Majoritatea managerilor intervievati in cadrul unui sondaj la nivel global realizat de Economist Intelligence Unit pentru KPMG International, sunt de parere ca nivelul actual al investitiilor in infrastructura este insuficient pentru a sustine o dezvoltare pe termen lung a companiilor lor. Astfel, doar 14% din personalul executiv la nivel global considera ca infrastructura de care beneficiaza in prezent companiile lor este complet adecvata.

KPMG aminteste ca estimarile analistilor arata ca, pana in anul 2015, sumele cheltuite pentru infrastructura la nivel global vor ajunge la doua mii de miliarde de dolari anual.

Aproape 80% dintre cei care au participat la acest sondaj au afirmat ca in urmatorii cinci ani infrastructura va juca un rol chiar si mai important pentru afacerile lor, un procent si mai mare, de 90% dintre managerii intervievati afirmand ca disponibilitatea si calitatea infrastructurii afecteaza decizia de locatie a operatiunilor lor comerciale.

“Nu numai ca investitiile in infrastructura atrag societatile comerciale, creeaza locuri de munca si genereaza venituri din impozite, dar este un fapt recunoscut ca un proiect de infrastructura poate fi un stimulent economic daca este gestionat corect. Din nefericire, Romania se confrunta cu intarzieri insurmontabile in acest domeniu” a declarat Daniela Nemoianu Istocescu, coordonator al serviciilor risk advisory din KPMG Romania.

Majoritatea celor care au raspuns la sondaj au afirmat ca guvernele trebuie sa colaboreze intr-o mai mare masura cu sectorul privat pentru a finanta proiectele de dezvoltare a infrastructurii. “Din experienta noastra in Europa de Vest si Centrala, consideram ca municipalitatile ar trebui sa acorde mai multa atentie formulelor de Parteneriat Public Privat” a mai spus Nemoianu.

Drumurile si furnizarea energiei constituie principalele motive de ingrijorare

Doua treimi (66%) dintre liderii executivi intervievati in cadrul sondajului realizat de KPMG au afirmat ca infrastructura din transport si de furnizare a energiei genereaza costuri de operare tot mai mari pentru organizatiile lor. Potrivit KPMG, drumurile si energia reprezinta cele mai urgente nevoi in infrastructura la nivel global precum si in fiecare regiune.

De exemplu, drumurile au fost semnalate ca fiind o urgenta de aproape doua treimi (61%) dintre respondentii din Statele Unite si de 40% din Europa de Vest, in timp ce aproximativ o treime dintre respondentii din ambele regiuni au identificat alimentarea cu energie si scolile drept nevoi critice in infrastructura.

Sondajul KPMG “Bridging the Global Infrastructure Gap” a fost realizat de the Economist Intelligence Unit in perioada noiembrie – decembrie 2008, la care au participat 328 de lideri executivi la nivel global, dintre care un procent de 47% sunt directori executivi. Aproape jumatate dintre companiile pe care acestia le reprezinta au venituri anuale de peste 500 milioane de dolari.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, ce isi desfasoara activitatea in 144 de tari. In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.