Activitatea din industria prelucratoare si constructii va scadea in perioada ianuarie - martie 2009, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, in vreme ce in comertul cu amanuntul si in sectorul serviciilor se va inregistra o stabilizare a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in toate sectoarele economice.

In industria prelucratoare, 29% dintre managerii chestionati preconizeaza o scadere a volumului productiei in urmatoarele trei luni, pe fondul reducerii contractelor si comenzilor, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa. Tot un trend descendent se estimeaza si in ceea ce priveste numarul de salariati.

Managerii care au participat la ancheta de conjunctura a INS preconizeaza in perioada mentionata o crestere a preturilor produselor industriale.

Potrivit opiniilor celor care au participat la sondajul INS, volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii se va reduce in primele trei luni ale anului. De asemenea, acestia prognozeaza reducerea numarului de angajati, dar si cresterea preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni.

Numarul de salariati nu se va reduce in comertul cu amanuntul si servicii

Managerii au estimari pesimiste privind evolutia activitatii din comertul cu amanuntul, aceasta perceptie fiind influentata de contextul economic mondial care induce o stare de incertitudine cu privire la dezvoltarea economica viitoare. Cu toate acestea, atat preturile cat si volumul total al vanzarilor de marfuri vor continua sa creasca.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector.

Situatia economica din sectorul de servicii a fost apreciata ca fiind buna in ultimele trei luni. Conform estimarilor, cifra de afaceri va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului.

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni si o stabilitate a numarului de salariati, insa preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.