Fuziune de amploare in industria farmaceutica

Tranzactie uriasa in sectorul farmaceutic. Acum este oficial ca cel mai mare producator de medicamente din lume, Pfizer, va prelua compania farmaceutica Wyeth, o tranzactie de 68 miliarde de dolari. Achizitia este cea mai mare din industria farmaceutica din ultimii 9 ani. Astfel va lua nastere cel mai mare grup mondial de biofarmacie, cu o cifra de afaceri de 75 de miliarde de dolari. Fuziunea celor doua companii rivale va genera economii anuale de patru miliarde de dolari. Cele mai cunoscute medicamente din gama Pfizer sunt Viagra si Lipitor, impotriva colesterolului, cel mai bine vandut medicament din istorie.

Leul s-a apreciat puternic pe piata interbancara

Leul prinde forta in fata monedei europene, dupa ce saptamana trecuta a atins nivelul maxim din istorie in raport cu euro. Ieri, la finalul sedintei interbancare, moneda nationala s-a apreciat puternic pana la 4,2290 lei/euro, cu peste 6 bani mai putin decat vineri. Cursul oficial, anuntat de BNR la pranz, a fost insa mai ridicat: 4,2634. Dealerii spun ca BNR a intervenit din nou indirect pe piata. Pe plan international, euro a fost in crestere in fata dolarului, in asteptarea planului american de relansare economica.

Astazi se impart banii din buget pe ministere

Intalnire decisiva, astazi, intre membrii coalitiei de guvernare. Ei ar putea hotari, in cadrul unei noi runde de discutii pe proiectul de buget pe 2009, cati bani va primi exact fiecare minister, transmite NewsIn. Vicepremierul Dan Nica a declarat ieri ca prioritare la capitolul investitii sunt autostrazile, utilitatile in comunitatile locale, reparatia scolilor si modernizarea spitalelor. Potrivit acestuia planul anti-criza are in vedere protejarea categoriilor sociale cu venituri mici. Proiectul bugetului de stat pe acest an urmeaza sa fie aprobat in sedinta de Guvern de joi.

Disputa pe contributia la pensiile private

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat critica in termeni duri propunerea facuta Guvernului de sindicalistii de la Carel Alfa de a ingheta anul acesta nivelul contributiilor pentru pilonul II de pensii. Sindicalistii au cerut sa ramana de 2% contributia si nu sa creasca la 2,5% cum stabileste legea. Diferenta ar urma sa fie folosita pentru sustinerea bugetului public de pensii. Administratorii pensiilor private au avertizat ca, o astfel de masura, va reduce in medie cu 2.000 de lei contul fiecarui participant. In plus ei sustin ca FMI si Banca Mondiala vor reactiona negativ.

Majorarea pensiilor se mai amana

Propunerea sindicalistilor pare insa sa surada Guvernului Boc care nu gaseste bani pentru majorarea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu, asa cum a promis. Din acest motiv coalitia la guvernare ia in considerare o majorare a pensiilor in doua transe, in martie si septembrie.

Primul guvern care a capitulat in fata crizei mondiale

Criza economica mondiala a doborat intreg guvernul din Islanda. Cabinetul si-a depus demisia ieri, dupa ce ministrul Comertului renuntase la functie, fiind primul politician care face acest gest din cauza crizei economice. In Islanda s-a inregistrat primul faliment bancar, in octombrie anul trecut. Micuta insula cu 320.000 de locuitori este in pragul colapsului financiar, dupa ce principalele trei banci au fost nationalizate iar guvernul a fost nevoit sa imprumute 1,2 miliarde de dolari de la FMI.

Marile burse au revenit pe plus, dupa pierderi consecutive

Bursa de la Bucuresti si-a revenit, ieri, cand a urcat cu 1,9% dupa cinci sedinte consecutive de scaderi. Si marile burse europene au inchis, ieri, tranzactiile in crestere cu pana la 3,9%, stimulate de aprecierea cu peste 70% a actiunilor Barclays si dupa cresterea cotatiei petrolului care a starnit interesul investitorilor in industria energiei. In schimb, bursa de pe Wall Street a incheiat aseara in crestere de pana intr-un procent, dupa o sedinta agitata in care investitorii au fost descurajati de evolutiile negative din sectorul bancar.

Si, din agenda economica a zilei:

O delegatie a Fondului Monetar International vine astazi la Bucuresti.

Visa Europe prezinta rezultatele anuale in Romania si perspectivele cardurilor pe piata romaneasca.