   criza financiara mondiala este lipsa de lichiditate care afecteaza sistemele financiare si care este datoarat deprecierii valorii unor instrumente financiare care, inainte de declansarea crizei, valoarea tuturor acestor instrumente depaseau de aproape 10 ori PIB-ul mondial.

   Din pacate de este extrem de obiectiva si, spre deosebire de alta crize financiare care au afectat criza mondiala in ultimii 150 de ani are o importanta componenta economica. In sensul de functionare a societatilor comerciale.

 • Întrebarea nr. 4 Sevraj

  Nici un slogan, nu vorbe. Dati-mi, va rog, 3 solutii pentru situatia curenta. Fara generalitati (atragem fonduri, strangem cureaua, eficientizam, gestionam mai bine afacerea, renuntam la credite etc.) Fara vorbaraie goala, ceva cu miez si inteles, va rog! Macar 3 idei curate sa producem si noi din discutia asta si tot avem un castig!
  Ex: Crestem TVA-ul la 22% si scadem impozitul pe salarii la 10%. Ar fi o idee?
  Va rog, nu uitati de cele 3 solutii ale dvs.
  Cu respect,
  Daniel

  • Speranta Munteanu

   Nu suntem interlocutorii potriviti pentru o discutie legata de macroeconomie.

   In schimb, pot spune cu precizie ca, pentru companii, acolo unde ma pricep, prima masura obligatorie este aceea de analizare a performantei activitatii si eliminarea de urgenta a tuturor produselor si activitatilor neperfomante.

   A doua masura - intelegerea situatiei clientilor si adaptarea produselor sau serviciilor si modului de livrare a acestora la posibilitatile si nevoile actuale ale pietei.

   A treia masura - reducerea gradului de indatorare pe orice cale, fiindca in momentul de fata exista o mare incertitudine pe termen scurt si mediu a costului finantarilor prin datorie bancara. Inca o precizare: consider atat de importante aceste 3 masuri incat mi-e greu sa fac o ierarhizare.

 • Întrebarea nr. 5 Maria

  Firma noastra activeaza in domeniul decoratiunilor interioare . Evident suntem afactati de lipsa acuta a comenzilor si nu credem ca sa va imbunatati curand. Am redus deja nr de angajati (prin plecarea lor de bunavoie) de la 50 la 40 persoane. Avem si o linie de credit de 100000 euro care expira la vara. Evident firma nu are de unde sa-si acopere si cheltuielile si creditul daca trebuie s-o faca pana la vara. Nu stim daca banca va reiinoi linia pentru ca am incheiat 2008 pe pierdere. Ce solutii putem avea? Sa strangem cureaua si sa scapam de linia de credit? Sa reduc cheltuielile cu personalul (concedieri)? Sa cautam refinantare? As aprecia foarte mult cateva idei bune.
  Multumesc
  Maria

  • Speranta Munteanu

   As sugera o comunicare cat mai sincera si cat mai din vreme cu banca. In mod clar, in masura in care activitatea este redusa aceasta linie de credit de 100.000 euro inceteaza sa mai aiba caracteristica unui credit pe termen scurt si ar trebui sa incerce sa-si renegocieze intr-un credit pe termen mediu.

   Nu cred ca banca va accepta aceasta rescadentare fara o reducere a expunerii, ceea ce ar insemna ca o anume plata ar trebui facuta. Insa, in primul rand, nu inteleg din mesaj daca mai exista clienti si in ce masura ar avea optiuni de activitate alternativa, pentru a-si mentine personalul, pentru ca orice solutie ar negocia cu banca va trebui prezentat un plan de afaceri, chiar daca diminuat fata de cel proiectat anul trecut si in mod evident daca afacerea nu mai genereaza numerar nu este alta alternativa decat sa fie finantata tranzitoriu de catre actionari, pentru echilibrarea planului de afaceri.

 • Întrebarea nr. 6 George

  As vrea sa stiu daca PricewaterhouseCoopers Romania este inregistrata la organismele romanesti care reglementeaza auditul, expertiza contabila, etc.

  • Ruxandra Bandila

   PwC Romania este inregistrata si membra a organismelor si asociatiilor profesionale care reglementeaza activitatea de profil a firmei. In multe dintre aceste asociatii profesionale reprezentantii PwC ocupa pozitii de membri ai boardurilor respective sau chiar de presedinti sau vicepresedinti.

 • Întrebarea nr. 7 dr. Balasoiu

  Intr-un an de criza, intentionez sa investesc in deschiderea unui cabinet medical individual privat. Ce credeti din punct de vedere financiar mi-am ales gresit momentul? Intentionez sa nu aplez la credite pentru amenajaraea si dotarea lui dar dupa cum creste euro mie putin teama pentru ca majoritatea echipamentelor medicale sunt aduse din import. Poate imi dati si ceva idei in gestionarea banilor in aceste momente de criza.

  • Speranta Munteanu

   Il sfatuiesc pe dl.Balasoiu sa-si continue proiectul, mai ales ca in perioade de criza bancile isi gasesc mai greu proiecte viabile pe care sa le finanteze iar in opinia mea, proiectul descris de domnia sa este exact de natura celor de intreprindere mica, are toate atributele unui proiect cu risc redus si consider, faptul ca discutam in acest context, doar un simptom al riscului de incredere despre care vorbeam la inceput.

  • Speranta Munteanu

   In ce priveste plata echipamentelor, un instrument de hedging pe durata achitarii acestora este cel mai potrivit instrument de prevenire a riscului de pierdere pe schimbul valutar.

 • Întrebarea nr. 8 Virgil

  va rog sa comentati scandalul international in care e implicat pricewaterhouse coopers

  cum a fost posibil ca price sa realizeze un audit la satyam computers si sa nu depisteze o frauda de 2 miliarde de dolari ?

  care este modalitatea prin care firmele ascund fraude de miliarde in fatza unui auditor international de talia lui pwc ?

  cum va afecta situatia satyam notorietatea pwc ?

  multumesc

  • Ruxandra Bandila

   Nu comentam, dar daca sunteti interesat, va transmitem declaratia de presa care a fost data de catre PW India pe data de 14 ianuarie:

   "The January 7th letter from the Chairman of Satyam Computer Services Ltd. (Satyam) referred to material errors in the company's audited financial statement of which Price Waterhouse India was previously unaware. In addition, the representations made by the Chairman an the other management to the auditors during the audit now appear to be false and therefore are no longer reliable. On the basis of this new information about material errors and false representations, Price Waterhouse India has withdrawn its oppinions on Satyam's financial statements.

   Price Waterhouse India has notified Satyam of this decision along with all the relevant regulatory authorities."

 • Întrebarea nr. 9 Opinia Consumatorilor - blogspot.com

  1. Chiar cand si cum se vor resimti cu intensitate maxima efectele crizei, in randul consumatorilor romani?
  2. Ce mijloace de prevenire si de diminuare a efectelor crizei sugerati pentru consumatori? Va rugam sa va referiti la cazul aparte al consumatorilor din zonele defavorizate economic, precum nordul Moldovei.
  3. Cum anticipati evolutia cursului leu-euro pe parcursul anului?
  4.Deprecierea leului de la inceputul anului ar putea avea explicatii politice sau pur speculative?
  5. Ce propuneri aveti pentru a simplifica accesul la fondurile comunitare?
  6. De ce nu se mai imprumuta statul de la cetateni, prin relansarea emisiunilor de bonuri la Trezorerie?
  7. Cateva opinii despre implicarea sociala a companiilor din Romania.
  Raspunsurile la intrebarile noastre vor fi publicate pe blogul Opinia Consumatorilor si propuse presei locale din euroregiunea Nord-est.
  Va multumim!
  Radu Cajvaneanu, editor blog

  • Speranta Munteanu

   Probabil se va resimti cu intensitate maxima in a doua parte a lui 2009 si prima parte a lui 2010. Consumatorii ar trebui sa isi tina economiile intr-un cos balansat pe monede, care sa includa atat euro cat si dolarul, sa nu se opreasca din consum si sa consume cat mai mult produse frabricate in Romania. Sa aiba curajul inceperii unor mici afaceri de familie sau individuale. De regula, afacerile mici cresc mai mult in aceste perioade de criza.
   Este foarte greu de prezis cursul leului, parerile analistilor sunt diferite, ca si parerile noastre :)
   S.Munteanu: Cred ca leul va sta undeva intre 4,2-4,5. Astept ca media sa ajunga in jur de 4,3 si sa nu depaseasca 4,5.

   R.Bandila: Ma astept sa ajunga la 4,5 in vara, 4,7 septembrie, si iar sa ajunga la 4,5 in decembrie.

  • Speranta Munteanu

   Ca regula, documentatia pentru fondurile comunitare este complexa, birocratica si extrem de atent monitorizate. Doar constituirea unor mici birouri locale care sa asiste investitorii poate fi solutia. Ar trebui constituite - fie pe langa Camerele de Comert, fie la primarie, - niste birouri pentru a sprijini scrierea proiectelor.
   R.Bandila: Un exemplu bun a fost FRDS, apoi si FDSC a avut granturi de acest tip. Este o problema de sistem.

  • Ruxandra Bandila

   7. Toate companiile multinationale au venit cu o cultura de responsabilitate sociala pe care au implementat-o in Romania si, la ora actuala, exista si firme romanesti care au activitati de responsabilitate sociala.

   In ceea ce priveste cazul concret al PwC Romania, firma are o Fundatie Pricewaterhouse Coopers infiintata in iunie 2006 prin care isi desfasoara toate programele de responsabilitate sociala care variaza de la actiuni de intrajutorare a categoriilor defavorizate, persoane de varsta a treia, copii institutionalizati, pana la "programe verzi", spre exemplu colaborarea cu "Copacul de hartie".

   La noi chiar a fost o politica constienta de low-profile, nu ne-am dorit mediatizarea actiunilor, pentru ca astfel de actiuni au un dublu obiectiv. O data contribuie la unele solutii la probleme, dar ofera si colegilor nostri cadrul de a contribui astfel la ceea ce se numeste "viata cetatii". Spre exemplu avem programe in care nu contribuim financiar ci prin activitate propriu-zisa, de la cele profesionale efectuate pro bono, pana la mers in camine si alte astfel de actiuni.

   In plus avem activitati de mecenat, am sponsorizat artisti, am editat Catalogul tinerilor artisti de la Universitatea de arte, lucrarile de diploma ale celor care au terminat plus cei care si-au facut lucrarile de masterat.

 • Întrebarea nr. 10 dan popa

  Cum o sa ne dam seama cand se va termina criza? adica o sa fie ca acum un an sau doi? somaj mic si crestere in toate sectoarele economiei? Consum galopant? fiecare om sa aibe cate trei masini? Pretul petrolului la peste 100 de dolari barilul? sa nu gasesti oameni sa angajezi, sa nu-i poti forta sa munceasca mai mult sau mai bine, ca-ti rad in nas si pleaca la alta firma? sa creasca pretul la imobiliare si sa existe oameni care castiga o droaie de bani doar cumparand si asteptand? sa creasca bursa incontinuu astfel ca oricine care cumpara actiuni sa fie luat de val in sus indiferent de ce a cumparat? sa aibe chiar toata lumea acces la credit? Care din acesti indicatori sa_i urmarim? Va rog sa imi spuneti daca cumva , inafara de panica, tot ceea ce se intampla nu cumva este absolut normal?

  • Speranta Munteanu

   Dv. descrieti corect faza dinainte de intrarea in criza. Din pacate, deoarece memoria economica este scurta, vom ajunge din nou intr-o stare similara. Este ciclicitate de circa 30 de ani intre crizele mari, care echivaleaza si cu o generatie. O sa iesim probabil in circa 2 ani de acum incolo si asta va insemna ce economia va fi din nou pe crestere, ca va exista un anume nivel de stabilitate din perspectiva nivelului somajului dar mult mai aproape de ceea ce inseamna cota din populatie care nu este dispusa sa munceasca sa fie prinsa in acest nivel al somajului - ca istoric, s-a dovedit ca este undeva intre 6 si 8%. S-ar putea ca profilul de consum sa fie modificat, in sensul unei abordari mai ponderate. Dar numai pentru o perioada!

 • Întrebarea nr. 11 Robert G.

  1. Vai fi Romania mai atractiva pentru companii din punct de vedere al productiei avand in vedere deprecierea leului si numarul mai mare de someri? Ar putea aceasta criza sa determine o reorientare a cresterii economice de pe consum pe productie (interna sau export)? Dar o scadere a salariilor angajatilor in termeni reali?

  2. Este real pericolul de inchidere a unor mari centre comerciale, cum a fost cazul in Marea Britanie ?

  3. Cat de importanta este infrastructura (rutiera si feroviara) in viziunea managerilor din companiile private romanesti si straine? Recent am auzit un comentariu al unui reprezentat al patronatului ca se exagereaza cu problema autostrazilor in Romania.

  • Ruxandra Bandila

   In primul rand factorii care atrag un investitor strain intr-o tara ar fi
   - dimensiunile pietei, daca este o investitie de productie
   - disponibilitatea si accesul la resurse
   - conditiile macroeoconomice
   - costul si calificarea fortei de munca
   Exista in mod clar investitori care vor fi atrasi in continuare si era saptamana trecuta exemplul investitorului austriac Egger care a bagat 53 de milioane de euro intr-o centrala termica pe baza de biomasa la Radauti. Mai este si exemplul Holzindustrie Schweighofer care a preluat fabrica IKEA din Siret.

   Exista si alti investitori straini care au inchis unitati de productie in Romania din dorinta de a-si eficientiza costurile si a-si adapta productia la nivelul cererii din piata.

   Deci e clar ca vom fi inca o destinatie atractiva pentru cei care se relocheaza care totusi e in continuare la noi unul din cele mai scazute din Comunitatea Europeana.

   Si trebuie sa tinem cont ca teoria spune ca 70% din investitiile straine vin de la investitori deja existenti. Un exemplu ar fi ca OMV a anuntat ca va finanta Petrom pentru continuarea programului de investitii in Romania.

   Problema principala e redistributia investitiilor pe plan mondial si cat de mare va fi felia Romaniei din prajitura care deja s-a micsorat.

   Piata pe care concuram noi competitia e mult mai mare. E clar ca toate companiile locale sau straine isi regandesc programele de finantare datorita lipsei de lichiditati. E clar, deci, ca si anul acesta si anul viitor vom asista la o contractie a investitiilor straine in general.

   Dar, pe de alta parte, tocmai asta ne arata criza ca exista si oportunitati: faptul ca noi vom avea o forta de munca la costuri scazute poate sa fie interesant pentru companiile din vest care vor sa se relocheze.

  • Speranta Munteanu

   Nu vad un real pericol de inchidere a centrelor comerciale, majoritarea covarsitoare sunt pe profituri mai mari decat media europeana, tocmai pentru ca suprafata la mia de locuitori este foarte redusa, de aceea, chiar in criza, o sa vedem construindu-se astfel de centre. Din infotrmatiile noastre chiar finantatorii, bancile sunt interesate sa finanteze proiectele in zona comerciala.

   Intrebare 3. Nu se exagereaza deloc importanta infrastructurii. Exemplu plastic: volumul transportului de marfa rutier, prin Romania, in timpul razboiului din Serbia si dupa Razboi. de nevoie, s-a folosit si infastructura noastra. Indata ce zona iugoslava a incetat sa mai fie considerata o zona de risc transportatorii s-au indreptat catre rutele modernizate si transportul prin zonele romanesti s-a diminuat vizibil;. Romania nu poate beneficia de solutii moderne de logistica care sa faca serviciile de distributie competitive cu cele duin CE, pe considerentul ca nu se poate face niciun fel de proiectie predictibila asupra timpului de transport si nici nu se pot acoperi distante relativ mari int imp scurt. Un efect al acestei situatii este faptul ca, din majoritatea domeniilor, in Romania lipsesc cu desvarsire marii distribuitori.

 • Întrebarea nr. 12 un roman

  1) credeti ca pe perioada crizei se va avea mai mult grija de banul public/
  2) credeti ca functionarii de stat care in majoritate nu prea stiu ce inseamna munca,se vor apuca de treaba?
  3) si in general romanii isi vor schimba mentalitatea despre munca/

  • Speranta Munteanu

   Indiferenta daca vorbim de ban public sau privat, criza va avea ca efect ingrosarea si scoaterea tuturor ineficientelor din activitatea societatilor si organizatiilor, ceea ce , speram, va facilita tendinta de corectare a acestora. Cu alet cuvinte, atunci cand banii sunt mai putini, posibilitatea de a-i cheltui nesabuit este mai mica.

 • Întrebarea nr. 13 negru

  1. Sfatuiti firmele, care au contracte in derulare in EUR si factureaza in RON la cursul zilei sa indexeze salariile angajatilor? Pricewaterhousecoopers va face asta?

  2. Am citit recent un articol despre faptul ca Pwc a dat afara 15 oameni. (http://www.cotidianul.ro/pwc_nu_dati_oamenii_afara_luati_bani_de_la_stat-67403.html ). Banuiesc ca si Pwc este o companie, ca oricare alta, care este afectata de criza. Care ar trebui sa fie reactia companiilor in ceea ce priveste forta de munca din domeniul serviciilor?

  3. Isi va reconsidera compania Dvs. politica de pret pentru a nu pierde clienti pentru competitia mai ieftina.

  • Speranta Munteanu

   1. Nu, pentru ca ma astept ca firmele care deruleaza contracte in euro sa aiba in structura de costuri alet elemnete mai semnificative decat costul salariilor, care sa le creeze problema asigurarii riscului de curs valutar, si de aceea ma astept ca foarte putine din firmele din Romania sa-si permita luxul sa coreleze salariul la variatia cursului leu-euro.

   2. Noi avem in general o rotatie mare a staff-ului care deriva din felul in care angajatii se adapteaza stilului de lucru si de modalitatea in care se integreaza.

   R. Bandila: Cultura firmei este una in care oamenii sunt cel mai important activ si investim foarte mult in formarea talentelor, formarea unui auditor sureaza circa 4 ani; exista si colegi care decid sa-si continue activitatea in industrie.

 • Întrebarea nr. 14 serbanc

  De ce credeti ca destul de multe din companiile mari (ex: coca-cola, kraft) si-au mutat liniile de productie din Romania ? Nu ar fi trebuit ca statul sa intervina ? Nu ar fi avut posibilitatea sa acorde unele subventii ? Sau poate statul roman isi permite sa piarda asemenea investitori ?

  • Ruxandra Bandila

   Noi credem ca politica de atragere a investitorilor straini practicata de un stat in general trebuie sa se desfasoare intr-un mediu concurential corect. Acordarea de subventii anumitor companii in primul rand nu este permisa de cadrul legislativ european.

   Si trebuie sa incepem sa ne invatam si noi sa ni se intample acest lucru, dupa ce am vazut ca Nokia s-a mutat la noi, pentru ca incepem sa devenim o piata evoluata economic. Unii vin, altii pleaca.

   Un lucru la care o sa asistam este restrangerea activitatii unor tipuri de producatori ale caror piete se restrang, ale caror vanzari sunt in cadere si isi eficientizeaza volumul productiei in functie de cerere.

 • Întrebarea nr. 15 Ionut Dobrinescu

  PWC Audit SRL auditeaza de mai multi ani situatiile financiare de la SIF3 TRANSILVANIA, unde 9 milioane de romani au actiuni în urma privatizării în masă iar deprecierile enorme ale cotatiilor in bursa le aduc in prezent pierderi enorme.

  La 19.03.2007 PWC a semnat opinia de audit pe situatiile financiare SIF3 la 31.12.2006 constatand ca erau incidente prevederile Ordinului CNVM 74/2005 referitor la intocmirea de catre SIF-uri a situatiilor financiare consolidate incepand cu 2006. Conducerea SIF a refuzat sa intocmeasca situatii financiare consolidate, atat pentru 2006 cat si pentru 2007, si cu toate acestea PWC nu a exprimat nici un fel de rezerve, nici in 2007, nici in 2008.

  Între timp, prin solutii judiciare irevocabile, la cererea unui actionar (SC COCOR SA BUCURESTI) adunarea generala ordinara SIF3 din 28.04.2007 a fost anulata definitiv si irevocabil, printre altele, Curtea de Apel Brasov apreciind că „nulitatea hotărârii este determinată de fraudarea legii în ceea ce priveşte obiectul supus aprobării adunării asociaţilor prin încălcarea Ordinului 74/2005 [...] se sancţionează astfel nelegalitatea măsurii adoptate şi nu absenţa situaţiilor financiare conforme referitoare financiare consolidate”

  Ce pozitie va adopta PWC Audit SRL in raport de situatiile financiare 2008 la SIF TRANSILVANIA? Veti exprima sau nu rezerve, daca si acum se va refuza intocmirea de situatii financiare consolidate?

  • Speranta Munteanu

   Orice comentariu pe situatii financiare, inainte ca acestea sa fie emise, sunt "inside information", asa ca nu putem raspunde.

 • Întrebarea nr. 16 Paloalto

  Eu consider ca firmele de Audit gen Big 4 sunt useless, total nefolositoare pentru toata lumea atat pentru local authorities cat si pentru shareholder's. Audit ul gen '' noi am verificat dar nu raspundem'' '' auditul nu a avut ca scop identificarea unor fraude ci blah blah'' aahh factura este de 130,000 Euro.pot sa o las la A/P? Merci frumos.etc etc va dispare sub forma in care exista acum. Nu am intalnit profesionisti mai limitati ca si auditorii!
  Intrebare: Care este viitorul auditului, va ramane inchistat in tiparele actuale?

  • Speranta Munteanu

   In primul rand va intrebam - cum ar arata piata fara audit?
   Este o meserie extrem de reglementata. In masura in care tot ce inseamna acces la finantare va deveni si mai strict reglementat, cerinta pentru rapoarte de audit profesionist intocmite pentru participatntii la viata economica anticipez ca va fi si mai mare. Pe de alta parte, aceasta ar putea asigura cresterea mai multor firme de nivel 2 (sub Big4). La nivel mondial, ma stept ca Big 4 sa devina Big 8. Firmele mari lupta sa-si mentina cota de piata, (cele de nivel 2 isi cresc cota in detrimentul celor de deasupra). Este o piata in continua expansiune.

8636 vizualizari

 • bugetul de stat (Joi, 22 ianuarie 2009, 18:39)

  iul [anonim]

  Credeti ca reducerea cheltuielilor bugetare este o solutie benefica pentru economie ? Unde credeti ca este concentrat cash-ul in aceasta perioada de criza si cine-l poate debloca pentru a-si relua circuitul sanatos in economie ?
  • raspuns - impreuna cu Ruxandra Bandila (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:05)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iul

   Pentru prima intrebare: din perspectiva macroeconomica, reducerea cheltuielilor bugetare are ca principala cauza intentia Guvernului de a reduce deficitul bugetar, lucru care ar duce la o potentiala imbunatatire a ratingului de tara, cu efect in cresterea increderii investitorilor straini si de reducere a costului finantarii.
  • Raspuns - impreuna cu Ruxandra Bandila (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:08)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iul

   Blocajul economic este o consecinta a reducerii consumului. Reintrarea pe crestere a consumului depinde de revenirea increderii in sanatatea economica, concluzia fiind ca circuitul isi revine cand piata isi va recastiga increderea. Cash-ul este intotdeauna la consumator.
 • masuri anticriza (Joi, 22 ianuarie 2009, 20:00)

  Ioan Lazaroaie [anonim]

  Reabilitarea termica a blocurilor cu subventie de la buget, ca masura anticriza, descalifica guvernul intrucat este o masura discretionara in beneficiul numai a locatarilor din blocuri, iar cei cu case individuale devenind contributori. Ce fel de economie de piata este aceasta cand statul subventioneaza cetateni fara discernamant , o parte dintre acestia fiind bogati ? Se confirma, suntem un stat bananier cu politicieni incompetenti.
  • raspuns - impreuna cu Speranta Munteanu (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:13)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Lazaroaie

   Orice masura de finantare de lucrari publice din partea statului e o masura bine venita.

   Programele alese depind de politica fiecarui guvern. Au existat programe care au finantat spre exemplu investitiile in energia verde, cum au fost panourile solare care se adresau locuitorilor de case in exclusivitate, si nu locuitorilor de blocuri.

   La niciun fel de program nu poti sa te asiguri ca targetezi exclusiv o anumita clasa sociala.

   Programul rezolva in acelasi timp atat o problema de consum excesiv de energie, care se pierde prin transfer termic, dar si scaderea costului intreatinerii si nu in ultimul rand ne asteptam ca principale contributoare la reiesirea din criza sa fie proiectele de infrastructura iar acesta este un proiect pe componenta de lucrari publice.

   Dar nu avem cum sa judecam in materie de prioritate a guvernului.
 • cu tot respectul ... (Joi, 22 ianuarie 2009, 22:25)

  Andrei [anonim]

  Puteti, va rog, ca persoane abilitate sa-mi definiti criza aceasta de care se tot aude in media ? O definitie simpla cum ar fi : " Criza financiara mondiala este .... " . Eu unul, cu toate ca am incercat sa aflu acest aparent simplu raspuns nu am gasit absolut nimic.Nu credeti ca, inainte sa aflam despre efectele crizei este extrem de important sa stim ce este de fapt ? Daca exista sau este doar iarasi o metoda de a controla populatia . Multumesc anticipat !
  • raspuns - impreuna cu Speranta Munteanu (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:16)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   criza financiara mondiala este lipsa de lichiditate care afecteaza sistemele financiare si care este datoarat deprecierii valorii unor instrumente financiare care, inainte de declansarea crizei, valoarea tuturor acestor instrumente depaseau de aproape 10 ori PIB-ul mondial.

   Din pacate de este extrem de obiectiva si, spre deosebire de alta crize financiare care au afectat criza mondiala in ultimii 150 de ani are o importanta componenta economica. In sensul de functionare a societatilor comerciale.
 • 3 solutii simple!!! (Joi, 22 ianuarie 2009, 23:14)

  Sevraj [anonim]

  Nici un slogan, nu vorbe. Dati-mi, va rog, 3 solutii pentru situatia curenta. Fara generalitati (atragem fonduri, strangem cureaua, eficientizam, gestionam mai bine afacerea, renuntam la credite etc.) Fara vorbaraie goala, ceva cu miez si inteles, va rog! Macar 3 idei curate sa producem si noi din discutia asta si tot avem un castig!
  Ex: Crestem TVA-ul la 22% si scadem impozitul pe salarii la 10%. Ar fi o idee?
  Va rog, nu uitati de cele 3 solutii ale dvs.
  Cu respect,
  Daniel
  • raspuns - impreuna cu Ruxandra Bandila (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:22)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sevraj

   Nu suntem interlocutorii potriviti pentru o discutie legata de macroeconomie.

   In schimb, pot spune cu precizie ca, pentru companii, acolo unde ma pricep, prima masura obligatorie este aceea de analizare a performantei activitatii si eliminarea de urgenta a tuturor produselor si activitatilor neperfomante.

   A doua masura - intelegerea situatiei clientilor si adaptarea produselor sau serviciilor si modului de livrare a acestora la posibilitatile si nevoile actuale ale pietei.

   A treia masura - reducerea gradului de indatorare pe orice cale, fiindca in momentul de fata exista o mare incertitudine pe termen scurt si mediu a costului finantarilor prin datorie bancara. Inca o precizare: consider atat de importante aceste 3 masuri incat mi-e greu sa fac o ierarhizare.
 • Caz concret (Vineri, 23 ianuarie 2009, 8:48)

  Maria [anonim]

  Firma noastra activeaza in domeniul decoratiunilor interioare . Evident suntem afactati de lipsa acuta a comenzilor si nu credem ca sa va imbunatati curand. Am redus deja nr de angajati (prin plecarea lor de bunavoie) de la 50 la 40 persoane. Avem si o linie de credit de 100000 euro care expira la vara. Evident firma nu are de unde sa-si acopere si cheltuielile si creditul daca trebuie s-o faca pana la vara. Nu stim daca banca va reiinoi linia pentru ca am incheiat 2008 pe pierdere. Ce solutii putem avea? Sa strangem cureaua si sa scapam de linia de credit? Sa reduc cheltuielile cu personalul (concedieri)? Sa cautam refinantare? As aprecia foarte mult cateva idei bune.
  Multumesc
  Maria
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:27)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   As sugera o comunicare cat mai sincera si cat mai din vreme cu banca. In mod clar, in masura in care activitatea este redusa aceasta linie de credit de 100.000 euro inceteaza sa mai aiba caracteristica unui credit pe termen scurt si ar trebui sa incerce sa-si renegocieze intr-un credit pe termen mediu.

   Nu cred ca banca va accepta aceasta rescadentare fara o reducere a expunerii, ceea ce ar insemna ca o anume plata ar trebui facuta. Insa, in primul rand, nu inteleg din mesaj daca mai exista clienti si in ce masura ar avea optiuni de activitate alternativa, pentru a-si mentine personalul, pentru ca orice solutie ar negocia cu banca va trebui prezentat un plan de afaceri, chiar daca diminuat fata de cel proiectat anul trecut si in mod evident daca afacerea nu mai genereaza numerar nu este alta alternativa decat sa fie finantata tranzitoriu de catre actionari, pentru echilibrarea planului de afaceri.
 • Inregistrata? (Vineri, 23 ianuarie 2009, 9:10)

  George [anonim]

  As vrea sa stiu daca PricewaterhouseCoopers Romania este inregistrata la organismele romanesti care reglementeaza auditul, expertiza contabila, etc.
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:28)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   PwC Romania este inregistrata si membra a organismelor si asociatiilor profesionale care reglementeaza activitatea de profil a firmei. In multe dintre aceste asociatii profesionale reprezentantii PwC ocupa pozitii de membri ai boardurilor respective sau chiar de presedinti sau vicepresedinti.
 • Investitie in domeniul sanitar (Vineri, 23 ianuarie 2009, 9:55)

  dr. Balasoiu [anonim]

  Intr-un an de criza, intentionez sa investesc in deschiderea unui cabinet medical individual privat. Ce credeti din punct de vedere financiar mi-am ales gresit momentul? Intentionez sa nu aplez la credite pentru amenajaraea si dotarea lui dar dupa cum creste euro mie putin teama pentru ca majoritatea echipamentelor medicale sunt aduse din import. Poate imi dati si ceva idei in gestionarea banilor in aceste momente de criza.
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:30)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr. Balasoiu

   Il sfatuiesc pe dl.Balasoiu sa-si continue proiectul, mai ales ca in perioade de criza bancile isi gasesc mai greu proiecte viabile pe care sa le finanteze iar in opinia mea, proiectul descris de domnia sa este exact de natura celor de intreprindere mica, are toate atributele unui proiect cu risc redus si consider, faptul ca discutam in acest context, doar un simptom al riscului de incredere despre care vorbeam la inceput.
  • continuare (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:31)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr. Balasoiu

   In ce priveste plata echipamentelor, un instrument de hedging pe durata achitarii acestora este cel mai potrivit instrument de prevenire a riscului de pierdere pe schimbul valutar.
 • Ce s-a intamplat la Satyam Computers ? (Vineri, 23 ianuarie 2009, 10:56)

  Virgil [anonim]

  va rog sa comentati scandalul international in care e implicat pricewaterhouse coopers

  cum a fost posibil ca price sa realizeze un audit la satyam computers si sa nu depisteze o frauda de 2 miliarde de dolari ?

  care este modalitatea prin care firmele ascund fraude de miliarde in fatza unui auditor international de talia lui pwc ?

  cum va afecta situatia satyam notorietatea pwc ?

  multumesc
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:37)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui Virgil

   Nu comentam, dar daca sunteti interesat, va transmitem declaratia de presa care a fost data de catre PW India pe data de 14 ianuarie:

   "The January 7th letter from the Chairman of Satyam Computer Services Ltd. (Satyam) referred to material errors in the company's audited financial statement of which Price Waterhouse India was previously unaware. In addition, the representations made by the Chairman an the other management to the auditors during the audit now appear to be false and therefore are no longer reliable. On the basis of this new information about material errors and false representations, Price Waterhouse India has withdrawn its oppinions on Satyam's financial statements.

   Price Waterhouse India has notified Satyam of this decision along with all the relevant regulatory authorities."
   • Arestari in India (Duminică, 25 ianuarie 2009, 16:02)

    Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Ruxandra Bandila

    Cf. Bloomberg s-au facut arestari si la PwC
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ar6hB_Hr347E&refer=home

    Oricum e evident ca acolo a fost incompetenta totala din partea auditorilor, puteau macar sa verifice extrasele bancare cu cifrele din conturi...
 • Situatia consumatorilor defavorizati (Vineri, 23 ianuarie 2009, 11:25)

  Opinia Consumatorilor - blogspot.com [anonim]

  1. Chiar cand si cum se vor resimti cu intensitate maxima efectele crizei, in randul consumatorilor romani?
  2. Ce mijloace de prevenire si de diminuare a efectelor crizei sugerati pentru consumatori? Va rugam sa va referiti la cazul aparte al consumatorilor din zonele defavorizate economic, precum nordul Moldovei.
  3. Cum anticipati evolutia cursului leu-euro pe parcursul anului?
  4.Deprecierea leului de la inceputul anului ar putea avea explicatii politice sau pur speculative?
  5. Ce propuneri aveti pentru a simplifica accesul la fondurile comunitare?
  6. De ce nu se mai imprumuta statul de la cetateni, prin relansarea emisiunilor de bonuri la Trezorerie?
  7. Cateva opinii despre implicarea sociala a companiilor din Romania.
  Raspunsurile la intrebarile noastre vor fi publicate pe blogul Opinia Consumatorilor si propuse presei locale din euroregiunea Nord-est.
  Va multumim!
  Radu Cajvaneanu, editor blog
  • raspuns - impreuna cu Ruxandra Bandila (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:37)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Opinia Consumatorilor - blogspot.com

   Probabil se va resimti cu intensitate maxima in a doua parte a lui 2009 si prima parte a lui 2010. Consumatorii ar trebui sa isi tina economiile intr-un cos balansat pe monede, care sa includa atat euro cat si dolarul, sa nu se opreasca din consum si sa consume cat mai mult produse frabricate in Romania. Sa aiba curajul inceperii unor mici afaceri de familie sau individuale. De regula, afacerile mici cresc mai mult in aceste perioade de criza.
   Este foarte greu de prezis cursul leului, parerile analistilor sunt diferite, ca si parerile noastre :)
   S.Munteanu: Cred ca leul va sta undeva intre 4,2-4,5. Astept ca media sa ajunga in jur de 4,3 si sa nu depaseasca 4,5.

   R.Bandila: Ma astept sa ajunga la 4,5 in vara, 4,7 septembrie, si iar sa ajunga la 4,5 in decembrie.
  • continuare (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:43)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Opinia Consumatorilor - blogspot.com

   Ca regula, documentatia pentru fondurile comunitare este complexa, birocratica si extrem de atent monitorizate. Doar constituirea unor mici birouri locale care sa asiste investitorii poate fi solutia. Ar trebui constituite - fie pe langa Camerele de Comert, fie la primarie, - niste birouri pentru a sprijini scrierea proiectelor.
   R.Bandila: Un exemplu bun a fost FRDS, apoi si FDSC a avut granturi de acest tip. Este o problema de sistem.
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:50)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui Opinia Consumatorilor - blogspot.com

   7. Toate companiile multinationale au venit cu o cultura de responsabilitate sociala pe care au implementat-o in Romania si, la ora actuala, exista si firme romanesti care au activitati de responsabilitate sociala.

   In ceea ce priveste cazul concret al PwC Romania, firma are o Fundatie Pricewaterhouse Coopers infiintata in iunie 2006 prin care isi desfasoara toate programele de responsabilitate sociala care variaza de la actiuni de intrajutorare a categoriilor defavorizate, persoane de varsta a treia, copii institutionalizati, pana la "programe verzi", spre exemplu colaborarea cu "Copacul de hartie".

   La noi chiar a fost o politica constienta de low-profile, nu ne-am dorit mediatizarea actiunilor, pentru ca astfel de actiuni au un dublu obiectiv. O data contribuie la unele solutii la probleme, dar ofera si colegilor nostri cadrul de a contribui astfel la ceea ce se numeste "viata cetatii". Spre exemplu avem programe in care nu contribuim financiar ci prin activitate propriu-zisa, de la cele profesionale efectuate pro bono, pana la mers in camine si alte astfel de actiuni.

   In plus avem activitati de mecenat, am sponsorizat artisti, am editat Catalogul tinerilor artisti de la Universitatea de arte, lucrarile de diploma ale celor care au terminat plus cei care si-au facut lucrarile de masterat.
 • ce este criza si cum ne vom da seama ca s-a termin (Vineri, 23 ianuarie 2009, 11:28)

  dan popa [anonim]

  Cum o sa ne dam seama cand se va termina criza? adica o sa fie ca acum un an sau doi? somaj mic si crestere in toate sectoarele economiei? Consum galopant? fiecare om sa aibe cate trei masini? Pretul petrolului la peste 100 de dolari barilul? sa nu gasesti oameni sa angajezi, sa nu-i poti forta sa munceasca mai mult sau mai bine, ca-ti rad in nas si pleaca la alta firma? sa creasca pretul la imobiliare si sa existe oameni care castiga o droaie de bani doar cumparand si asteptand? sa creasca bursa incontinuu astfel ca oricine care cumpara actiuni sa fie luat de val in sus indiferent de ce a cumparat? sa aibe chiar toata lumea acces la credit? Care din acesti indicatori sa_i urmarim? Va rog sa imi spuneti daca cumva , inafara de panica, tot ceea ce se intampla nu cumva este absolut normal?
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:54)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan popa

   Dv. descrieti corect faza dinainte de intrarea in criza. Din pacate, deoarece memoria economica este scurta, vom ajunge din nou intr-o stare similara. Este ciclicitate de circa 30 de ani intre crizele mari, care echivaleaza si cu o generatie. O sa iesim probabil in circa 2 ani de acum incolo si asta va insemna ce economia va fi din nou pe crestere, ca va exista un anume nivel de stabilitate din perspectiva nivelului somajului dar mult mai aproape de ceea ce inseamna cota din populatie care nu este dispusa sa munceasca sa fie prinsa in acest nivel al somajului - ca istoric, s-a dovedit ca este undeva intre 6 si 8%. S-ar putea ca profilul de consum sa fie modificat, in sensul unei abordari mai ponderate. Dar numai pentru o perioada!
 • atractivitatea pietei romanesti (Vineri, 23 ianuarie 2009, 11:44)

  Robert G. [anonim]

  1. Vai fi Romania mai atractiva pentru companii din punct de vedere al productiei avand in vedere deprecierea leului si numarul mai mare de someri? Ar putea aceasta criza sa determine o reorientare a cresterii economice de pe consum pe productie (interna sau export)? Dar o scadere a salariilor angajatilor in termeni reali?

  2. Este real pericolul de inchidere a unor mari centre comerciale, cum a fost cazul in Marea Britanie ?

  3. Cat de importanta este infrastructura (rutiera si feroviara) in viziunea managerilor din companiile private romanesti si straine? Recent am auzit un comentariu al unui reprezentat al patronatului ca se exagereaza cu problema autostrazilor in Romania.
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:04)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robert G.

   In primul rand factorii care atrag un investitor strain intr-o tara ar fi
   - dimensiunile pietei, daca este o investitie de productie
   - disponibilitatea si accesul la resurse
   - conditiile macroeoconomice
   - costul si calificarea fortei de munca
   Exista in mod clar investitori care vor fi atrasi in continuare si era saptamana trecuta exemplul investitorului austriac Egger care a bagat 53 de milioane de euro intr-o centrala termica pe baza de biomasa la Radauti. Mai este si exemplul Holzindustrie Schweighofer care a preluat fabrica IKEA din Siret.

   Exista si alti investitori straini care au inchis unitati de productie in Romania din dorinta de a-si eficientiza costurile si a-si adapta productia la nivelul cererii din piata.

   Deci e clar ca vom fi inca o destinatie atractiva pentru cei care se relocheaza care totusi e in continuare la noi unul din cele mai scazute din Comunitatea Europeana.

   Si trebuie sa tinem cont ca teoria spune ca 70% din investitiile straine vin de la investitori deja existenti. Un exemplu ar fi ca OMV a anuntat ca va finanta Petrom pentru continuarea programului de investitii in Romania.

   Problema principala e redistributia investitiilor pe plan mondial si cat de mare va fi felia Romaniei din prajitura care deja s-a micsorat.

   Piata pe care concuram noi competitia e mult mai mare. E clar ca toate companiile locale sau straine isi regandesc programele de finantare datorita lipsei de lichiditati. E clar, deci, ca si anul acesta si anul viitor vom asista la o contractie a investitiilor straine in general.

   Dar, pe de alta parte, tocmai asta ne arata criza ca exista si oportunitati: faptul ca noi vom avea o forta de munca la costuri scazute poate sa fie interesant pentru companiile din vest care vor sa se relocheze.
  • rasuns intrebare 2. (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:08)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robert G.

   Nu vad un real pericol de inchidere a centrelor comerciale, majoritarea covarsitoare sunt pe profituri mai mari decat media europeana, tocmai pentru ca suprafata la mia de locuitori este foarte redusa, de aceea, chiar in criza, o sa vedem construindu-se astfel de centre. Din infotrmatiile noastre chiar finantatorii, bancile sunt interesate sa finanteze proiectele in zona comerciala.

   Intrebare 3. Nu se exagereaza deloc importanta infrastructurii. Exemplu plastic: volumul transportului de marfa rutier, prin Romania, in timpul razboiului din Serbia si dupa Razboi. de nevoie, s-a folosit si infastructura noastra. Indata ce zona iugoslava a incetat sa mai fie considerata o zona de risc transportatorii s-au indreptat catre rutele modernizate si transportul prin zonele romanesti s-a diminuat vizibil;. Romania nu poate beneficia de solutii moderne de logistica care sa faca serviciile de distributie competitive cu cele duin CE, pe considerentul ca nu se poate face niciun fel de proiectie predictibila asupra timpului de transport si nici nu se pot acoperi distante relativ mari int imp scurt. Un efect al acestei situatii este faptul ca, din majoritatea domeniilor, in Romania lipsesc cu desvarsire marii distribuitori.
 • "Buna ziua " (Vineri, 23 ianuarie 2009, 12:49)

  falco [anonim]

  Se vorbeste de lipsa de lichiditati . Care este masa monetara a romaniei la ora actuala ? Citi bani sint pe piata in forma de bacnote si monezi ? Aceeasi intrebare pt EURO , Dolarii si Yeni .

  Unde credeti ca au ajuns acesti bani "fizici" ? Care pina la urma nu dispar , "doar nu le da nimeni foc".

  Cine credeti ca sint mari cistigatori ai acestei crize ?

  Va multumesc .
 • criza noastra (Vineri, 23 ianuarie 2009, 13:07)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Daca PIB-ul Romaniei nu va scadea in 2009 de ce se comprima activitatea economica? Sunt compatibile aceste afirmatii? Adica, in cazul in care avem o reducere a activitatii in economie, vom putea sa nu avem si o scadere de PIB?
  Credeti ca este posibil ca in situatia actuala o reducere a cheltuielilor bugetare sa adancesca criza prin accentuarea comprimarii cererii?
 • criza (Vineri, 23 ianuarie 2009, 13:08)

  un roman [anonim]

  1) credeti ca pe perioada crizei se va avea mai mult grija de banul public/
  2) credeti ca functionarii de stat care in majoritate nu prea stiu ce inseamna munca,se vor apuca de treaba?
  3) si in general romanii isi vor schimba mentalitatea despre munca/
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:10)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un roman

   Indiferenta daca vorbim de ban public sau privat, criza va avea ca efect ingrosarea si scoaterea tuturor ineficientelor din activitatea societatilor si organizatiilor, ceea ce , speram, va facilita tendinta de corectare a acestora. Cu alet cuvinte, atunci cand banii sunt mai putini, posibilitatea de a-i cheltui nesabuit este mai mica.
 • Politica companiilor in criza (Vineri, 23 ianuarie 2009, 13:54)

  negru [anonim]

  1. Sfatuiti firmele, care au contracte in derulare in EUR si factureaza in RON la cursul zilei sa indexeze salariile angajatilor? Pricewaterhousecoopers va face asta?

  2. Am citit recent un articol despre faptul ca Pwc a dat afara 15 oameni. (http://www.cotidianul.ro/pwc_nu_dati_oamenii_afara_luati_bani_de_la_stat-67403.html ). Banuiesc ca si Pwc este o companie, ca oricare alta, care este afectata de criza. Care ar trebui sa fie reactia companiilor in ceea ce priveste forta de munca din domeniul serviciilor?

  3. Isi va reconsidera compania Dvs. politica de pret pentru a nu pierde clienti pentru competitia mai ieftina.
  • raspuns- Impreuna cu Ruxandra Bandila. (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:17)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui negru

   1. Nu, pentru ca ma astept ca firmele care deruleaza contracte in euro sa aiba in structura de costuri alet elemnete mai semnificative decat costul salariilor, care sa le creeze problema asigurarii riscului de curs valutar, si de aceea ma astept ca foarte putine din firmele din Romania sa-si permita luxul sa coreleze salariul la variatia cursului leu-euro.

   2. Noi avem in general o rotatie mare a staff-ului care deriva din felul in care angajatii se adapteaza stilului de lucru si de modalitatea in care se integreaza.

   R. Bandila: Cultura firmei este una in care oamenii sunt cel mai important activ si investim foarte mult in formarea talentelor, formarea unui auditor sureaza circa 4 ani; exista si colegi care decid sa-si continue activitatea in industrie.
 • ce investitie sa fac (Vineri, 23 ianuarie 2009, 14:37)

  mandea2asa23 [anonim]

  dispun de 200.ooo de euro cash. Ce credeti ca e mai bine de facut cu ei in conditiile actuale.
 • Start interviu (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:02)

  IM moderator [utilizator]

  Bun gasit tuturor, invitatii sunt alaturi de noi, in redactia HotNews.ro. Asteptam intrebari in continuare!
 • investitori (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:16)

  serbanc [anonim]

  De ce credeti ca destul de multe din companiile mari (ex: coca-cola, kraft) si-au mutat liniile de productie din Romania ? Nu ar fi trebuit ca statul sa intervina ? Nu ar fi avut posibilitatea sa acorde unele subventii ? Sau poate statul roman isi permite sa piarda asemenea investitori ?
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:20)

   Ruxandra Bandila [hotnews.ro] i-a raspuns lui serbanc

   Noi credem ca politica de atragere a investitorilor straini practicata de un stat in general trebuie sa se desfasoare intr-un mediu concurential corect. Acordarea de subventii anumitor companii in primul rand nu este permisa de cadrul legislativ european.

   Si trebuie sa incepem sa ne invatam si noi sa ni se intample acest lucru, dupa ce am vazut ca Nokia s-a mutat la noi, pentru ca incepem sa devenim o piata evoluata economic. Unii vin, altii pleaca.

   Un lucru la care o sa asistam este restrangerea activitatii unor tipuri de producatori ale caror piete se restrang, ale caror vanzari sunt in cadere si isi eficientizeaza volumul productiei in functie de cerere.
 • cauze, efecte (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:17)

  phlojo [utilizator]

  Am impresia ca atunci cand se vorbeste de "criza" nimeni nu vorbeste de cauzele crizei si nimeni nu incearca sa inteleaga ce inseamna de fapt aceasta criza la nivel macroeconomic. (Ca sa nu mai spun de ce trebuie facut pentru a preveni o repetare a situatiei.) Din cate am observat eu lumea isi pune 3 intrebari: prima legata de cursul valutar, a doua vizeaza pretul imobiliarelor si a treia se refera la credite.

  Si atunci va intreb: ce putem face ca lumea sa inteleaga de fapt ce inseamna aceasta criza? E important ca fenomenul sa fie inteles si de noi dar si de cei care au puterea de a schimba ceva (i.e. politicienii). De ce nu vorbeste nimeni de cauze si numai speculeaza asupra efectelor? Cum pute deschide o disctutie si depre atlceva, nu doar cursul valutar sau imobiliare?
  • ce cred eu (Luni, 23 martie 2009, 18:39)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui phlojo

   Eu cred ca raspunsul nu este numai in managementul schimbarii ci si in Leadership. Aceste doua notiuni sunt diferite si complementare in acelasi timp. Management, schimbare, motivare..leadership sunt complementare. Eu am participat odata la un un curs organizat de Extreme Training si am inteles cum stau lucrurile. De fapt mai degraba am simtit. Am vazut ca Extreme training reia programul si sunt oarecum suparat...pentru ca sunt niste discounturi de-ti sta mintea-n loc, eu platind aproape dublu in urma cu un an. dar a meritat :) ////
   Mie personal mi-a placut mult legatura care s-a facut intre leadership si inteligenta emotionala si pana la urma intradevar asa este. Un leader bun lucreaza la partea emotionala a lui si a oamenilor din echipa!Pana la urma cred ca numai companiile care vor avea lederi autentici vor castiga batalia cu aceasta criza.

   Adi
 • Daca o companie... (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:28)

  luca [anonim]

  Buna ziua, am o intrebare, daca o companie imputa reparatile autovehicule salariatilor iar pt aceste reparati compania primeste facturi externe, pe baza carui document va putea sa impute aceste costuri salariatilor?

  va multumesc
 • Situatii consolidate la SIF-uri? (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:36)

  Ionut Dobrinescu [anonim]

  PWC Audit SRL auditeaza de mai multi ani situatiile financiare de la SIF3 TRANSILVANIA, unde 9 milioane de romani au actiuni în urma privatizării în masă iar deprecierile enorme ale cotatiilor in bursa le aduc in prezent pierderi enorme.

  La 19.03.2007 PWC a semnat opinia de audit pe situatiile financiare SIF3 la 31.12.2006 constatand ca erau incidente prevederile Ordinului CNVM 74/2005 referitor la intocmirea de catre SIF-uri a situatiilor financiare consolidate incepand cu 2006. Conducerea SIF a refuzat sa intocmeasca situatii financiare consolidate, atat pentru 2006 cat si pentru 2007, si cu toate acestea PWC nu a exprimat nici un fel de rezerve, nici in 2007, nici in 2008.

  Între timp, prin solutii judiciare irevocabile, la cererea unui actionar (SC COCOR SA BUCURESTI) adunarea generala ordinara SIF3 din 28.04.2007 a fost anulata definitiv si irevocabil, printre altele, Curtea de Apel Brasov apreciind că „nulitatea hotărârii este determinată de fraudarea legii în ceea ce priveşte obiectul supus aprobării adunării asociaţilor prin încălcarea Ordinului 74/2005 [...] se sancţionează astfel nelegalitatea măsurii adoptate şi nu absenţa situaţiilor financiare conforme referitoare financiare consolidate”

  Ce pozitie va adopta PWC Audit SRL in raport de situatiile financiare 2008 la SIF TRANSILVANIA? Veti exprima sau nu rezerve, daca si acum se va refuza intocmirea de situatii financiare consolidate?
  • raspuns (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:22)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Dobrinescu

   Orice comentariu pe situatii financiare, inainte ca acestea sa fie emise, sunt "inside information", asa ca nu putem raspunde.
 • Viitorul auditului (Vineri, 23 ianuarie 2009, 15:56)

  Paloalto [anonim]

  Eu consider ca firmele de Audit gen Big 4 sunt useless, total nefolositoare pentru toata lumea atat pentru local authorities cat si pentru shareholder's. Audit ul gen '' noi am verificat dar nu raspundem'' '' auditul nu a avut ca scop identificarea unor fraude ci blah blah'' aahh factura este de 130,000 Euro.pot sa o las la A/P? Merci frumos.etc etc va dispare sub forma in care exista acum. Nu am intalnit profesionisti mai limitati ca si auditorii!
  Intrebare: Care este viitorul auditului, va ramane inchistat in tiparele actuale?
  • raspuns - impreuna cu Ruxandra Bandila (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:26)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paloalto

   In primul rand va intrebam - cum ar arata piata fara audit?
   Este o meserie extrem de reglementata. In masura in care tot ce inseamna acces la finantare va deveni si mai strict reglementat, cerinta pentru rapoarte de audit profesionist intocmite pentru participatntii la viata economica anticipez ca va fi si mai mare. Pe de alta parte, aceasta ar putea asigura cresterea mai multor firme de nivel 2 (sub Big4). La nivel mondial, ma stept ca Big 4 sa devina Big 8. Firmele mari lupta sa-si mentina cota de piata, (cele de nivel 2 isi cresc cota in detrimentul celor de deasupra). Este o piata in continua expansiune.
 • La revedere (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:27)

  Ruxandra Bandila [hotnews.ro]

  Va multumim pentru interes si pentru intrebari. A fost o experienta placuta si inedita.
 • audit PWC (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:31)

  Dumitru Beze [anonim]

  Dna Munteanu, cum putetzi raspunde ca informatiile auditului PWC la sif3 pe 2006, informatii publice nu sint emise.
  O asemenea afirmatie discrediteaza PWC la cel mai inalt nivel
  • ha (Sâmbătă, 24 ianuarie 2009, 14:25)

   margot [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Beze

   intrebarea despre sif-uri era legata de situatia financiara pe 2008, citeste mai atent.

   se relateaza un exemplu din 2006, iar apoi se intreaba despre 2008.

   o astfel de neatentie si de inversunare rau-voitoare te discrediteaza pe tine la cel mai inlat nivel.
 • Interviul a luat sfarsit (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:35)

  IM moderator [utilizator]

  Va multumim pentru intrebarile si comentariile transmise!
 • economie (Vineri, 23 ianuarie 2009, 16:48)

  ion dumitru [anonim]

  cum s ejustifica(nu cum justifica bancile!) cresterea dobanzilor pentru un credit luat in trecut, nu azi?
  • raspuns (Sâmbătă, 24 ianuarie 2009, 13:01)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui ion dumitru

   In balanta unei banci exista depozite atrase si credite plasate. In momente de genul celor pe care le traim in prezent, cand aparae o criza de lichiditati in piata, bancile sunt nevoite sa mareasca dobanzile la depozite, pentru a convinge clienti sa aduca bani la banca si sa constituie depozite, iar acest lucru se aplica atat la depozitele noi constituite, cat si la cele care ajung la scadenta si se prelungesc. Dar , dobanzi mai mari la depozite, constituite pe termene incomparabil mai scurte decat plasamentele facute de banci, inseama costuri mult mai mari pentru banca, prin urmare,bancile se vad nevoite sa recurga si la marirea dobanzilor creditelor in sold. Parerea mea.
 • unde era lichiditatea (Vineri, 23 ianuarie 2009, 17:35)

  tot nimic n-am inteles [anonim]

  Cum corelati:
  criza este lipsa de lichiditate datorata deprecierii instr. finaciare care "valorau" 10 PIB -uri modiale (deci nici-un cash, deci nimic lichid, adevarat, n-a existat nici inainte),
  cash-ul este la consumator (care are datorii pe 10-30 ani si buzunarele goale!!!!!)
 • Sa fie pedepsiti borfasii ! (Sâmbătă, 24 ianuarie 2009, 7:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  "Deprecierea valorii unor instrumente financiare" nu este cauza "crizei financiare mondiale", asa cum se afirma in articol, ci este efectul lacomiei unor speculanti din domeniul financiar-bancar, a unor iresponsabili care au impins economia mondiala in haos, care lasa pe drumuri milioane de oameni.
  Ar trebui ca acesti borfasi sa infunde puscariile.
 • parere de rau (Sâmbătă, 24 ianuarie 2009, 11:16)

  dami365 [utilizator]

  O singura intrebare as fi avut: la cunostintele si experienta pe care le au,nu ar fi fost mai frumos sa ne previna de iminenta unei crize !!! .....Dupa razboi multi viteji.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by