Producatorul american de tigari Philip Morris SUA a fost condamnat la plata unor daune de 8 milioane de dolari pentru un fumator care a murit de cancer la plamani, in urma deciziei unui juriu din Florida. Verdictul creeaza un precedent pentru alte cateva mii de astfel de cazuri in curs de desfasurare, informeaza agentia Reuters.

Cei 6 jurati au decis in favoarea lui Elaine Hess, al carei sot a murit de cancer la plamani dupa ce a fost, timp de 40 de ani, fumator. Desi avocatii femeii au cerut pagube de 130 de milioane de dolari, Philip Morris va plati doar 3 milioane de dolari familiei, intrucat fumatorul a fost gasit responsabil de moartea sa in proportie de 58%.

Avocatii Philip Morris au declarat ca procesul este departe de a se fi terminat si ca vor face recurs la decizia juriului din Florida.

Cazul Hess este primul trimis in instanta de la decizia Curtii Supreme din Florida de a acorda despagubiri in valoare de 145 de miliarde de dolari, in 2006, in procesul colectiv intentat de pediatrul Howard Engle cu privire la sutele de fumatori bolnavi.

Cea de-a doua parte a procesului va incepe pe 20 februarie.