Presa austriaca: Romania si alte state estice ne-ar putea impinge la faliment

Statul austriac ar putea intra in faliment din cauza unor tari est-europene printre care si Romania. Asa sustine o publicatie de la Viena dupa turneul ministrului austriac de finante in tara noastra, dar si in Croatia, Bulgaria si Ucraina. Motivul ar fi ca bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor din aceste tari, iar statul ar fi nevoit sa intervina. Astfel bugetul intern al Austriei va fi suprasolicitat. In unele tari s-ar putea ajunge la o rata de 10% a creditelor care nu mai pot fi platite, ceea ce ar determina probleme enorme. Publicatia da exemplul BCR din Romania si Raiffeisen din Ucraina care ar putea afecta puternic grupurile-mama din Austria.

RBS ar putea iesi de pe piata din Romania

Royal Bank of Scotland si-ar putea diminua operatiunile in Romania, din cauza pierderilor record: aproape 30 miliarde lire sterline, scrie Sunday Times. Banca va anunta un plan drastic de reducere a costurilor in urma caruia ar putea fi concediati pana la 20.000 de angajati. Astfel s-ar face economii de sute de milioane de lire in urmatorii cinci ani. Saptamana viitoare sunt asteptate rezultatele financiare ale bancii.

Carburantii se scumpesc, constant, fara motiv

Carburantii se scumpesc constant la noi, desi pretul petrolului ramane in scadere. De la inceputul anului, companiile petroliere au majorat pretul benzinei cu pana la 77 de bani, iar al motorinei cu 45 de bani pe litru. In aceasta perioada, barilul de petrol s-a ieftinit cu circa 15 dolari. Potrivit unei analize NewsIn, cei trei mari operatori din Romania vor sa recupereze rapid ieftinirile din a doua parte a anului trecut. Acum nici macar nu isi mai motiveaza scumpirile.

Ministrul de Finante: economia Germaniei isi revine pana la toamna

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar trebui sa-si revina pana cel tarziu la toamna. Iar avantul va fi dat de masurile guvernamentale de iesire din criza, declara in presa germana noul ministru al Economiei de la Berlin. Economia germana a trecut prin cea mai adanca recesiune din ultimii 22 de ani, la sfarsitul lui 2008. Acum trei zile, guvernul a aprobat un nou plan de stimulare a economiei, in valoare de 50 miliarde euro.

GM si-ar putea declara falimentul

Cel mai mare constructor de maşini pentru mai mult de jumatate de secol, General Motors se gandeste, din ce in ce mai serios la posibilitatea de a se pune sub protectia legii falimentului, scrie publicatia Wall Street Journal. Asta ar insemna transferarea activelor viabile intr-o noua companie. Compania ar putea totodata sa solicite noi fonduri guvernamentale. General Motors şi Chrysler trebuie sa prezinte guvernului american, pana maine, planuri de restructurare, in schimbul primirii unor imprumuturi federale de peste 17 miliarde dolari. General Motors a anuntat deja 10.000 de concedieri in toata lumea. Unul dintre consilerii presedintelui Obama a declarat, aseara, ca industria auto americana nu va supravietui fara restructurare.

O saptamana de prudenta pe Wall Street

Bursa americana va fi dominata saptamana aceasta de prudenta. Investitorii vor astepta sa vada mai clar efectele masurilor anticriza prezentate in ultimele zile de administratia Obama. De asemenea, sunt asteptate cu interes rezultatele financiare ale Wal-Mart, cea mai mare companie de retail la nivel mondial. Bursa de pe Wall Street va fi inchisa astazi de Ziua Presedintilor. Maine, Barack Obama urmeaza sa promulge legea privind planul de stimulare economica, in valoare de 787 miliarde de dolari. Miercuri, presedintele american isi va prezenta planul de impiedicare a executarii silite a celor care nu-si mai pot plati creditele la banci.

Spania: un antreprenor falimentar s-a recalificat spargator de banci

Institutiile bancare devin tot mai expuse jafurilor. Un constructor spaniol falimentar s-a recalificat in meseria de ... spargator de banci. El a sperat ca astfel va face rost de bani sa-si plateasca imprumuturile. Antreprenorul catalan, in varsta de 52 de ani, a fost arestat inainte de a sparge a cincea banca. Furase deja 80.000 de euro.

Si, din agenda economica a zilei:

Societatea Academica din Romania prezinta un raport privind efectele crizei economice asupra statului de drept

In Ungaria, premierul ar urma sa anunte reforme fiscale şi in domeniul pensiilor

Descarca jurnalul in format MP3