Crestere puternica a inflatiei in ianuarie

Rata inflatiei a depasit, luna trecuta, previziunile guvernamentale si ale BNR, in special din cauza deprecierii accentuate a leului. Astfel, inflatia a crescut, in doar o luna, cu un punct procentual, ajungand la 1,24%. Cresterea a fost determinata de scumpirea produselor alimentare si nealimentare si de cresterea tarifelor la servicii. Potrivit datelor INS, rata anuala a inflatiei va ajunge la 6,71%, in timp ce BNR aprecia ca inflatia se va mentine la 4,5 procente.

Leul isi continua deprecierea

Leul s-a depreciat ieri, pentru a treia sedinta consecutiva, ajungand la 4,294 unitati pentru un euro. Piata locala a fost, insa, mai linistita decat cea a valutelor din regiune care au inregistrat volatilitati ridicate. Dealerii spun ca investitorii se tem de o eventuala interventie a bancii centrale. Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, cursul ajungand la 3,35 lei/dolar, cu aproape 5 bani mai mult decat ieri. Economistul-sef al Bancii Nationale,Valentin Lazea, a declarat ieri ca nivelul cursului de schimb de 4,3 lei/euro nu este in conformitate cu indicatorii fundamentali ai economiei.

Pierderi record pentru rafinaria Petromidia

Rompetrol Rafinare, compania care opereaza rafinaria Petromidia, a inregistrat pierderi record, anul trecut, de peste 490 milioane lei, adica circa 133 milioane euro. In schimb, afacerile companiei au ajuns la 8,66 miliarde lei, cu 60% mai mari decat in 2007.

Renault anunta disponibilizari dupa o scadere drastica a profitului

Renault va renunta anul acesta la 9.000 de angajati, jumatate de la uzinele din Franta. Presedintele grupului a facut acest anunt in timp ce in fata sediului companiei protestau cateva zeci de muncitori spanioli sositi de la uzina Renault din Valladolid. In Spania, peste 10 mii de salariati au fost inclusi intr-un program de somaj tehnic si reducere a productiei. Renault a înregistrat anul trecut un profit de doar 600 de milioane de euro, de peste patru ori mai mic comparativ cu câştigul din 2007. Dar, spre deosebire de grupul Peugeot-Citroen a reusit sa-si pastreze conturile pe verde.

Dacia, vanzari record in lume in 2008

O parte a profitului Renault a fost adus de catre Dacia care a vandut un numar record de masini in lume, anul trecut: aproape 260.000 de unitati. Vanzarile au crescut astfel cu peste 12 procente fata de 2007, potrivit datelor preliminare ale grupului Renault. Cea mai mare piata de export a fost Franta. Per ansamblu, piata europeana a autovehiculelor noi a scazut cu 27% in luna ianuarie. Analistii Federatiei Constructorilor Auto din Germania spun ca, in a doua parte a anului vanzarile ar putea urca din nou, daca statele europene vor adopta programe de sprijin pentru industria auto.

Marile piete bursiere, in scadere puternica

Bursa americana a terminat aseara aproape in echilibru, dupa ce si-a revenit in urma informatiilor privind progrese in planul de sustinere a sectorului imobiliar american. Marile burse europene au inchis, insa in scadere, pe fondul unor noi statistici economice sumbre anuntate in Europa. Cel mai mult a scazut bursa germana, cu 2,7%. La Bucuresti, sedinta bursiera a avut volatilitate ridicata si s-a incheiat pe minus cu 1%.

Criza: hotii fura chiar si tancuri

Criza financiara sporeste numarul talhariilor, iar hotii devin din ce in ce mai curajosi. O filiala ING din cladirea Parlamentului European de la Bruxelles a fost jefuita, ieri, de o persoana inarmata, in pofida masurilor de securitate sporite, specifice institutiilor europene. In Polonia, tot ieri, politia a anuntat ca a gasit 4 tancuri de asalt furate pentru a fi vandute la fier vechi. Din pacate pentru hoti, depozitele de fier vechi au refuzat marfa pentru ca nu avea documente de provenienta.

Si, din agenda economica a zilei:

Marii finantisti ai tarilor G7 se intalnesc la Roma pentru a gasi un raspuns comun la criza actuala

Tot astazi se anunta PIB-ul pe al patrulea trimestru in zona euro

Descarca jurnalul in format MP3