Gheorghe Pogea: bugetarii isi primesc al-13-lea salariu in martie

Amenintati sa-si piarda salariile de merit si mai multe sporuri, bugetarii primesc totusi cel de-al 13-lea salariu. Plata va incepe inca de luni, esalonat, a declarat aseara, intr-o emisiune televizata, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. El a spus ca in luna martie, toti cei 1,3 milioane de angajati ai institutiilor publice vor incasa aceste salarii.

In 2010 se tripleaza impozitele pe spatiile comerciale

Impozitele si taxele locale ar urma sa creasca de la anul cu aproape 21 la suta, potrivit unor modificari ale Codului Fiscal ce vor fi facute pana la sfarsitul lunii viitoare. Cel mai mult vor creste insa impozitele pe spatiile comerciale detinute de persoanele fizice. Acestea s-ar putea tripla. In prezent, valoarea impozabila a imobilelor este de 689 lei pe mp. Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Ion Zilisteanu, avertizeaza ca triplarea impozitului va spori economia neagra.

Notarii: piata imobiliara se va debloca in a doua jumatate a anului

Numarul tranzactiilor imobiliare va scadea cu 30 pana la 50% anul acesta. Estimarea apartine notarilor publici si vine pe o piata aproape blocata. Datele arata ca, in ianuarie, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut la jumatate fata de perioada similara din 2008 si 2007. Vanzarile ar putea creste in a doua parte a anului. Vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor, Ion Marin, crede ca piata creditului imobiliar se va debloca spre vara acestui an, fara a mai atinge insa nivelurile din anii trecuti. Si presedintele ARB, Radu Ghetea, spune ca se va revigora creditul imobiliar in maximum un an.

SUA: scadere puternica a vanzarilor de locuinte

In Statele Unite, vanzarile de locuinte noi s-au diminuat in ianuarie cu peste 10 procente fata de luna anterioara, desi casele au continuat sa se ieftineaca. Astfel, pe parcursul unui an, vanzarile s-au prabusit la aproape jumatate. Este un indicator important pentru evolutia crizei. Economistii spun ca aceasta se va incheia odata cu incetarea scaderii vanzarilor de locuinte. Potrivit Departamentului Comertului, stocul de case noi, gata de vanzare, a urcat la 342.000 de unitati. Pretul mediu al unei locuinte noi a ajuns la 234.000 de dolari.

RBS renunta la afacerile din Romania

Grupul financiar Royal Bank of Scotland cauta cumparator pentru filiala din Romania si din inca 14 tari. Reprezentantii bancii au anuntat un program de restructurare, dupa ce RBS a avut in 2008 cea mai mare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica: 27 miliarde de euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca sucursala din Romania este una dintre cele mai solide banci de pe piata locala. RBS a incheiat un acord cu guvernul britanic care ii va permite sa beneficieze de planul de asigurare a pierderilor legate de activele bancare toxice. Statul detine deja 70% din capitalul bancii pe care il va suplimenta cu 13 miliarde lire.

Restructurare radicala la AIG ?

Compania de asigurari americana AIG ar putea fi scindata in trei parti: asigurari de viata internationale, activitati asiatice si asigurari americane. Financial Times scrie ca administratia federala si reprezentantii AIG ar puta ajunge la acest compromis pentru continuarea activitatii grupului. Modelul ar putea fi aplicat si in cazul altor operatiuni de salvare precum cea de la Citigroup.

Scadere-record a increderii in economia romaneasca

Oamenii de afaceri si consumatorii si-au pierdut rapid, luna aceasta, increderea in economia romaneasca. Acest indicator a fost mai mic cu 10,4 puncte in Romania, fata de doar 2,2 puncte, la nivelul Uniunii Europene. Este cea mai mare scadere la nivel comunitar.

Mugur Isarescu: Romania ar putea lua mai multe imprumuturi externe

Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi externe esalonate pe mai multi ani, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Fondurile ar putea veni atat de la Comisia Europeana cat si de la FMI, cu care autoritatile romane discuta in prezent. Isarescu a mai precizat ca, saptamana viitoare, va fi gata evaluarea Bancii Centrale si a Guvernului privind programul de finantare. Ministrul Finantelor declara ca avem nevoie de 6 pana la 10 miliarde euro din surse externe.

De luni incepe programul Rabla

Producatorii inscrisi in programul Rabla vor primi astazi cotele de participare la prima faza a programului. De luni, proprietarii masinilor mai vechi de 10 ani pot merge la dealeri pentru a-si rezerva masina. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a avertizat producatorii ca daca nu vor vinde toate masinile cerute in prima faza a programului nu vor mai putea participa la urmatoarele doua etape.

Dupa Dacia, si Skoda isi creste productia

Constructorul ceh a anuntat ca, din martie, isi reia programul de lucru de cinci zile datorita unei usoare reveni a cererii. Skoda a fost stimulata de bonusurile pentru casarea masinilor vechi in diferite state europene.

Bursele europene au revenit pe verde

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri pe plus. Cel mai mare avans l-au avut societatile de investitii financiare. Piata autohtona a evoluat in ton cu cea a marilor burse europene. Acestea au castigat, ieri, doua procente, dupa ce au avut numai pierderi in ultimele patru zile. Evoluatia a fost sustinuta de titlurile bancare. Bursa americana a inchis, insa pe rosu.

Moneda nationala s-a depreciat dupa doua zile de crestere

Leul a incheiat pe depreciere sedinta interbancara de ieri, pana la 4,29 unitati pentru un euro. Cursul oficial s-a oprit insa la 4,289. Dolarul s-a apreciat semnificativ fata de leu, cu aproape 3 bani, pana la 3,36. Moneda nationala s-a depreciat in timp ce valutele din regiune au fost pe apreciere.