OMV Petrom a notificat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova ca va disponibiliza aproximativ 3.000 de angajati la nivel national, potrivit NewsIn. Conform unor surse din cadrul Petrom, disponibilizarile vor afecta 2.700 de persoane din sectorul de explorare si productie, iar restul in sectorul de rafinare.

Aceste persoane, care vor fi concediate incepand cu data de 1 februarie, vor beneficia de plati compensatorii, potrivit aceleiasi surse citate de NewsIn.

"Nu mai putin de 3.000 de angajati la nivel national urmeaza sa fie disponibilizati de la Petrom. Compania a trimis in prealabil instiintarea, urmand ca zilele acestea sa primim si notificarea privind numarul exact al salariatilor ce vor fi disponibilizati de la reprezentantele din Prahova", a declarat miercuri Dragos Parvan, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova.

Petrom a inceput din 2005 programe de modernizare si eficientizare, care includ si componenta de restructurare, arata reprezentantii companiei petroliere intr-un comunicat de presa, mentionand ca acest proces nu s-a incheiat inca.

In ceea ce priveste numarul de angajati pe care ar trebui sa il aiba compania la finalul acestor programe, acestia nu au putut face estimari deoarece, spun ei, nu exista un obiectiv legat de numarul angajatilor.

"Acesta va varia in functie de necesitatile companiei, de dezvoltare. Reorganizarea companiei este un proces pe termen mediu si lung, complex, care se desfasoara pas cu pas. Fiind un proces gradual, modificarile numarului salariatilor este raportat in rezultatele financiare trimestriale transmise Bursei de Valori Bucuresti", se arata in acelasi comunicat.

Reprezentantii Petrom mai arata ca a fost elaborat un plan social pentru protectia sociala a salariatilor disponibilizati ca urmare a procesului de reorganizare a companiei. Pe langa aceste beneficii financiare, compania va sprijini salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca.

Alte 23 companii prahovene vor concedia 3.165 salariati in perioada urmatoare

El a precizat ca alte 23 de firme prahovene au notificat AJOFM ca vor face disponibilizari in urmatoarele doua luni, 3.165 de salariati urmand sa devina someri.

"Ritmul in care oamenii sunt disponibilizati este de-a dreptul alarmant. Daca in urma cu zece zile contabilizam 2.140 de prahoveni care urmau sa devina someri pana in luna martie, acum avem exact 3.165 de someri. Numai in ultima saptamana alte sapte firme au facut astfel de notificari", a adaugat Dragos Parvan.

Potrivit acestuia, pe lista reactualizata se regasesc Consint Campina, cu 420 de disponibilizati, Aplast Ceptura cu 131 de someri, Smart SRL - 420, Sudarc SA cu 83 de angajati si FortisMob cu 137 de disponibilizati.

In ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a avut o productie de 192.000 barili echivalent petrol pe zi, in scadere fata de 195.000 bep pe zi in aceeasi perioada din 2007. In acelasi timp, vanzarile combinate de gaze si energie au fost de 1,32 miliarde metri cubi, cu 1,42 miliarde metri cubi mai putin decat in perioada similara din 2007. Vanzarile companiei au fost afectate de scaderea cu 21% a consumului de gaz in Romania, fata de al patrulea trimestru din 2007, pe fondul inchiderii celor mai mari combinate chimice.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.