De cand a devenit clar ca si Romania va fi lovita de criza, au aparut din ce in ce mai multe voci (de exemplu din partea unor reprezentanti ai BNR sau din partea fostului prim-ministru Adrian Nastase) care afirma ca una dintre cauzele pentru care Romania este azi in criza economica ar fi investitiile straine catre activitati neproductive, precum banci sau supermarketuri; cum ca astfel de investitii au accentuat criza datorita deficitului comercial; si ca economia Romaniei ar fi trebuit sa se orienteze in principal pe productie si export.

Desigur, multe lucruri s-ar fi putut face mai bine in Romania ultimilor 60 de ani. Insa a arata cu degetul in special catre lanturile de supermarketuri si a le face vinovate de criza este incorect.

In primul rand, investitiile sunt initiative private, platesc taxe iar activitatea lor este reglementata de legi votate in Parlament.

In al doilea rand, pana acum cativa ani, aveam tot felul de piete in aer liber, de angrouri si de Complexe “Europa”. Firme precum Carrefour sau Real au mutat buna parte din comertul nefiscalizat intr-un comert legal, statul colecteaza TVA, angajatii au carte de munca iar noile centre comerciale sunt mult mai prietenoase cu clientii decat angrourile.

In al treilea rand, dezvoltarea retailului ar fi trebuit sa ajute in primul rand producatorii romani: preturile sunt in lei, producatorii locali au cheltuieli de transport mai mici si ar trebui sa cunoasca mai bine clientii din Romania decat producatorii din strainatate. Multi producatori romani (de exemplu in industria preparatelor de carne) au reusit sa incheie contracte cu retailerii.

Daca este sa cautam vinovati, cred ca trebuie sa ne intoarcem catre cei care au facut politica fiscala la inceputul lui 2006 cand a devenit clar ca inflatia risca sa iasa de sub control: Romania nu ar fi trebuit sa inregistreze un deficit bugetar in anii de crestere economica sanatoasa. In schimb, guvernul s-a imprumutat pentru a mari numarul de angajati la stat, crescand astfel inflatia pe salarii, iar TVA nu a fost marita.

Spre deosebire de alte domenii, retailul se va dezvolta in 2009, vor aparea noi centre comerciale, deci producatorii locali vor avea o piata de desfacare mai mare. Daca in 2009 nu vom avea recesiune, asta se va datora in buna masura dezvoltarii retailului.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.