Cifra de afaceri din industrie a crescut anul trecut cu 5,4% fata de 2007, avans sustinut de industria energiei electrice si termice, gaze si apa si industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In acelasi timp, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 15,6%.

Anul trecut, afacerile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa au avansat cu 19,4%, iar cele din industria prelucratoare au sporit cu 4,0%. In industria extractiva s-a inregistrat insa o restrangere cu 2,4% a cifrei de afaceri.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+16,4%), industria energetica (+9,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,1%). Industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 0,2%.

In ceea ce priveste comenzile noi, acestea cu crescut in 2008 cu 15,6%. Pe marile grupe industriale, in industria bunurilor intermediare comenzile noi au sporit cu 17,5%, in industria bunurilor de folosinta indelungata cu 15,3%, iar in industria bunurilor de capital acestea au urcat cu 12,0%. O crestere mai redusa, de 6,9%, s-a inregistrat in industria bunurilor de uz curent.