Grupul american Citigroup a cheltuit 50 de milioane de dolari pentru un avion privat, in contextul in care institutia financiara a primit ajutoare guvernamentale in valoare de 52 de miliarde de dolari, relateaza New York Post, citand surse apropiate afacerii. Avionul de tip Dassault Falcon 7X a fost comandat in urma cu doi ani de zile insa grupul american intentioneaza sa duca la bun sfarsit achizitionarea aparatului.

NY Post sustine ca nu este neobisnuit ca o companie sa plateasca un avans pentru un nou avion, dupa care sa anuleze comanda. De aceea publicatia americana pune sub semnul intrebarii decizia grupului de a duce la bun sfarsit afacerea cu constructorul francez, in conditiile in care Citigroup se confrunta cu dificultati financiare importante.

Potrivit publicatiei americane, aparatul poate transporta pana la 12 pasageri, iar interiorul avionului a fost echipat cu scaune de piele si un centru de divertisment tv de ultima generatie.

In SUA exista in acest moment doar noua exemplare din acest model.

Reprezentanti ai Citigroup si Dassault nu au dorit sa comenteze informatia.

Probleme majore la Citi

Saptamana trecuta, Citigroup a raportat pierderi de 8,29 miliarde de dolari in ultimul trimestru al lui 2008, dupa ce in perioada similara a anului 2007 a inregistrat pierderi de 9,8 miliarde de dolari. Aceasta este cel de-al cincilea trimestru consecutiv in care Citigroup a consemnat rezultate financiare negative.

Citigroup a anuntat ca se va diviza in doua entitati, una dintre acestea urmand a se axa pe activitati bancare generale, iar cealalta pe brokeraj, management de active si consumer finance.

Pana in prezent, Citigroup a primit 52 miliarde de dolari din partea autoritatilor americane, 25 de miliarde de dolari din acestia din programul de salvare a sistemului financiar iar restul in urma unei injectii de capital.

Critici la adresa unor mari companii

Mai multe companii americane au fost criticate din cauza cheltuielilor masive in perioada in care se luptau sa supravietuiasca crizei financiare.

Directorul executiv de la Merrill Lynch, John Thain, a demisionat din functie vinerea trecuta, la doar cateva saptamani dupa ce compania sa a fost preluata de Bank of America. Presa americana a sustinut ca Thain ar fi oferit bonusuri financiare in valoare de miliarde de dolari cu doar cateva zile inainte ca firma sa sa fie achizitionata de BofA si ca ar fi cheltuit sume importante pentru redecorarea biroului sau.

CEO-ul bancii Lehman Brothers, Richard Fuld, a fost criticat pentru ca a castigat 240 de milioane de dolari intre 2005-2007, adica exact in perioada in care a luat decizii gresite pentru viitorul firmei. De asemenea, Fuld si alti sefi ai bancii au fost acuzati ca au pierdut 75 de miliarde de dolari prin faptul ca nu au planificat "un faliment organizat" pentru Lehman Brothers. Banca a falimentat in septembrie 2008, dupa ce autoritatile federale au refuzat sa-i arunce un colac de salvare.

De asemenea, presa de peste Ocean a relatat ca sefii AIG au mers in vacante de lux care au costat sute de mii de dolari la doar cateva saptamani dupa ce guvernul a oferit un ajutor de 124 de miliarde de dolari asiguratorului american.