Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a semnat un contract de finantare pentru constructiea variantelor de ocolire a localitatilor Stei, Alesd, Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Bistrita si Husi, in valoare de 123,6 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al CNADNR. Contractul a fost semnat de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial ”Transport” si CNADNR, in data de 9 februarie.

Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 2 ”Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T, in scopul dezvoltarii unui sistem national durabil de transport”, DMI.2.1. ” Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere” si are drept obiectiv general finantarea serviciilor de consultanta necesare pregatirii pachetului de proiecte de constructie a variantelor de ocolire.

Acest proiect urmareste asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru inceperea etapei de constructie a variantelor de ocolire a localitatilor Bistrita, Stei, Gheorghieni, Miercurea Ciuc, Husi si Alesd, si anume achizitii de terenuri si servicii de consultanta pentru realizarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie pentru alternativele variantelor de ocolire, identificate ca fiind cele mai fezabile din punct de vedere economic, tehnic si de mediu, se mai arata in comunicat.

Perioada de implementare a proiectului este 9 februarie 2009 – 30 iunie 2011, iar bugetul total este de 123.606.800 lei, din care circa 26.280.977 lei constituie finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, restul sumei fiind asigurata de Guvernul Romaniei de la Bugetul de Stat.